Η διαδικασία ξεκίνησε σήμερα σε δικαστήριο των Βρυξελλών που θα εξετάσει το “κατηγορώ” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σύμφωνα με το οποίο η εταιρία δεν τήρησε τις δεσμεύσεις της, όπως αυτές προβλέπονται στο συμβόλαιο που είχε υπογράψει με την ΕΕ, για την παράδοση των δόσεων του εμβολίου της και ότι δεν διέθετε ένα “αξιόπιστο” σχέδιο για να διασφαλίσει έγκαιρες παραδόσεις.
Το εμβόλιο της AstraZeneca θεωρήθηκε κεντρικό τμήμα της εκστρατείας ανοσοποίησης της Ευρώπης και ένας τρόπος να σταλούν δόσεις εμβολίων κατά του κορονοϊού σε φτωχότερες χώρες, καθώς οι απαιτήσεις αποθήκευσης του συγκεκριμένου εμβολίου είναι ευκολότερες σε σχέση με άλλα εμβόλια.
Το αντικείμενο της προσφυγής – Κομισιόν εναντίον AstraZeneca
Όμως οι περικοπές και οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις της AstraZeneca είχαν ως αποτέλεσμα η ΕΕ να υστερήσει στους εμβολιασμούς σε σχέση με τη Βρετανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ.
Δικηγόρος της Επιτροπής δήλωσε στο δικαστήριο πως η ΕΕ ζητεί άμεσες παραδόσεις από όλα τα εργοστάσια που καταγράφονται στο συμβόλαιό της, περιλαμβανομένων και εκείνων που βρίσκονται στη Βρετανία, η οποία δεν είναι πλέον μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Δικηγόρος που εκπροσωπεί την AstraZeneca είπε κατά τη διάρκεια της ακρόασης, που είναι δημόσια και πραγματοποιείται βάσει μιας έκτακτης διαδικασίας, πως το συμβόλαιο της εταιρίας δεν περιελάμβανε την υποχρέωση παράδοσης εμβολίων από όλα τα εργοστάσια παραγωγής.
Η εταιρία έχει εργοστάσια στις χώρες μέλη της ΕΕ Βέλγιο και Ολλανδία, όπως επίσης και στη Βρετανία. “Η AstraZeneca λυπάται πολύ για την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ξεκινήσει αυτή τη νομική ενέργεια σε σχέση με τη συμφωνία προμηθειών [εμβολίων κατά του] covid-19. Ελπίζουμε να επιλύσουμε αυτή τη διαμάχη το ταχύτερο δυνατό”, δήλωσε ο δικηγόρος της εταιρίας Χακίμ Μπουλαρμπάχ.
Η πρώτη συνεδρίαση του δικαστηρίου κράτησε λίγο παραπάνω από μία ώρα και τα μέρη συμφώνησαν να διεξαχθούν δύο ακροάσεις στις 26 Μαΐου 2021. Το δικαστήριο σκοπεύει να εκδώσει απόφαση τον προσεχή Ιούνιο.
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Θεσσαλονίκη: Προσεχώς η καμπάνια ενδυνάμωσης νεαρών κοριτσιών για το χάπι βιασμού
- Παρουσιάστηκε η πλατφόρμα για τις ελληνικές σπουδές ανά τον κόσμο
- Γερμανία: Καμία πτήση από και προς το αεροδρόμιο Βερολίνου/Βρανδεμβούργου την Τετάρτη, λόγω απεργίας
- Παράταση μη καταβολής ΕΝΦΙΑ για περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές
- Γενικό μπλακ άουτ στην Κούβα – Χωρίς ρεύμα 10 εκατομμύρια άνθρωποι
- Θετικά στον αφθώδη πυρετό δείγματα από μονάδα βοοδειδών στη Λέσβο
- Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν κατηγορούν το Πακιστάν για φονικό πλήγμα σε κέντρο απεξάρτησης από τα ναρκωτικά
- Με καρκίνο του μαστού διαγνώστηκε η προσωπάρχης του Λευκού Οίκου, Σούζι Γουάιλς
- Υπό αμφισβήτηση η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Μέση Ανατολή;
- Στη Βρετανία αύριο ο Β. Ζελένσκι









