Η ανακοίνωση έχει ως εξής:
«Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε την Παρασκευή 5 Μαΐου 2023 ότι η πανδημία COVID-19 δεν αποτελεί πλέον παγκόσμια έκτακτη ανάγκη και ήρε το ύψιστο επίπεδο υγειονομικού συναγερμού, βασιζόμενος στα μειωμένα ποσοστά θανάτων και νοσηλειών, σε σχέση με το παρελθόν, και στο υψηλό επίπεδο πληθυσμιακής ανοσίας έναντι του ιού SARS-CoV-2.
Παρόλα αυτά, o ΠΟΥ επισήμανε ότι η λοίμωξη εξακολουθεί να αποτελεί απειλή δημόσιας υγείας και ότι οι χώρες θα πρέπει να διατηρήσουν υψηλό επίπεδο ετοιμότητας. Σύστησε ωστόσο την τροποποίηση της αντιμετώπισης και διαχείρισης της πανδημίας από τη φάση του επείγοντος, που ίσχυε μέχρι τώρα, στη φάση της μακροχρόνιας πλέον διαχείρισης, καθώς ο ιός εκτιμάται ότι θα παραμείνει σε κυκλοφορία επί μακρόν, και οι παραλλαγές του θα πρέπει να επιτηρούνται.
Επί του πρακτέου ο ΠΟΥ δεν κήρυξε το τέλος της πανδημίας, αλλά ανέφερε τη μετάβαση σε νέα φάση διαχείρισής της. Συγκεκριμένα, τα γενικευμένα, «οριζόντια» μέτρα θα πάψουν να υφίστανται και θα λαμβάνονται, κυρίως, μέτρα στοχευμένα στα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.
Βασική προτεραιότητα θα εξακολουθήσει να είναι η τήρηση των γενικών μέτρων πρόληψης για τις λοιμώξεις του αναπνευστικού, που περιλαμβάνουν αποφυγή στενής επαφής με άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα, τήρηση των μέτρων υγιεινής και απομάκρυνση από την εργασία ή το σχολείο επί συμπτωμάτων. Η χρήση μάσκας συστήνεται επί συμπτωμάτων, από ευπαθή άτομα, καθώς και σε περιπτώσεις που θέλουμε να προστατεύσουμε τους οικείους μας.
Σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων λοίμωξης του αναπνευστικού, συστήνεται ο έλεγχος για έγκαιρη διάγνωση, και ειδικά στα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, η επικοινωνία με τον προσωπικό ιατρό, ο οποίος θα κρίνει αν απαιτείται η χορήγηση ειδικών αντιϊκών. Επί διάγνωσης, συστήνεται η παραμονή στο σπίτι, και η χρήση μάσκας ακόμα και μετά τη λήξη της απομόνωσης.
Επιπλέον, ο πληθυσμός θα πρέπει να ακολουθεί τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού σχετικά με τα συστηνόμενα σχήματα εμβολιασμών».
(Φωτο:eurokinissi)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Κ. Μητσοτάκης: Με τη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας στηρίζουμε έμπρακτα τους εργαζόμενους στο χώρο της εστίασης
- Ρεκόρ αφίξεων κρουαζιερόπλοιων στα ελληνικά λιμάνια το 2025
- Συνάντηση Ν. Δένδια με τον Β. Κικίλια για το ζήτημα της σχεδίασης του Εθνικού Πλοίου
- Στοματική υγεία: Πρόληψη, ενημέρωση και πολιτικές υγείας απέναντι στην υπερκατανάλωση ζάχαρης
- Τα πιο αλλόκοτα ζώα της φύσης: 10 παράξενες συμπεριφορές τους που δεν θα πιστεύετε
- Καθόλου τυχαία η επίσκεψη που θα γίνει στην Ουγγαρία – Η Δεξιά παίζει τα «ρέστα» της
- Λεπτά που έμοιαζαν με αιώνες! Μαθήτρια παγιδεύτηκε σε κομμάτι πάγου σε ποτάμι της Ρωσίας (BINTEO)
- Ανακαλύφθηκε ειρωνικό μήνυμα 2.000 ετών στα αρχαία Ελληνικά σε σφαίρα σφεντόνας (Photo)
- Οι Βρετανοί δίνουν τις βάσεις τους στις ΗΠΑ για να βομβαρδίζουν το Ιράν
- Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στις 24/3 και 25/3 στην Αθήνα για την μαθητική και στρατιωτική παρέλαση









