Υψηλή χοληστερίνη: Τι πρέπει να αποκλείσετε από τη διατροφή εκτός από τα κορεσμένα λιπαρά

Η οικογενής υπερχοληστερολαιμία αποτελεί μια γενετική διαταραχή που αυξάνει τα επίπεδα της χοληστερόλης 2 έως 4 φορές πάνω από τον μέσο όρο.

Μέχρι σήμερα, η βασική οδηγία σε ασθενείς με οικογενή υπερχοληστερολαιμία ήταν να αποφεύγουν την κατανάλωση τροφών με κορεσμένα λιπαρά ώστε να κρατούν τη χοληστερόλη τους σε χαμηλότερα επίπεδα, μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Τέτοιες τροφές είναι το κρέας, τα αυγά και το τυρί, αλλά και το λάδι καρύδας, καθώς ενοχοποιούνται για την αύξηση της χοληστερόλης.

Σύμφωνα ωστόσο με νεότερα ευρήματα, τα άτομα με παθολογικά υψηλές τιμές χοληστερόλης, δεν πρέπει να αποφεύγουν μόνο τα κορεσμένα λιπαρά.

Διεθνής ομάδα εμπειρογνωμόνων σε θέματα διατροφής και καρδιακής υγείας, μελέτησαν τη διατροφή πασχόντων από οικογενή υπερχοληστερολαιμία και διαπίστωσαν μια ενδιαφέρουσα συσχέτιση που δεν αφορά τα λιπαρά.

Σύμφωνα με τους ειδικούς από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα, τα σάκχαρα και όχι τα κορεσμένα λιπαρά είναι η πραγματική απειλή για για την υγεία της καρδιάς.

Κατά τους ερευνητές, μια διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες είναι πιο αποτελεσματική για άτομα με αυξημένο κίνδυνο καρδιοπαθειών, όπως οι υπέρβαροι, οι υπερτασικοί και οι διαβητικοί.

Τα νέα ευρήματά έρχονται σε συμφωνία με δημοσίευση του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας, η οποία παρείχε ισχυρές ενδείξεις ότι τα τρόφιμα που αυξάνουν το σάκχαρο στο αίμα, πρέπει να αποφεύγονται.

Τέτοιες τροφές είναι:

  • Ψωμί
  • Πατάτες
  • Γλυκά

(onmed. gr / photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί