Επιφυλάξεις του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ) για την απόδοση του self testing στην αντιμετώπιση της covid

Το θέμα του self testing συζητήθηκε σε ευρεία σύσκεψη των υγειονομικών αρχών της Β. Ελλάδας με τον αν. υπουργό Υγείας.

Επιφυλάξεις για την απόδοση του self testing στην αντιμετώπιση της πανδημίας εξέφρασε ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ) κατά τη διάρκεια χθεσινής ευρείας σύσκεψης υγειονομικών αρχών της βόρειας Ελλάδας, υπό την προεδρία του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη.

Οι επιφυλάξεις αφορούν αφενός στην ορθή λήψη του δείγματος από τους πολίτες και ενδεχόμενες συνέπειες σε περίπτωση ψευδώς αρνητικού αποτελέσματος, αφετέρου στην πιστή τήρηση όλων των πρωτοκόλλων που απαιτούνται στην περίπτωση θετικού αποτελέσματος, το οποίο θα πρέπει οπωσδήποτε να επαληθεύεται σε δημόσιο ή ιδιωτικό εργαστήριο.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ο κ. Κοντοζαμάνης ζήτησε από τον πρόεδρο του ΙΣΘ Νίκο Νίτσα και όλους τους ιδιώτες γιατρούς να συμβάλουν -ο καθένας με τις δυνάμεις του- προς την κατεύθυνση ενίσχυσης του ΕΣΥ, όπως έγινε κατά το 2ο κύμα της πανδημίας, όπου κινητοποιήθηκαν εθελοντικά, αντιλαμβανόμενοι την κρισιμότητα των στιγμών, δεκάδες εξ αυτών (περισσότεροι από 250).

Στη σύσκεψη συζητήθηκε η κοινή προσπάθεια γιατρών του ΕΣΥ και του ιδιωτικού τομέα ώστε να αναχαιτισθεί κι αυτό το κύμα της πανδημίας, όπως έγινε τον περασμένο Νοέμβριο στη Θεσσαλονίκη. Τέθηκαν θέματα που προκαλούν προβληματισμό, τόσο στους γιατρούς του ΕΣΥ όσο και σε ιδιώτες συναδέλφους τους, οι οποίοι επιθυμούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους «σχετικά με ανύπαρκτες ευθύνες που μπορεί να επιχειρηθεί να τους αποδοθούν εμπλέκοντάς τους σε μακροχρόνιες νομικές περιπέτειες».

Ο πρόεδρος του ΙΣΘ Νίκος Νίτσας επισήμανε την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών πρόσληψης μόνιμου προσωπικού στις δημόσιες δομές υγείας, ενώ παράλληλα σημείωσε ότι «θα πρέπει να υπάρξει σαφής δέσμευση- ρύθμιση του υπουργείου υγείας για νομική συμπαράσταση και ενίσχυση όλων των γιατρών που εργάζονται υπό τις παρούσες συνθήκες κόπωσης και ασφυκτικής πίεσης».

Επίσης, ο πρόεδρος του ΙΣΘ εξέφρασε την ανησυχία ιδιωτών συναδέλφων, σχετικά με τον κίνδυνο μη εξυπηρέτησης συμβατικών υποχρεώσεων με ασφαλιστικές εταιρείες ή ιδιωτικούς φορείς, στην περίπτωση που απασχοληθούν ως συνεργαζόμενοι με το Εθνικό Σύστημα Υγείας. «Προτείνουμε να υπάρχει ευελιξία στη συνεργασία τους ώστε να μπορούν να είναι συνεπείς και στις ήδη υφιστάμενες υποχρεώσεις τους».

photo pexels

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί