Η οξεία ηπατίτιδα και ο θάνατος ενός μωρού στην Ελλάδα- Συμπτώματα, συμβουλές, οδηγίες

Τι γνωρίζουμε ως τώρα για την ηπατίτιδα άγνωστης αιτιολογίας.

Χθες πέθανε ένα βρέφος στην Ελλάδα. Τι γνωρίζουμε;

Πράγματι, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε τον πρώτο θάνατο παιδιού στην Ελλάδα, που συνδέεται με σοβαρή οξεία ηπατίτιδα άγνωστης αιτιολογίας. Ήταν μόλις 13 μηνών.

Τι συμπτώματα είχε;

Εισήχθη σε ιδιωτική παιδιατρική κλινική μετά από δύο ημέρες με πυρετό, λόγω «νωθρότητας», όπως σημείωσε ΕΟΔΥ. Οι γιατροί διαπίστωσαν ότι έπασχε από ηπατική ανεπάρκεια και εγκεφαλικό οίδημα. Παρά τις προσπάθειες τους, το παιδί δυστυχώς κατέληξε.

Πόσα κρούσματα έχουν εντοπιστεί στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και παγκοσμίως;

Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν εκατοντάδες πιθανά κρούσματα σε 33 χώρες. Στην Ευρώπη, εως τις 30 Ιουνίου, είχαν καταγραφεί πάνω από 470 κρούσματα σε τουλάχιστον 21 χώρες. Στην Ελλάδα, εκτός από το νεκρό βρέφος, υπάρχουν ακόμα 11 περιστατικά που πληρούν τα κριτήρια πιθανού κρούσματος.

Τα υπόλοιπα 11 κρούσματα στην Ελλάδα κινδύνευσαν;

Όχι. Δεν χρειάστηκε να λάβουν ειδική θεραπεία, ούτε παρουσίασαν κάποια επιπλοκή και παραμένουν σε άριστη κατάσταση, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.

Ποια χώρα στην Ευρώπη έχει τα περισσότερα κρούσματα;

Μακράν τα περισσότερα πιθανά περιστατικά έχουν καταγραφεί στο Ηνωμένο Βασίλειο – σχεδόν 270. Δεύτερη χώρα είναι η Ισπανία με 40. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ακόμα προσπαθεί να εντοπίσει την αιτία.

Υπάρχει κάποια θεωρία για αυτή την ασθένεια; Πού μπορεί να οφείλεται;

Μία υπόθεση που κάνει το ECDC, είναι πως επιβαρυντικός παράγοντας για τα μικρά παιδιά ίσως είναι κάποιος (κατά τα άλλα ήπιος) αδενοϊός. Οι ειδικοί υποπτεύονται πως σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να προκαλεί σοβαρότερη μόλυνση και ζημιά στο ήπαρ. Άλλες πιθανές αιτίες, όπως κάποιος τοξικός παράγοντας, είναι επίσης υπό διερεύνηση.

Είναι εύκολο να κολλήσει κανείς;

Η ασθένεια είναι σπάνια και τα στοιχεία για την πιθανή μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο παραμένουν ασαφή. Στην Ευρώπη τα κρούσματα είναι σχεδόν αποκλειστικά σποραδικά. Πάντως σε κανένα περιστατικό δεν τεκμηριώθηκε λοίμωξη από ιούς ηπατίτιδας (Α έως Ε) και δεν υπάρχει γνωστή συσχέτιση με ταξίδια ή έκθεση σε τοξικούς παράγοντες.

Τι ηλικίες προσβάλλονται συνήθως;

Παιδιά ηλικίας κάτω των 16 ετών.

Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα;

Ίκτερος (κιτρινωπή χροιά δέρματος), πολύ έντονο χρώμα στα ούρα ή/και αποχρωματισμός των κοπράνων, φαγούρα, πόνος στις αρθρώσεις ή τους μύες, πυρετός, ναυτία, εμετός, πόνος στην κοιλιά, λήθαργος και απώλεια όρεξης.

Έχουμε στοιχεία για όσους αναγκάζονται να νοσηλευτούν;

Στην Ευρώπη έως και το δεύτερο δεκαήμερο του Μαΐου, τα τρία τέταρτα των περιστατικών ήταν ηλικίας κάτω των 5 ετών. Και από τα 156 περιστατικά που εισήχθησαν σε νοσοκομείο, τα 22 νοσηλεύτηκαν και σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Από τα 117 περιστατικά για τα οποία υπήρχαν πληροφορίες, τα 14 υποβλήθηκαν σε μεταμόσχευση ήπατος.

Τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς των μικρών παιδιών;

Καλό είναι να παρακολουθούν την υγεία τους και να είναι σε εγρήγορση για τυχόν εμφάνιση των συμπτωμάτων που αναφέραμε. Σε περίπτωση υποψίας θα πρέπει να επικοινωνούν με κάποιον παιδίατρο.

Υπάρχουν κάποια προληπτικά μέτρα υγιεινής;

Βέβαια. Το τακτικό και σχολαστικό πλύσιμο χεριών με σαπούνι και νερό ή με αλκοολούχο διάλυμα – ιδιαίτερα μετά τη χρήση τουαλέτας ή πριν την κατανάλωση ή προετοιμασία φαγητού. Καλό είναι να αποφεύγουμε να βάζουμε τα χέρια μας στο πρόσωπο, και να καλύπτουμε το στόμα μας πριν φτερνιστούμε. Σημαντικό είναι και να αποφεύγουμε την κοινή χρήση σκευών (ποτήρια, μαχαιροπήρουνα).

Άλλες συμβουλές;

Να αποφεύγουμε τις στενές επαφές που άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού ή του γαστρεντερικού. Να αερίζουμε τους χώρους καλά και να καθαρίζουμε τις επιφάνειες. Επίσης, συστήνεται τα παιδιά να έχουν κάνει όλα τα απαραίτητα για την ηλικία τους εμβόλια, σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Παιδιών – Εφήβων.

lifo/ photo pexels

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί