• Αρχική
  • Άρθρα
  • Self test και οι εμβολιασμένοι με δύο δόσεις! Από σήμερα σε όλον τον ιδιωτικό τομέα, ακόμα και αν δουλεύεις ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ!!!

Self test και οι εμβολιασμένοι με δύο δόσεις! Από σήμερα σε όλον τον ιδιωτικό τομέα, ακόμα και αν δουλεύεις ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ!!!

Υπακοή στο χάος...

Η διάθεση των self tests διευρύνεται από τη Δευτέρα (24/05), καθώς πλέον καθίστανται υποχρεωτικά και για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, ακόμα και σε όσους έχουν ατομική επιχείρηση ή είναι ελεύθεροι επαγγελματίες με σύμβαση.

Μάλιστα όπως διευκρινίστηκε από «ειδικούς», το self test θα διεξάγεται και από εμβολιασμένους με τις δύο δόσεις, καθώς, όπως σημειώνεται, μπορούν να μεταδώσουν τον κορωνοϊό, ενώ με διευκρινιστική του εγκύκλιο το υπουργείο Εσωτερικών καθιστά σαφές ότι τα self test θα είναι πλέον υποχρεωτικά ακόμα στους υπαλλήλους τους δημοσίου που είναι σε τηλεργασία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση από το Υπουργείο Εργασίας, οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας και οι ελεύθεροι επαγγελματίες μπορούν να προμηθευτούν από τα φαρμακεία δύο self tests, ένα για την εβδομάδα που αρχίζει την 24η Μαΐου και ένα για εκείνη από τις 31 Μαΐου έως τις 6 Ιουνίου.

Σημειώνεται πως οι εργαζόμενοι ιδιωτικού τομέα μπορούν να προμηθευτούν τα self tests με τον ΑΜΚΑ και την αστυνομική ταυτότητά τους ή, έστω, με ένα άλλο δημόσιο έγγραφο ταυτοποίησης.

Μέχρι σήμερα, υποχρεωμένοι για self test στον ιδιωτικό τομέα, δύο φορές φορές την εβδομάδα, ήταν μόνο όσοι δουλεύουν στο λιανεμπόριο, στην εστίαση, στις χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες, στις μεταφορές, στις υπηρεσίες καθαρισμού, στα κομμωτήρια, στα κουρεία, στα κέντρα αισθητικής, στις υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων και στις σχολές οδηγών.

Αντίστοιχα, μέχρι τώρα μια φορά την εβδομάδα πρέπει να υποβάλλονται σε self test όσοι εργάζονται στον δημόσιο τομέα, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στο στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας, στην Ελληνική Αστυνομία, στην Πυροσβεστική, στο Λιμενικό Σώμα, καθώς και οι δικαστικοί υπάλληλοι.

Επίσης, υποχρέωση για εβδομαδιαίο αυτοδιαγνωστικό έλεγχο έχουν οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές.

Πώς δηλώνεται το αποτέλεσμα στο self-testing.gov.gr

Το αυτοδιαγνωστικό τεστ πρέπει να γίνεται έως και 24 ώρες πριν από την πρώτη ημέρα της εβδομάδας που θα παρέχουν την εργασία τους με φυσική παρουσία στον τόπο εργασίας τους και το αποτέλεσμά του να έχει δηλωθεί στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας self-testing.gov.gr.

Παρ’ όλα αυτά, με νεότερη ενήμερη από το Υπουργείο Εργασίας, διευκρινίστηκε πως, τουλάχιστον για αυτή την εβδομάδα (24/05-30/05) δεν είναι υποχρεωτική η διενέργεια του self test έως και 24 ώρες πριν από την πρώτη ημέρα της εβδομάδας και το αποτέλεσμά του μπορεί να δηλωθεί και τις επόμενες ημέρες.

Ειδικότερα, όσοι είναι εργαζόμενοι με σχέση εξαρτημένης εργασίας, πρέπει να επισκεφθούν την προαναφερθείσα ιστοσελίδα, να κάνουν κλικ στην ενότητα «Δήλωση αποτελέσματος self test για εργαζόμενο» και μέσω του Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» να δηλώσουν το αποτέλεσμα του self test τους.

Όσοι έχουν ατομική επιχείρηση ή είναι ελεύθεροι επαγγελματίες, οφείλουν να δηλώσουν το αποτέλεσμα του αυτοδιαγνωστικού τεστ στην προαναφερθείσα ιστοσελίδα και στην ενότητα «Δήλωση αποτελέσματος self test για COVID-19».

Αναφορικά με τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα, εκείνοι οφείλουν να δηλώσουν το αποτέλεσμα του self test τους μέσω του συστήματος απογραφής.

Τέλος, υπενθυμίζεται πως κλιμάκια του ΣΕΠΕ θα διενεργούν ελέγχους καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας και θα παρέχουν σχετική πληροφόρηση για την εφαρμογή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) σε εργοδότες και εργαζόμενους.