Κικίλιας: Πρώτη φορά καταρτίζεται κοστολογημένο πρόγραμμα για τη Δημόσια Υγεία – Παρουσιάστηκε το πενταετές σχέδιο δράσης

«Για πρώτη φορά καταρτίζεται κοστολογημένο πρόγραμμα για τη Δημόσια Υγεία»

«Για πρώτη φορά καταρτίζεται κοστολογημένο πρόγραμμα για τη Δημόσια Υγεία» τόνισε ο υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας στη Βουλή, παρουσιάζοντας στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων το πενταετές σχέδιο δράσης της κυβέρνησης για τη Δημόσια Υγεία. Όπως είπε ο κ. Κικίλιας, η χρηματοδότηση του σχεδίου θα ξεπεράσει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ και θα προέλθει από το Ταμείο Ανάκαμψης, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, τον τακτικό Προϋπολογισμό, το ΕΣΠΑ και τον Μηχανισμό Επείγουσας Ανταπόκρισης.

«Είναι η πρώτη φορά που μιλάμε για κοστολογημένο πρόγραμμα, το οποίο θα έρθει να «πατήσει» πάνω στη χρηματοδότηση και να υλοποιήσει πολιτικές Υγείας στις οποίες νομίζω λίγο ως πολύ όλοι συμφωνούμε» είπε ο κ. Κικίλιας, ο οποίος υπενθύμισε ότι «μέχρι πρότινος το 97%-98% της χρηματοδότησης των πολιτικών Υγείας ήταν αποκλειστικά στην περίθαλψη και πολύ μικρό κομμάτι ήταν αυτό για το οποίο υπήρχε η δυνατότητα να δοθεί στη Δημόσια Υγεία».

«Ανοίγοντας» την τοποθέτησή του, ο κ. Κικίλιας είπε ότι η κυβέρνηση παραμένει συνεπής στις δεσμεύσεις της όσον αφορά το μεταρρυθμιστικό της έργο στη Δημόσια Υγεία. Όπως είπε, με το πενταετές σχέδιο, που υλοποιεί το σχετικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πριν την πανδημία, «δίνεται – ίσως για πρώτη φορά – η δυνατότητα χρηματοδότησης» των δράσεων Δημόσιας Υγείας που σχεδιάζει ή νομοθετεί το Υπουργείο Υγείας: «Εφαρμόζουμε πολιτικές Δημόσιες Υγείας που έχουν να κάνουν με προσυμπτωματικό έλεγχο, με screening. Αυτό δίνει τη δυνατότητα να μη χρειάζεται σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού να φτάσει μετά από ένα χρονικό διάστημα, ενδεχομένως σε μεγαλύτερη ηλικία, στα Νοσοκομεία μας και να χρειάζεται περίθαλψη ασθένειες ίσως σε προχωρημένο στάδιο και με πολύ μεγάλο ψυχικό, κοινωνικό και οικονομικό κόστος» επισήμανε ο κ. Κικίλιας.

Παράλληλα, και παρουσία του δρος Hans Henri P. Kluge, περιφερειακού διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη, ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε στο νέο Γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Αθήνα για την Ποιότητα της Φροντίδας και την Ασφάλεια των Ασθενών, το οποίο «αποτελεί μια πολύ μεγάλη επιτυχία για την Ελλάδα». Όπως είπε, είμαστε συνεπείς και σε μία άλλη δέσμευση την οποία ανακοινώσαμε και την οποία υποδέχθηκε η ελληνική κοινωνία με ιδιαίτερη θέρμη, αλλά και κάποιοι μεταξύ υμών με αμφισβήτηση ότι «έχει Γραφείο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στην Ελλάδα, και άρα μας κοροϊδεύετε, πρόκειται για το ίδιο πράγμα». Όχι, κύριοι συνάδελφοι, είπε ο υπουργός Υγείας: «Σήμερα αποδεικνύεται περίτρανα ότι δεν πρόκειται περί του ίδιου πράγματος! Σήμερα υπογράψαμε με τον Διευθυντή του Π.Ο.Υ. Ευρώπης, τη συμφωνία για το Γραφείο Ποιότητας Υπηρεσιών Υγείας και Ασφάλειας των Ασθενών που θα εδρεύει στην Αθήνα. Πρόκειται για ευρωπαϊκό Γραφείο και θα αφορά όλες τις χώρες της Ευρώπης που βρέχονται από τη Μεσόγειο, καθώς και το τόξο των αφρικανικών και λοιπών χωρών στην κάτω πλευρά της Μεσογείου. Είναι μία πολύ μεγάλη επιτυχία για τη χώρα. Είναι μία τεράστια συμβολή να έχουμε εδώ ως τεχνικό σύμβουλο, καθοδηγητή και συνεργάτη τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, να ανταλλάσσουμε απόψεις και να παίρνουμε την τεχνογνωσία του. Θέλω προσωπικά να ευχαριστήσω, εκ μέρους της ελληνικής Κυβέρνησης, τον Γενικό Διευθυντή, τον Καθηγητή Kluge για τη σημαντική συνεργασία μας στην Ποιότητα των Υπηρεσιών Υγείας και την Ασφάλεια των Ασθενών», είπε ο κ. Κικίλιας.

Επανερχόμενος στο πρόγραμμα Δημόσιας Υγείας, ο κ. Κικίλιας είπε ότι οι σχετικές παρεμβάσεις «έχουν ήδη ξεκινήσει»: Ξεκινήσαμε και υλοποιήσαμε ένα κομμάτι αυτού του προγράμματος. Θυμίζω ότι δέκα χρόνια μετά τη σχετική νομοθέτηση, υλοποιήσαμε και εφαρμόσαμε επιτυχώς τη μεταρρύθμιση της εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου στη χώρα με μετρήσιμα αποτελέσματα, σχεδόν καθολικά, προστατεύοντας και τους μη καπνιστές και τους καπνιστές σε μία συμμαχία ενάντια στον καπνό και ειδικά προστατεύοντας τους παθητικούς καπνιστές, δηλαδή τα παιδιά μας, τις επόμενες γενιές, τους ανθρώπους αυτούς οι οποίοι ενδεχομένως δεν είχαν επιλογή, αλλά θα έπρεπε να υποστούν τις βλαβερές συνέπειες του τσιγάρου. Πρόσθεσε μάλιστα ότι «θα δώσουμε τη δυνατότητα να μπορέσει να ενημερωθεί ο πληθυσμός μας, οι συμπολίτες μας για τους συμπεριφορικούς αυτούς κινδύνους που έρχονται να μπουν στη ζωή μας από το δυτικό τρόπο ζωής, την καθιστική ζωή, το κάπνισμα, την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, την κακή διατροφή, τη μη άθληση. Όλους αυτούς τους παράγοντες, δηλαδή, οι οποίοι, δυστυχώς, λόγω του τρόπου ζωής μας είναι κομμάτι της καθημερινότητάς μας και επιβαρύνουν την υγεία του μέσου Έλληνα, του Ευρωπαίου, των συμπολιτών μας».

Photo eurokinissi

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί