Λινού: «Ο ιός μεταδίδεται ενδοοικογενειακά»

Για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας μίλησε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού.

Η καθηγήτρια αναφέρθηκε και στο θέμα που έχει προκύψει με τα διπλά βιβλία του ΕΟΔΥ.

Μιλώντας στο OPEN, εξήγησε ότι οι αριθμοί των κρουσμάτων κορονοϊού, των διασωληνωμένων και των θανάτων παραμένουν στα ύψη γιατί, όπως τόνισε, ο ιός «πλέον έχει μπει στα σπίτια μας. Ο ιός μεταδίδεται ενδοοικογενειακά».

«Θα πρέπει να έχουμε το νου μας στο παραμικρό σύμπτωμα» προειδοποίησε.

Αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων και συγκεκριμένα των δημοτικών, η κ. Λινού σημείωσε ότι «όπως είναι σήμερα τα πράγματα, δεν θα μπορούσαν να ανοίξουν». «Πρέπει να μειώσουμε τον συνωστισμό έξω από τα σχολεία» πρόσθεσε, ενώ πρότεινε διαφορετικές ώρες προσέλευσης για κάθε τάξη ώστε να μην συγχρωτίζονται μαθητές και γονείς στις εισόδους.

Τέλος, αναφορικά με το ζήτημα που έχει προκύψει για τις καταγραφές των κρουσμάτων από τον ΕΟΔΥ και κατά πόσον αυτές αποδίδουν την πραγματικότητα, η καθηγήτρια Ιατρικής τόνισε πως δεν πιστεύει ότι αλλοιώθηκαν τα στοιχεία.

Ωστόσο, ανέφερε πως «δεν υπάρχει διαφάνεια στα δεδομένα», εξηγώντας πως δεν δίνονται όλες οι απαραίτητες πληροφορίες, όπως «μια περιγραφή των τεστ ανά περιοχή, ανά ηλικία κλπ.» ή τόσα κρούσματα θετικά από τα πόσα συνολικά, ώστε να γνωρίζουν οι επιστήμονες πού υπάρχει συρροή.

«Σε άλλες χώρες αυτό γίνεται κι αναλόγως ανοίγουν και κλείνουν περιοχές», πρόσθεσε και σχολιάζοντας το θέμα των τεστ, είπε: «Τεστ γίνονται λίγα και δεν συνταγογραφούνται».

(newsit – φωτο:screenshot)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί