χάρη στα εμβόλιά τους κατά της covid-19, σύμφωνα με έκθεση του People’s Vaccine Alliance, η οποία προωθεί την πιο ίση κατανομή των εμβολίων στον κόσμο.
Οι φαρμακευτικές εταιρείες συγκέντρωσαν τα χρήματα αυτά πουλώντας τη μεγάλη πλειονότητα των εμβολίων τους στις πλούσιες χώρες, εις βάρος των λιγότερο ανεπτυγμένων χωρών, όπου το ποσοστό εμβολιασμού κατά της covid-19 παραμένει μικρό, καταγγέλλει η οργάνωση.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της, που βασίζονται στα επίσημα οικονομικά στοιχεία που έχουν δημοσιεύσει οι εταιρείες, η Pfizer, η BioNTech και η Moderna θα έχουν φέτος κέρδη προ φόρων 34 δισεκατομμυρία δολάρια, δηλαδή περισσότερα από 1.000 δολάρια το δευτερόλεπτο, 65.000 δολάρια το λεπτό ή 93,5 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα.
Αντίθετα η AstraZeneca και η Johnson & Johnson πουλούν τα εμβόλιά τους σε τιμή κόστους.
«Είναι ανήθικο μερικές εταιρείες να κερδίζουν κάθε ώρα εκατομμύρια δολάρια, την ώρα που μόνο το 2% των ανθρώπων που ζουν σε χώρες με μικρό εισόδημα έχει εμβολιαστεί πλήρως κατά της covid-19», κατήγγειλε η Μάαζα Σεγιούμ του γραφείου για την Αφρική της People’s Vaccine Alliance και της African Alliance.
Η οργάνωση επικρίνει εξάλλου τις τρεις αυτές φαρμακευτικές εταιρείες ότι, παρά τα 8 δισεκ. δολάρια δημόσιας χρηματοδότησης που έχουν λάβει, έχουν απορρίψει όλες τις εκκλήσεις να μεταφέρουν την τεχνολογία παρασκευής των εμβολίων σε χώρες με μικρό εισόδημα μέσω του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, «ένα μέτρο το οποίο θα μπορούσε να αυξήσει την παγκόσμια προσφορά, να μειώσει τις τιμές και να σώσει εκατομμύρια ζωές».
Η People’s Vaccine Alliance, η οποία διαθέτει 80 μέλη ανάμεσά τους η Oxfam και η υπηρεσία του ΟΗΕ για το AIDS (UNAIDS), καλεί τις φαρμακευτικές εταιρείες να άρουν αμέσως τις πατέντες των εμβολίων κατά της covid-19.
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 23,8% σημείωσαν οι πωλήσεις των αυτοκινήτων τον Δεκέμβριο
- Αμερικανός κωμικός «τρολάρει» τον Τραμπ στους δρόμους της Ινδίας – Τι τους πούλησε, vid
- Εκεί που «χωλαίνουν» οι ΗΠΑ, εμφανίζεται ο Πούτιν: Διαμεσολαβητής μεταξύ Ισραήλ και Ιράν
- Η πιο σπάνια μαϊμού στον κόσμο; To βίντεο μιας γυναίκας από τη Σιγκαπούρη έγινε viral!
- Ο Χάρι Στάιλς θα κυκλοφορήσει το τέταρτο σόλο άλμπουμ του τον Μάρτιο
- Γροιλανδία: Τι λέει για την στρατιωτική αποστολή στην περιοχή η Γερμανία
- Χανιά: Σύλληψη 60χρονου διότι διατηρούσε 5 ζώα σε ακατάλληλες για την διαβίωση τους συνθήκες
- Στην παγωμένη Ρωσία επινοήθηκε μια νέα τάση! ΒΙΝΤΕΟ
- «Για την Γροιλανδία έχουμε ζητήσει συντονισμό του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Άμυνας
- Αλεξανδρούπολη: Σε ευπαθείς ομάδες ως καύσιμη ύλη τα δέντρα που λύγισαν από την κακοκαιρία









