• Αρχική
  • Άρθρα
  • Λινού: «Να ενημερώσουμε τους μετανάστες για τον κορωνοϊό»

Λινού: «Να ενημερώσουμε τους μετανάστες για τον κορωνοϊό»

Την ανάγκη ενημέρωσης προσφύγων και μεταναστών για τον κορονοϊό υπογράμμισε η Αθηνά Λινού, καθηγήτρια Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis.

Μιλώντας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Μάνου Νιφλή, χαρακτήρισε θετικό βήμα την προσπάθεια ενημέρωσης του μεταναστευτικού πληθυσμού που ξεκινά ο Δήμος Αθηναίων και υποστήριξε ότι ανάλογες δράσεις πρέπει υλοποιηθούν σε ολόκληρη τη χώρα.

“Πρέπει, μέχρι να μπορέσει ένα μεγάλο ποσοστό του ελληνικού πληθυσμού να εμβολιαστεί, να κάνουμε υπομονή με τα μέτρα και ταυτόχρονα να κινητοποιηθεί η Πολιτεία και σε επίπεδο επικοινωνίας. Ήταν ενδιαφέρον που ο Δήμος Αθηναίων κάνει προσπάθειες για να επικοινωνήσει με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Αυτό θα έπρεπε να υλοποιηθεί σε όλη τη χώρα και να εφαρμοστεί σωστά βέβαια.

Είδα ένα βήμα και σε αυτό το βήμα αν προστεθεί η παρουσία κοινωνικών λειτουργών και ψυχολόγων για να εμψυχώσει τους ανθρώπους θα βοηθήσει. Και ταυτόχρονα να υπάρξουν μέτρα, όπως για τη μείωση του συνωστισμού στα λεωφορεία και για την ενθάρρυνση των παιδιών, ιδίως εκείνων που συμμετέχουν σε καταλήψεις ή διαμαρτυρίες, για χρήση μέτρων προστασίας” τόνισε η κ. Λινού.

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της εκστρατείας ενημέρωσης προσφύγων και μεταναστών για την πανδημία του Covid-19 που ανακοίνωσε ο Δήμος Αθηναίων, συνεδρίασε και το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων (ΣΕΜΠ) παρουσία του δημάρχου, Κώστα Μπακογιάννη. Εκεί συζητήθηκε το σχέδιο συντονισμού μιας εκστρατείας πρόληψης και ευαισθητοποίησης μέσα από τη διάθεση ενημερωτικού υλικού σε διαφορετικές γλώσσες. Για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας, ξεκινά μία ακόμη πιο στενή συνεργασία του δήμου Αθηναίων με τις μεταναστευτικές κοινότητες και οργανώσεις που συμμετέχουν στο ΣΕΜΠ. Στόχος είναι να αξιοποιηθούν καλές πρακτικές των μεταναστευτικών κοινοτήτων και φορέων που δραστηριοποιούνται στον τομέα παροχής υπηρεσιών σε πολίτες τρίτων χωρών.

Η ενημέρωση θα γίνει τόσο μέσω αυτών των φορέων, όσο και στον δρόμο με διανομή του ενημερωτικού υλικού, με τήρηση όλων των κανόνων ασφάλειας για την προστασία από τον Covid-19.

(enikos – φωτο:screenshot)