Εξαδάκτυλος για self test: Δεν μπορεί να αποδειχθεί αν κάποιος δήλωσε ψευδώς το αποτέλεσμα

Το μέτρο των self tests σε χιλιάδες εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα προκειμένου να μπορούν να μεταβούν στην εργασία τους έχει αρχίσει από σήμερα σε μια προσπάθεια μείωσης της διασποράς του ιού.


Από σήμερα λοιπόν 1.400.000 πολίτες, οι οποίοι στη συντριπτική πλειοψηφία τους προέρχονται από το λιανεμπόριο, υποχρεούνται να υποβάλλονται σε διαγνωστικά τεστ κατά του κορονοϊού μία φορά την εβδομάδα.

Ο εργαζόμενος είναι υποχρεωμένος σε περίπτωση που το τεστ βγει θετικό να προβεί σε δήλωση του και να πραγματοποιήσει δεύτερο έλεγχο είτε σε ιδιωτικές είτε σε δημόσιες υγειονομικές μονάδες.

Το ερώτημα που τίθεται όμως είναι πώς ελέγχεται το αποτέλεσμα;

Αν δηλαδή ένας εργαζόμενος κάνει τεστ, βγει θετικό αλλά τελικά δεν το δηλώσει και δηλώσει ψευδώς ότι είναι αρνητικό; Υπάρχει έλεγχος στο αποτέλεσμα του τεστ; Ή αν κάποιος το προμηθευτεί ως ορίζει ο νόμος αλλά τελικά δεν το κάνει καθόλου;

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος μιλώντας στο Sputnik τόνισε ότι η όλη διαδικασία επαφίεται στον χρήστη και στην ειλικρίνεια του.

«Δεν μπορείς να το αποδείξεις. Δηλαδή δεν υπάρχει κανείς τρόπος να αποδείξεις εάν υπάρχει καταγραφή και δεν γίνεται από εργαστήριο το οποίο δηλώνει ότι το τεστ που κάνεις τη δεδομένη στιγμή είναι αρνητικό ή είναι θετικό. Εκ των υστέρων δεν υπάρχει κανένας τρόπος να εξεταστεί κάποιος και να αποδειχθεί ότι δήλωσε ψευδώς τεστ» είπε ο κ. Εξαδάκτυλος και πρόσθεσε:

«Επαφίεται στην ειλικρίνεια των ανθρώπων».

Παράλληλα όμως επισήμανε και μια άλλη πτυχή για τα self test και την εγκυρότητά τους καθώς η σωστή λήψη του δείγματος δεν είναι εύκολη για έναν πολίτη.

«Επαφίεται και στο πόσο σωστά θα κάνουν οι άνθρωποι το τεστ. Διότι δεν είναι μόνο το ότι βρίσκω ένα θετικό και το κρύβω, που είναι κακό και για μένα και για τους γύρω μου. Είναι και το ότι επειδή δεν έχω πάρει σωστό δείγμα μου βγαίνει ένα λάθος αποτέλεσμα. Δεν μπορούμε να απαιτούμε από τον καθένα λάβει ένα απόλυτα σωστό δείγμα» είπε χαρακτηριστικά.
Από σήμερα ισχύει το μέτρο του self test για εργαζόμενους τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα.

(Sputniknews)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί