Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας: Έτσι είναι σήμερα η κατάσταση στο Τσέρνομπιλ

Νεότερη ανακοίνωση για την πυρηνική ασφάλεια στην Ουκρανία και ενδεχόμενες συνέπειες στην Ελλάδα

με αφορμή την κατάληψη του πυρηνικού σταθμού του Τσέρνομπιλ από τις ρωσικές δυνάμεις και την διακοπή της ηλεκτροδότησης εξέδωσε η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας.

Σύμφωνα με αυτή:

Σήμερα, 10 Μαρτίου: «Από χθες έχει διακοπεί η εξωτερική τροφοδότηση με ηλεκτρική ενέργεια της πυρηνικής εγκατάστασης του Τσερνόμπιλ. Η τροφοδοσία παρέχεται πλέον από γεννήτριες. Σημειώνεται ότι όλοι οι αντιδραστήρες του Τσερνόμπιλ έκλεισαν σταδιακά μετά την καταστροφή του 1986. Σήμερα, οι πυρηνικές εγκαταστάσεις στην περιοχή αυτή περιλαμβάνουν: δεξαμενή αποθήκευσης αναλωθέντων καυσίμων, εγκατάσταση ξηρής αποθήκευσης αναλωθέντων καυσίμων, εγκαταστάσεις αποθήκευσης στερεών και υγρών αποβλήτων προς περαιτέρω επεξεργασία, τρεις αντιδραστήρες υπό αποξήλωση, τον κατεστραμμένο αντιδραστήρα Νο 4 εντός ειδικού περιβλήματος (σαρκοφάγο).

Η απώλεια της εξωτερικής παροχής ηλεκτρικής ενέργειας που έχει σημειωθεί έχει αρνητικό αντίκτυπο στις λειτουργίες ασφάλειας, ωστόσο, με δεδομένα τα χαρακτηριστικά της εγκατάστασης, δεν δύναται να προκαλέσει κρίσιμες συνέπειες.

Δεν τίθεται κανένα απολύτως ζήτημα ραδιολογικού κινδύνου για την Ελλάδα από το εν λόγω συμβάν, το οποίο, με βάση διαθέσιμες εξειδικευμένες αναλύσεις, δεν δείχνει να συνιστά σημαντικό κίνδυνο ούτε σε τοπικό επίπεδο».

(φωτο:pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί