“Καμπανάκι”από τους ειδικούς: Ποτά με τεχνητά γλυκαντικά συνδέονται με την κολπική μαρμαρυγή

Η κατανάλωση υψηλών ποσοτήτων ροφημάτων με ζάχαρη ή τεχνητά ζαχαρούχα αυξάνει τον κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής, ενώ η μέτρια πρόσληψη χυμού χωρίς ζάχαρη θα μπορούσε να είναι ευεργετική, ζητώντας διατροφική προσοχή και περαιτέρω έρευνα.

Η κατανάλωση ποτών με ζάχαρη ή τεχνητά γλυκαντικά συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο ακανόνιστων καρδιακών ρυθμών, σύμφωνα με μια μελέτη στο Circulation: Arrhythmia and Electrophysiology.

Μια ανάλυση δεδομένων υγείας στη Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου βρήκε 20% υψηλότερο κίνδυνο ακανόνιστου καρδιακού ρυθμού, γνωστό ως κολπική μαρμαρυγή, μεταξύ των ατόμων που δήλωσαν ότι έπιναν δύο λίτρα ή περισσότερα την εβδομάδα (περίπου 67 ουγγιές) τεχνητά ζαχαρούχων ποτών. Ο κίνδυνος ήταν 10% υψηλότερος μεταξύ των ατόμων που δήλωσαν ότι έπιναν παρόμοιες ποσότητες αναψυκτικών με ζάχαρη.
Η κατανάλωση ενός λίτρου (περίπου 34 ουγγιές) ή λιγότερο καθαρού χυμού την εβδομάδα, όπως 100% χυμός πορτοκαλιού ή λαχανικών, συσχετίστηκε με 8% χαμηλότερο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής.

Οι ενήλικες που ανέφεραν ότι έπιναν δύο λίτρα (περίπου 67 ουγγιές) ή περισσότερα ροφήματα με ζάχαρη ή τεχνητά γλυκαντικά την εβδομάδα είχαν υψηλότερο κίνδυνο ακανόνιστου καρδιακού ρυθμού, γνωστό ως κολπική μαρμαρυγή , σε σύγκριση με ενήλικες που έπιναν λιγότερα τέτοια ποτά, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο 5 Μαρτίου στο Circulation: Arrhythmia and Electrophysiology , ένα περιοδικό με κριτές της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι η κατανάλωση ενός λίτρου (περίπου 34 ουγγιές) ή λιγότερο την εβδομάδα καθαρού χυμού χωρίς ζάχαρη, όπως χυμός πορτοκαλιού ή λαχανικών, συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής (AFib). Ωστόσο, η μελέτη δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει εάν τα ζαχαρούχα ποτά προκάλεσαν AFib, ωστόσο η συσχέτιση παρέμεινε μετά την εκτίμηση της γενετικής ευαισθησίας ενός ατόμου στην πάθηση.

Η κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών έχει συνδεθεί με διαβήτη τύπου 2 και παχυσαρκία σε προηγούμενες έρευνες. Αυτή η μεγάλη μελέτη δεδομένων υγείας στη Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου είναι μεταξύ των πρώτων που αξιολογεί μια πιθανή σχέση μεταξύ ροφημάτων με ζάχαρη ή τεχνητά ζαχαρούχα και AFib. Η κολπική μαρμαρυγή είναι μια κατάσταση κατά την οποία η καρδιά χτυπά ακανόνιστα, αυξάνοντας τον κίνδυνο εγκεφαλικού κατά πενταπλάσιο. Περισσότεροι από 12 εκατομμύρια άνθρωποι αναμένεται να έχουν AFib έως το 2030, σύμφωνα με τις στατιστικές καρδιαγγειακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων του 2024 της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας .

«Τα ευρήματα της μελέτης μας δεν μπορούν να συμπεράνουν οριστικά ότι ένα ρόφημα ενέχει μεγαλύτερο κίνδυνο για την υγεία από ένα άλλο λόγω της πολυπλοκότητας της διατροφής μας και επειδή μερικοί άνθρωποι μπορεί να πίνουν περισσότερα από ένα είδη ροφημάτων», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Ningjian Wang, MD, Ph.D. , ερευνητής στο Ninth People’s Hospital της Σαγκάης και στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Shanghai Jiao Tong στη Σαγκάη της Κίνας.

«Ωστόσο, με βάση αυτά τα ευρήματα, συνιστούμε στους ανθρώπους να μειώνουν ή ακόμη και να αποφεύγουν τα τεχνητά ζαχαρούχα και ζαχαρούχα ποτά όποτε είναι δυνατόν. Μην θεωρείτε δεδομένο ότι η κατανάλωση τεχνητά ζαχαρούχων ποτών με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λίγες θερμίδες είναι υγιεινή, μπορεί να εγκυμονεί πιθανούς κινδύνους για την υγεία».

Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από διατροφικά ερωτηματολόγια και γενετικά δεδομένα για περισσότερους από 200.000 ενήλικες χωρίς AFib τη στιγμή που εγγράφηκαν στη Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου, μεταξύ 2006 και 2010. Κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης σχεδόν 10 ετών, υπήρχαν 9.362 περιπτώσεις AFib μεταξύ οι συμμετέχοντες στη μελέτη.

Η ανάλυση διαπίστωσε:

Σε σύγκριση με άτομα που δεν κατανάλωναν ζαχαρούχα ποτά, υπήρχε 20% αυξημένος κίνδυνος κολπικής μαρμαρυγής μεταξύ των ατόμων που δήλωσαν ότι έπιναν περισσότερα από 2 λίτρα την εβδομάδα (περίπου 67 ουγγιές ή περισσότερο, ή περίπου ένα ποτό 12 ουγγιών 6 ημέρες την ημέρα. εβδομάδα) ποτών με τεχνητά γλυκαντικά· και 10% αυξημένο κίνδυνο μεταξύ των συμμετεχόντων που ανέφεραν ότι έπιναν 2 λίτρα την εβδομάδα ή περισσότερα ποτά με ζάχαρη.


Τα άτομα που δήλωσαν ότι έπιναν 1 λίτρο (περίπου 34 ουγγιές) ή λιγότερο καθαρό χυμό φρούτων κάθε εβδομάδα είχαν 8% χαμηλότερο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής.
Οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν περισσότερα τεχνητά ζαχαρούχα ποτά είχαν περισσότερες πιθανότητες να είναι γυναίκες, νεότερες, να έχουν υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος και υψηλότερο επιπολασμό διαβήτη τύπου 2.


Οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν περισσότερα ποτά με ζάχαρη είχαν περισσότερες πιθανότητες να είναι άνδρες, νεότεροι, να έχουν υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος, υψηλότερο επιπολασμό καρδιακών παθήσεων και χαμηλότερη κοινωνικοοικονομική κατάσταση.
Όσοι έπιναν ποτά με ζάχαρη και αγνούς χυμούς είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν υψηλότερη πρόσληψη συνολικής ζάχαρης από εκείνους που έπιναν τεχνητά ζαχαρούχα ποτά.


Το κάπνισμα μπορεί επίσης να επηρεάσει τον κίνδυνο, με τους καπνιστές που έπιναν περισσότερα από δύο λίτρα την εβδομάδα αναψυκτικά με ζάχαρη να έχουν 31% υψηλότερο κίνδυνο AFib, ενώ δεν παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση του κινδύνου για πρώην καπνιστές ή άτομα που δεν κάπνιζαν ποτέ.
«Αυτά τα νέα ευρήματα σχετικά με τις σχέσεις μεταξύ του κινδύνου κολπικής μαρμαρυγής και των ροφημάτων με ζάχαρη και τεχνητά γλυκαντικά και του αγνού χυμού μπορεί να προκαλέσουν την ανάπτυξη νέων στρατηγικών πρόληψης εξετάζοντας τη μείωση των ζαχαρούχων ποτών για τη βελτίωση της υγείας της καρδιάς», είπε ο Wang.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν επίσης εάν η γενετική ευαισθησία στο AFib ήταν ένας παράγοντας στη συσχέτιση με τα ζαχαρούχα ποτά. Η ανάλυση διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος AFib ήταν υψηλός με την κατανάλωση περισσότερων από 2 λίτρων τεχνητά ζαχαρούχων ποτών την εβδομάδα, ανεξάρτητα από τη γενετική ευαισθησία.

«Αν και οι μηχανισμοί που συνδέουν τα ζαχαρούχα ποτά και τον κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής είναι ακόμα ασαφείς, υπάρχουν αρκετές πιθανές εξηγήσεις, συμπεριλαμβανομένης της αντίστασης στην ινσουλίνη και της αντίδρασης του σώματος σε διαφορετικά γλυκαντικά», είπε ο Wang. «Τα τεχνητά γλυκαντικά σε τρόφιμα και ποτά περιλαμβάνουν κυρίως σουκραλόζη, ασπαρτάμη, σακχαρίνη και ακεσουλφάμη».

Μια επιστημονική συμβουλή του 2018 από την American Heart Association σημείωσε ότι υπάρχει σπανιότητα μεγάλων, μακροπρόθεσμων, τυχαιοποιημένων δοκιμών σχετικά με την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των τεχνητών γλυκαντικών. Η συγγραφική ομάδα συμβούλεψε να μην καταναλώνουν ζαχαρούχα ποτά με λίγες θερμίδες από παιδιά. Ωστόσο, σημείωσαν ότι τα τεχνητά ζαχαρούχα ποτά μπορεί να είναι μια χρήσιμη στρατηγική αντικατάστασης για τη μείωση της κατανάλωσης ποτών με ζάχαρη μεταξύ των ενηλίκων που πίνουν συνήθως μεγάλο αριθμό ποτών με ζάχαρη.

Το μέλος της επιτροπής διατροφής της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας Penny M. Kris-Etherton, Ph.D., RD, FAHA, είπε ότι αυτά τα ευρήματα για τα τεχνητά ζαχαρούχα ποτά είναι εκπληκτικά «δεδομένου ότι δύο λίτρα τεχνητά ζαχαρούχων ποτών την εβδομάδα ισοδυναμούν με περίπου ένα 12-ουγγιά σόδα διαίτης την ημέρα».

Ο Kris-Etherton, ομότιμος καθηγητής διατροφικών επιστημών στο Penn State University, ήταν συγγραφέας της επιστημονικής συμβουλής της ένωσης για τα τεχνητά γλυκαντικά.

«Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που αναφέρει συσχέτιση μεταξύ γλυκαντικών χωρίς και χαμηλών θερμίδων και επίσης ροφημάτων με ζάχαρη και αυξημένου κινδύνου κολπικής μαρμαρυγής», είπε. «Ενώ υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις σχετικά με τις αρνητικές επιπτώσεις των αναψυκτικών με ζάχαρη και τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων , υπάρχουν λιγότερα στοιχεία σχετικά με τις αρνητικές συνέπειες των τεχνητών γλυκαντικών στην υγεία.

«Χρειαζόμαστε ακόμη περισσότερη έρευνα σχετικά με αυτά τα ποτά για να επιβεβαιώσουμε αυτά τα ευρήματα και να κατανοήσουμε πλήρως όλες τις συνέπειες για την υγεία στις καρδιακές παθήσεις και άλλες παθήσεις. Εν τω μεταξύ, το νερό είναι η καλύτερη επιλογή και, με βάση αυτή τη μελέτη, τα ζαχαρούχα ποτά χωρίς και χαμηλές θερμίδες θα πρέπει να περιορίζονται ή να αποφεύγονται».

Οι διατροφικές οδηγίες της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας για το 2016 ευθυγραμμίζονται με τις Διατροφικές Κατευθυντήριες Γραμμές 2020-2025 του USDA για τους Αμερικανούς προτείνοντας την ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης ροφημάτων με ζάχαρη.

Σημειώνουν επίσης ότι υπάρχουν ασαφή στοιχεία για το ρόλο των γλυκαντικών χωρίς και χαμηλών θερμίδων σε πολλά αποτελέσματα υγείας. Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συνιστά περιορισμένη πρόσληψη ποτών με ζάχαρη, όπως αναψυκτικά, ποτά φρούτων, αθλητικά ποτά, ενεργειακά ποτά, τσάι με ζάχαρη και ποτά καφέ.

Οι επιλογές υγιεινών ροφημάτων που σημειώνονται είναι το νερό και το γάλα χωρίς λιπαρά ή με χαμηλά λιπαρά, ενώ ο φρέσκος, κατεψυγμένος ή συσκευασμένος χυμός φρούτων χωρίς ζάχαρη συνιστάται αντί για χυμό φρούτων με προσθήκη ζάχαρης. Μισό φλιτζάνι καθαρό χυμό (όπως χυμός πορτοκαλιού ή γκρέιπφρουτ) αναγνωρίζεται ως μία μερίδα φρούτου.

photo: freepik

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί