Γκάγκα: Πότε και γιατί το rapid test είναι «καλύτερο» από το PCR

Η εξήγηση που έδωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας

«Έχουμε ασθενείς με θετικό PCR test 7 και 8 εβδομάδες μετά τη νόηση», τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας και πνευμονολόγος Μίνα Γκάγκα, στη διάρκεια αποψινής συνέντευξής της στο Mega, θέλοντας να εξηγήσει πως το μοριακό τεστ για τον κορονοϊό «δε μας βοηθάει (σ.σ. στο να καταλάβουμε) αν κάποιος μεταδίδει ή όχι. Το rapid test είναι καλύτερο, σε αυτή την περίπτωση».

Περιστατικό τέτοιο, με θετικό PCR μέρες αφότου ένα άτομο νόησε και μετά την περίοδο κατά την οποία ήταν μεταδοτικό, είχε δει και η ίδια, σημείωσε η πρώην διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του «Σωτηρία», μιλώντας στο Mega. Πέραν της πιθανότητας του ψευδώς θετικού PCR – που θα μπορούσε να οδηγήσει, λ.χ. σε αχρείαστη καραντίνα – το να προτιμήσει κανείς τα «γρήγορα» τεστ αντιγόνου συστήνεται και για άλλους λόγους, εφόσον ο πολίτης απευθύνεται στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Όπως είχε πει η κα Γκάγκα στην ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας την Τετάρτη (5/1): «Είναι σημαντικό, να παρακαλέσω και πάλι, όταν έχουμε rapid test θετικό, δεν χρειάζεται να πάμε στο νοσοκομείο για PCR. Μπορούμε να κάνουμε rapid test σε οποιαδήποτε δομή και να μην πιέσουμε τα νοσοκομεία παραπάνω για πράγματα που δεν χρειάζονται».

Δείτε τη σημερινή τοποθέτηση της κας Γκάγκα για τα ζητήματα του χαρτοφυλακίου της στο παρακάτω βίντεο:

newsbeast/ photo eurokinissi

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί