φαίνεται να αποτελεί έναν από τους πιο αποτελεσματικούς παράγοντες κατά του γλοιοβλαστώματος, ενός επιθετικού και θανατηφόρου τύπου καρκίνου του εγκεφάλου. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature Medicine».
Είναι δύσκολο να βρεθούν αποτελεσματικά φάρμακα κατά των όγκων του εγκεφάλου, καθώς αυτά συχνά δεν μπορούν να διασχίσουν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό για να φτάσουν στον εγκέφαλο. Οι ογκολόγοι αναζητούν εντατικά εδώ και καιρό καλύτερα φάρμακα που μπορούν να φτάσουν στον εγκέφαλο και να εξαλείψουν τον όγκο.
Στο γλοιοβλάστωμα, έναν ιδιαίτερα επιθετικό όγκο του εγκεφάλου, οι γιατροί μπορούν να παρατείνουν το προσδόκιμο ζωής των ασθενών μέσω επεμβάσεων, ακτινοβολίας και χημειοθεραπείας, ωστόσο οι μισοί ασθενείς πεθαίνουν μέσα σε δώδεκα μήνες από τη διάγνωση.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή του ETH Zurich, Μπέρεντ Σνάιντερ και συνεργάτες νευρολόγους από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ζυρίχης, εντόπισαν μια ουσία που στο εργαστήριο καταπολέμησε αποτελεσματικά τα γλοιοβλαστώματα, το αντικαταθλιπτικό βορτιοξετίνη.
Χρησιμοποιώντας τη φαρμακοσκόπηση, μια ειδική πλατφόρμα που οι ερευνητές του ETH Zurich έχουν αναπτύξει τα τελευταία χρόνια, οι ερευνητές μπόρεσαν να ελέγξουν ταυτόχρονα πολλές δραστικές ουσίες σε ζωντανά κύτταρα από ανθρώπινο καρκινικό ιστό. Η μελέτη τους επικεντρώθηκε κυρίως σε νευροδραστικές ουσίες που διασχίζουν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό, όπως τα αντικαταθλιπτικά, τα φάρμακα για τη νόσο του Πάρκινσον και τα αντιψυχωσικά. Συνολικά, η ερευνητική ομάδα δοκίμασε έως και 130 διαφορετικούς παράγοντες σε καρκινικό ιστό από 40 ασθενείς, ενώ χρησιμοποίησε και ένα υπολογιστικό μοντέλο για να δοκιμάσει πάνω από ένα εκατομμύριο ουσίες για την αποτελεσματικότητά τους κατά των γλοιοβλαστωμάτων.
Στο τελευταίο βήμα, οι ερευνητές του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Ζυρίχης δοκίμασαν τη βορτιοξετίνη σε ποντίκια με γλοιοβλάστωμα. Το φάρμακο έδειξε επίσης καλή αποτελεσματικότητα σε αυτές τις δοκιμές, ιδίως σε συνδυασμό με την τρέχουσα καθιερωμένη θεραπεία. Η ομάδα ερευνητών προετοιμάζει τώρα δύο κλινικές δοκιμές. Στη μία ασθενείς με γλοιοβλάστωμα θα υποβληθούν σε θεραπεία με βορτιοξετίνη μαζί με τη συνήθη θεραπεία, ενώ στη δεύτερη οι ασθενείς θα λάβουν εξατομικευμένη επιλογή φαρμάκου, την οποία οι ερευνητές θα καθορίσουν για κάθε άτομο χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα φαρμακοσκόπησης.
Μ.Κουζινοπούλου – ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: pixabay
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Συγκινεί η ιστορία ενός μικρού μακάκου – Εγκαταλείφθηκε από την μητέρα του, αλλά βρήκε αλλού παρηγοριά! (Vid)
- Ηράκλειο: Τρεις συλλήψεις μετά την επίθεση σε 19χρονο – Μεταξύ των συλληφθέντων και ένας ανήλικος
- Αυξήθηκε κατά 0,9% η δύναμη του ελληνικού εμπορικού στόλου τον Δεκέμβριο πέρυσι, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ
- Ιδού η διαφορά της Δεξιάς και των διεθνιστών – Τα πάντα φανερά και μπροστά στα μάτια μας
- Σφοδρή χιονόπτωση σαρώνει την Αυστρία: 3.000 νοικοκυριά χωρίς ρεύμα, προβλήματα στο αεροδρόμιο της Βιέννης, vid
- ΕΛΣΤΑΤ: Αυξήθηκε κατά 5,6% ο γενικός δείκτης κύκλου εργασιών στη βιομηχανία
- Αυτό το διεθνές αεροδρόμιο των ΗΠΑ θα πάρει το όνομα του Ντόναλντ Τραμπ – Και όχι τυχαία
- Τριήμερο: Στο 100% η πληρότητα στα δρομολόγια για Πάτρα από τα ΚΤΕΛ Κηφισού
- Σε Ρόδο και Κω ο υφυπουργός Εσωτερικών Βασίλης Σπανάκης
- Κυρ. Μητσοτάκης: Στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών οι σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ









