Η κατανάλωση του δείπνου νωρίς συνδέεται με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, σύμφωνα με μελέτη

Ο αντίκτυπος των επιλογών του τρόπου ζωής στην υγεία και τη μακροζωία είναι μια καθιερωμένη ιδέα, που περιλαμβάνει την άσκηση, τα πρότυπα ύπνου και τις διατροφικές συνήθειες.


Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Frontiers in Nutrition διερευνά την ενδιαφέρουσα σχέση μεταξύ της κατανάλωσης δείπνου νωρίς και της πιθανής μακροζωίας.

Η έρευνα έχει εστιάσει στην L’Aquila, μια επαρχία στο Abruzzo της Ιταλίας, γνωστή για τον υψηλό πληθυσμό γύρω στα ενενήντα αλλά και των αιωνόβιων. Εξετάζοντας 68 άτομα από αυτή την περιοχή, η μελέτη έριξε φως στις διατροφικές πρακτικές τους, ιδιαίτερα στο χρόνο των απογευματινών τους γευμάτων.


Παραδόξως, η πλειονότητα των ατόμων γύρω στα 90 και των αιωνόβιων στη L’Aquila κατανάλωναν το δείπνο τους νωρίς, συνήθως γύρω στις 7:13 μ.μ.

Οι ερευνητές έψαξαν βαθύτερα, αποκαλύπτοντας ένα χαρακτηριστικό διατροφικό μοτίβο – ένα αυστηρό σχήμα θερμίδων. Αυτοί οι άνθρωποι διατήρησαν χαμηλή πρόσληψη θερμίδων για σημαντική διάρκεια, που εκτείνεται σε 17,5 ώρες από το δείπνο έως το μεσημεριανό γεύμα την επόμενη μέρα.


Οι συμμετέχοντες στην έρευνα παρουσίασαν μια διατροφή πλούσια σε δημητριακά, λαχανικά, φρούτα και όσπρια. Αντίθετα, η πρόσληψη κρέατος, επεξεργασμένου κρέατος, αυγών και γλυκών παρέμεινε σημαντικά χαμηλή.

«Τα αποτελέσματά μας υποστηρίζουν τη σημασία του καθημερινού περιορισμού των θερμίδων, παρεμποδίζοντας το νυχτερινό μεταγευματικό στρες και βελτιστοποιώντας τη μεταβολική απόκριση, που σχετίζεται με την υψηλή κατανάλωση φυτικών τροφίμων και τη σωματική δραστηριότητα για τη μακροζωία των αιωνόβιων από το Abruzzo», πρόσθεσαν οι επιστήμονες.

Πέρα από τις διατροφικές συνήθειες, οι γύρω στα 90 και οι αιωνόβιοι στη L’Aquila διατήρησαν έναν ενεργό τρόπο ζωής φροντίζοντας προσωπικά τη γη τους.

Αυτή η ενασχόληση με σωματικές δραστηριότητες, σε συνδυασμό με τις χαρακτηριστικές διατροφικές επιλογές τους, συμβάλλει στην ευρύτερη κατανόηση των παραγόντων του τρόπου ζωής που επηρεάζουν τη μακροζωία.

Όπως αποκαλύπτει η μελέτη από την L’Aquila, το να τρώμε νωρίς το δείπνο και να υιοθετούμε συγκεκριμένες διατροφικές πρακτικές μπορεί να διαδραματίσουν ρόλο στην προώθηση της μακροζωίας.

(photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί