Κάθε βήμα μετράει! Πότε μειώνει το περπάτημα τον κίνδυνο ασθένειας και πρόωρου θανάτου, σύμφωνα με μελέτη

Ενώ οι ερευνητές λένε εδώ και καιρό ότι ένα άτομο πρέπει να περπατά τουλάχιστον 10.000 βήματα την ημέρα, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Sports Medicine διαπίστωσε ότι ακόμα και μικρότερος αριθμός βημάτων μπορεί να έχει ευεργετικές συνέπειες για τον οργανισμό.

Η νέα έρευνα δείχνει ότι κάθε επιπλέον βήμα που γίνεται μετά από 2.200 βήματα την ημέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και πρόωρου θανάτου, ακόμη κι αν ένα άτομο περνά το υπόλοιπο της ημέρας καθισμένο.


Σχετικά με τη μελέτη
Οι ερευνητές γνώριζαν εδώ και καιρό ότι το περπάτημα μέχρι ή περισσότερα από 10.000 βήματα την ημέρα μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στην υγεία ενός ατόμου. Ωστόσο, σύμφωνα με τη νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε την Τρίτη (5 Μαρτίου), ο αριθμός των βημάτων έχει το ίδιο αποτέλεσμα ακόμη και σε άτομα που κάνουν καθιστική ζωή το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας.

Η μελέτη με επικεφαλής τους ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ της Αυστραλίας ανέλυσε τα δεδομένα από περισσότερα από 70.000 άτομα ηλικίας περίπου 61 ετών από τη Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να φορέσουν ένα επιταχυνσιόμετρο για μια εβδομάδα για να μετρήσουν τα επίπεδα άσκησής τους.

Τι βρήκε η έρευνα;
Μετά από σχεδόν επτά χρόνια παρακολούθησης των συμμετεχόντων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι είχαν καταγραφεί 1633 θάνατοι και 6190 καρδιαγγειακά συμβάντα, όπως καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι η λήψη 9.000 έως 10.000 βημάτων την ημέρα μείωσε τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου κατά τουλάχιστον 21%. Επιπλέον, οι χαμηλότεροι κίνδυνοι εγκεφαλικού και καρδιακής προσβολής παρατηρήθηκαν σε όσους έκαναν περίπου 9.700 βήματα την ημέρα, σύμφωνα με την έρευνα.

Ο χαμηλότερος κίνδυνος πρόωρου θανάτου, σύμφωνα με τη μελέτη, ήταν μεταξύ των ατόμων που έκαναν από 9.000 έως 10.500 βήματα κάθε μέρα. Μειώνει επίσης τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 39 τοις εκατό και τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου κατά περισσότερο από ένα πέμπτο.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι οποιοσδήποτε αριθμός βημάτων πάνω από 2.200 την ημέρα συνδέεται με χαμηλότερους κινδύνους και όσο περισσότερα βήματα τόσο υψηλότερα είναι τα οφέλη.

Το ενδιάμεσο σημείο στη μείωση τόσο του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου όσο και πρόωρου θανάτου, σύμφωνα με την έρευνα, ήταν κάπου μεταξύ 4.000 και 4.500 βημάτων την ημέρα.

«Αυτό δεν είναι σε καμία περίπτωση κάτι που θα λύση όλα τα προβλήματα σε εκείνους που κάνουν καθιστική ζωή για υπερβολικά χρονικά διαστήματα», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και ερευνητής, Δρ Μάθιου Αχμάντι.

Πρόσθεσε, «Ωστόσο, έχει ένα σημαντικό μήνυμα για τη δημόσια υγεία ότι όλες οι μετακινήσεις έχουν σημασία και ότι οι άνθρωποι μπορούν και πρέπει να προσπαθήσουν να αντισταθμίσουν τις συνέπειες έχει στην υγεία τους ο αναπόφευκτος καθιστικός χρόνος, αυξάνοντας τον αριθμό των καθημερινών βημάτων τους».

(photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί