Κορωνοϊός: Κοκτέιλ με ‘άρωμα’ Ελλήνων επιστημόνων μειώνει τα επίπεδα COVID-19

Κορυφαίο ρόλο σε διοικητικό και ερευνητικό επίπεδο στην αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Regeneron Pharmaceuticals, έχουν ελληνικής καταγωγής επιστήμονες.

Πειραματικό κοκτέιλ δύο μονοκλωνικών αντισωμάτων που έχει αναπτύξει η Regeneron Pharmaceuticals, μείωσε τα επίπεδα κορονοϊού και βελτίωσε τα συμπτώματα σε ασθενείς με ήπια έως μέτρια συμπτώματα, οι οποίοι δεν έχρηζαν νοσηλείας.

«Ελπίζουμε ότι αυτά τα δεδομένα θα υποστηρίξουν την χορήγηση επείγουσας άδειας χρήσης από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ», δήλωσε ο Ελληνο-αμερικανός συνιδρυτής, πρόεδρος και επικεφαλής επιστήμονας της εταιρείας Τζορτζ Γιανκόπουλος, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
Το κοκτέιλ δοκιμάζεται ήδη και σε ασθενείς με σοβαρά συμπτώματα της ασθένειας που νοσηλεύονται και επομένως έχουν υψηλό ιικό φορτίο όπως και για την πρόληψη της λοίμωξης σε ανθρώπους που συχνά εκτίθενται σε φορείς του κορονοϊού.

Η φαρμακευτική δεν έχει γνωστοποιήσει πότε θα υπάρξουν τα πρώτα αποτελέσματα από τις δύο συγκεκριμένες μελέτες, ωστόσο, οι μετοχές της ήδη κινήθηκαν ανοδικά στο αμερικανικό χρηματιστήριο, καθώς οι επενδυτές φαίνεται να διαβλέπουν θετικές προοπτικές.

Τα αποτελέσματα της πρώτης μελέτης σε 275 ασθενείς έδειξαν ότι το μεγαλύτερο όφελος της θεραπείας έχουν όσοι δεν δημιουργούν μόνοι τους στον οργανισμό τους υψηλά επίπεδα αντισωμάτων κατά του κορονοϊού. Αυτό σημαίνει ότι το φάρμακο της Regeneron θα βοηθήσει περισσότερο τους ασθενείς, των οποίων το ανοσοποιητικό σύστημα δεν είναι αρκετά ισχυρό για να αντιμετωπίσει τον «εισβολέα» με τα δικά του μόνο «όπλα».

Το REGN-CoV-2 ανήκει στην κατηγορία αντισωμάτων που αναπτύσσονται στο εργαστήριο μέσω μεθόδων βιοτεχνολογίας και μετά παράγονται μαζικά στο εργοστάσιο. Αρκετές εταιρείες (όπως π.χ. η Eli Lilly) ακολουθούν αυτή την τεχνική για να βρουν αντιικά φάρμακα κατά του SARS-CoV-2.

Η Regeneron δοκίμασε δύο διαφορετικές δόσεις του «κοκτέιλ» της σε δύο ομάδες ασθενών: όσους είχαν εμφανίσει ισχυρή ανοσολογική αντίδραση και όσους είχαν ασθενή αντίδραση. Στη δεύτερη ομάδα ο μέσος χρόνος ύφεσης των συμπτωμάτων ήταν 13 μέρες για όσους ασθενείς είχαν πάρει εικονικό φάρμακο (πλασίμπο), οκτώ μέρες για όσους είχαν πάρει την υψηλή δόση του φαρμάκου και έξι μέρες για όσους είχαν πάρει την χαμηλή.

Μεγαλύτερες μειώσεις ιικού φορτίου μετά τη θεραπεία, που είναι ενδοφλέβια, είχαν όσοι, στην αρχή της κλινικής δοκιμής, είχαν υψηλότερα επίπεδα κορονοϊού.

Ήδη, η αμερικανική κυβέρνηση έχει υπογράψει συμβόλαιο με τη Regeneron για την προμήθεια έως 300.000 δόσεων του «κοκτέιλ». Επίσης η αμερικανική εταιρεία έχει συνάψει συμφωνία με την ελβετική φαρμακοβιομηχανία Roche για την παραγωγή και διάθεση του φαρμάκου στον υπόλοιπο κόσμο εκτός ΗΠΑ.

sputnik/ photo eurokinissi

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί