ΕΟΠΥΥ: Σφοδρές αντιδράσεις για το ψαλίδι στις αποζημιώσεις των αναλώσιμων για διαβητικούς

Οι πάσχοντες από διαβήτη προγραμματίζουν παράσταση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα στις 13:00 έξω από το υπουργείο Υγείας,

Έντονες διαμαρτυρίες και ανησυχία προκάλεσε η πρόσφατη απόφαση του ΕΟΠΥΥ που κάνει περικοπες στην αποζημίωση των αναλώσιμων υλικών που έχουν ανάγκη οι πάσχοντες από τον διαβήτη τύπου 1 και αφορούν στη μέτρηση σακχάρου αλλά και τη χορήγηση ινσουλίνης (αντλίες).

Σύμφωνα με το σχετικό ΦΕΚ σε ότι αφορά τους αισθητήρες για τις τελευταίας τεχνολογίας αντλίες ινσουλίνης προβλέπεται μείωση που φτάνει περίπου τα 130€ μηνιαίως, αφού η αποζημίωση από 45€ ανά αισθητήρα πέφτει στα 20€. Για να λειτουργήσει μια σύγχρονη αντλία, ο ασθενής χρειάζεται 5 αισθητήρες μηνιαίως.

Οι ασθενείς και οι γονείς παιδιών με διαβήτη που είναι μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), υποστηρίζουν ότι ο ΕΟΠΥΥ με την τακτική αυτή εξομοιώνει την αποζημίωση των αισθητήρων με το κόστος των ταινιών μέτρησης σακχάρου «κόβοντας» την πρόσβαση στα νέα ιατροτεχνολογικά προϊόντα και υποχρεώνοντας τους ασθενείς στη χρήση παλαιού τύπου αναλωσίμων για τα οποία έχουν μηδενική συμμετοχή.

Σύμφωνα με την Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), μια σύγχρονη αντλία ινσουλίνης στοιχίζει περίπου 7.000€, με τον ΕΟΠΥΥ να καλύπτει μόλις τα 500€, ενώ για τον αισθητήρα γλυκόζης που στοιχίζει 50€ πλέον καλύπτει μόλις τα 20€.

Ήδη φαρμακευτική εταιρεία ζήτησε να αποσυρθούν προϊόντα της από το μητρώο των αποζημιούμενων προϊόντων για τον διαβήτη λόγω χαμηλής τιμής.

Οι πάσχοντες από διαβήτη προγραμματίζουν παράσταση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα στις 13:00 έξω από το υπουργείο Υγείας,

Ερώτηση στη Βουλή καταθέτει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ. Όπως ανακοίνωσε ο τομεάρχης Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα καταθέσει προς τον υπουργό Υγείας αίτημα για την επανεξέταση της απόφασης

Ήδη ερώτηση κατέθεσε και το ΚΚΕ

unsplash

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί