Μελέτη: Μία νυχτερινή συνήθεια που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού

Η συνήθεια πολλών κατά τη διάρκεια της νύχτας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού. Η βραδινή βόλτα μπορεί να είναι ευχάριστη για πολλούς.

Είναι μια ευκαιρία για άσκηση και για να αναπνεύσετε καθαρό αέρα. Ωστόσο, η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να μετατρέψει τον καθαρό αέρα σε κίνδυνο για την υγεία σας.

Σύμφωνα με έρευναη ατμοσφαιρική ρύπανση και η έκθεση σε τεχνητό φωτισμό – δύο συνηθισμένα χαρακτηριστικά των μεγαλουπόλεων – μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε τον Μάρτιο 2024 στο επιστημονικό περιοδικό Stroke της American Heart Association (AHA). Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η συνεχής έκθεση σε έντονο, τεχνητό φωτισμό τη νύχτα μπορεί να αυξήσει κατά 43% τις πιθανότητες εμφάνισης προβλημάτων στη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο. Αυτά τα προβλήματα περιλαμβάνουν την απόφραξη αρτηριών, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αποκοπή της παροχής αίματος στον εγκέφαλο ή αιμορραγία, με αποτέλεσμα το εγκεφαλικό επεισόδιο. Η μελέτη αναφέρει επίσης ότι η έκθεση σε τεχνητό φωτισμό μπορεί να μειώσει τον ύπνο – κάτι που ίσως επιδιώκετε με τη βραδινή σας βόλτα – αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο εγκεφαλικού.

«Οι περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως ο νυχτερινός εξωτερικός φωτισμός ή ο τεχνητός φωτισμός, παίζουν σημαντικό ρόλο στην καθημερινή μας ζωή και ευεξία», λέει ο Dr. Mustali Dohadwala, καρδιολόγος και ιατρικός διευθυντής της Heartsafe. «Καθώς οι κοινωνίες μας εκσυγχρονίζονται ραγδαία, οι περιβαλλοντικοί παράγοντες – ιδιαίτερα αυτοί που δημιουργούνται τεχνητά – γίνονται όλο και πιο συνηθισμένοι και σημαντικοί». Πράγματι, οι ερευνητές σημειώνουν ότι το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε περιοχή με φωτορύπανση.

Εάν ανήκετε σε αυτό το ποσοστό, τα δεδομένα αυτά μπορεί να μην είναι ευχάριστα, αλλά ένας γιατρός θεωρεί ότι είναι σημαντικά. «Πιστεύω ότι η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία», λέει ο Dr. Trent Orfanos, διευθυντής ολοκληρωτικής και λειτουργικής καρδιολογίας στο Case Integrative Health. «Όταν γνωρίζετε ότι κάτι αποτελεί κίνδυνο, μπορείτε να λάβετε μέτρα για να τον μειώσετε». Καρδιολόγοι μοιράστηκαν τις απόψεις τους σχετικά με τη νέα έρευνα και το πώς μπορείτε να προστατευτείτε.

Μελέτη αποκαλύπτει περιβαλλοντικούς παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου

Μια νέα μελέτη ρίχνει φως σε περιβαλλοντικούς παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου. Η έρευνα, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 28.300 ενήλικες στην Κίνα για έξι χρόνια (2015-2021), εστίασε στην έκθεση των συμμετεχόντων στο τεχνητό φωτισμό τη νύχτα και την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Πώς διεξήχθη η έρευνα:

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δορυφορικές εικόνες για να μετρήσουν την έκθεση των συμμετεχόντων στον τεχνητό φωτισμό εξωτερικών χώρων τη νύχτα.

Κατά τη διάρκεια της εξαετούς παρακολούθησης, καταγράφηκαν σχεδόν 1.300 περιστατικά εγκεφαλικών αγγειακών νόσων, εκ των οποίων:

  • 777 εγκεφαλικά επεισόδια που προκλήθηκαν από φραγμένες αρτηρίες (ισχαιμικά επεισόδια)
  • 133 αιμορραγικά εγκεφαλικά επεισόδια που αποδόθηκαν σε αιμορραγία στον εγκέφαλο

Αποτελέσματα:

Τα άτομα με την υψηλότερη έκθεση σε τεχνητό φωτισμό τη νύχτα παρουσίασαν 43% υψηλότερες πιθανότητες εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου σε σύγκριση με εκείνους με τα χαμηλότερα επίπεδα έκθεσης. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο τεχνητός φωτισμός μπορεί να διαταράξει τον ύπνο και την παραγωγή μελατονίνης, της ορμόνης του ύπνου, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

«Η έλλειψη ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή αρτηριακή πίεση, αυξημένο σάκχαρο στο αίμα, αύξηση βάρους και μη φυσιολογικούς καρδιακούς ρυθμούς», λέει η Dr. Nieca Goldberg, MD , συγγραφέας, διευθύντρια του Atria New York City και καθηγήτρια στο NYU Grossman School of Medicine.

Άλλοι παράγοντες κινδύνου:

Εκτός από τον τεχνητό φωτισμό, η έρευνα έδειξε ότι η έκθεση σε ατμοσφαιρική ρύπανση από καύση καυσίμων, σκόνη ή καπνό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου έως και 50%. Επιπλέον, η έκθεση σε υψηλά επίπεδα οξειδίων του αζώτου από την κυκλοφορία και τις βιομηχανικές μονάδες παραγωγής ενέργειας συνδέθηκε με αύξηση του κινδύνου εγκεφαλικού κατά 31%.

«Η ατμοσφαιρική ρύπανση επηρεάζει την καρδιά καταστρέφοντας τα αιμοφόρα αγγεία, έτσι δεν είναι σε θέση να παρέχουν επαρκή παροχή αίματος, αυξάνοντας τον κίνδυνο θρόμβων αίματος, αυξάνοντας την αρτηριακή πίεση και διαταράσσοντας την ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς», λέει ο Dr. Bradley Serwer, MD. καρδιολόγος και Chief Medical Officer στο VitalSolution.

Σημειώσεις:

  • Η μελέτη δεν αποδεικνύει αιτιώδη σχέση μεταξύ του τεχνητού φωτισμού και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης με τα εγκεφαλικά επεισόδια.
  • Τα δεδομένα προέρχονται μόνο από μία πόλη στην Κίνα και απαιτείται περαιτέρω έρευνα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Συμπέρασμα:

Παρόλο που τα ευρήματα της μελέτης είναι σημαντικά, χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να επιβεβαιωθούν οι ακριβείς συσχετίσεις μεταξύ των περιβαλλοντικών παραγόντων και του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου.

(enikos – freepik photo)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί