Αν κανείς είναι πάνω από 40 ετών και ασκείται τακτικά, όχι μόνο διατηρεί καλή φυσική κατάσταση, αλλά μειώνει επίσης την πιθανότητα εισαγωγής στο νοσοκομείο και νοσηλίας, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη βρετανο-αμερικανική επιστημονική έρευνα.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρ Ελεάνορ Γουότς του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου των ΗΠΑ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο JAMA Network Open, ανέλυσαν στοιχεία για 81.717 ενήλικες 42 έως 78 ετών. Συσχετίστηκε ο χρόνος σωματικής άσκησης με τον κίνδυνο νοσηλείας λόγω πνευμονίας, εγκεφαλικού επεισοδίου, επιπλοκών διαβήτη, θρόμβωσης, σιδηροπενικής αναιμίας, πολύποδα εντέρου, σοβαρών ουρολοιμώξεων και άλλων παθήσεων.
Διαπιστώθηκε ότι μόνο 20 λεπτά καθημερινής άσκησης μείωναν – ανάλογα με το πρόβλημα υγείας – τον κίνδυνο εισαγωγής στο νοσοκομείο από 4% (στην περίπτωση των πολυπόδων του εντέρου) έως 23% (στην περίπτωση των επιπλοκών του διαβήτη) μέσα στην επόμενη επταετία. Μεγάλη ήταν επίσης η μείωση του κινδύνου νοσηλείας για τις ουρολοιμώξεις και τις παθήσεις της χοληδόχου κύστης.
«Οι μελέτες δείχνουν ότι η σωματική δραστηριότητα μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, των πνευμόνων και της καρδιάς, καθώς επίσης να μειώσει τη φλεγμονή», ανέφερε η δρ. Γουότς.
Οι ειδικοί συνιστούν τουλάχιστον 150 λεπτά άσκησης μέτριας έντασης μέσα στην εβδομάδα ή 75 λεπτά μεγάλης έντασης. Το βασικό μήνυμα και της νέας μελέτης είναι ότι «σχεδόν οποιαδήποτε δραστηριότητα είναι καλύτερη από την αδράνεια».
(ygeiamou. gr / photo: pexels)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Σ. Φάμελλος: Πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ η επαναφορά 13ου και 14ου μισθού και 13ης σύνταξης
- Πυρά ανάμεσα σε Θ.Πλεύρη και Χ. Δούκα για Rave party μπροστά από ναό που έστησε ο Δήμος Αθηναίων!
- Άκης Σκέρτσος: Τι έγινε τελικά με την Έκθεση Πισσαρίδη;
- Το “σκουλαρίκι”…στο αυτί του πρωθυπουργού Μόντι αναστάτωσε το διαδίκτυο!
- Λονδίνο: Με έκθεση αφιερωμένη στην Elsa Schiaparelli αρχίζει η νέα χρονιά στο Μουσείο V&A
- Σοκαριστικό βίντεο σε ξενοδοχείο: Εθισμένος Κινέζος σε βιντεοπαιχνίδια δείτε τι άφησε!
- Θεσσαλονίκη: Οι αγρότες δεν άνοιξαν τις μπάρες στα διόδια του Ωραιοκάστρου – Κλειστή η εθνική στα Μάλγαρα
- Αρχαίο θέατρο Καλυδώνας – Έργα την αποκατάσταση, προστασία και ανάδειξη αρχαιολογικού μνημείου
- “Μυστηριώδης φιγούρα” σε καταρράκτη στη Βραζιλία…; Viral το βίντεο
- Οι Αυστραλοί τήρησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων της επίθεσης στο Σίδνεϊ









