Είναι υγιεινό το ψωμί σίτου;

Είτε επιθυμείτε να φάτε τοστ το πρωί της Κυριακής είτε θέλετε ένα φραντζολάκι για να το σερβίρετε με ζυμαρικά, οι πιθανότητες είναι ότι το ψωμί εμφανίζεται τακτικά στα γεύματά σας. Αλλά όλα τα ψωμιά δεν δημιουργούνται με τον ίδιο τρόπο και μερικά είναι πιο υγιεινά από άλλα.


Ακολουθούν όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για να απαντήσετε στην ερώτηση «είναι υγιεινό το σιτάρι ολικής αλέσεως;» και πώς να επιλέξετε τα πιο υγιεινά ψωμιά που μπορείτε να απολαύσετε.


Ποια είναι η διαφορά μεταξύ του ψωμιού ολικής αλέσεως και του λευκού ψωμιού;
Ενώ τόσο το ψωμί ολικής αλέσεως όσο και το λευκό ψωμί παρασκευάζονται με αλεύρι σίτου, υπάρχει διαφορά στο αλεύρι που χρησιμοποιείται για το ψωμί.

Το αλεύρι που χρησιμοποιείται για το άσπρο ψωμί (ακόμα και μερικά ψωμιά σιταριού) εξευγενίζεται, αφαιρώντας ορισμένα υγιή μέρη του πυρήνα του σιταριού. Το πίτουρο (το οποίο έχει έναν τόνο φυτικών ινών) και το φύτρο (που περιέχει άφθονα θρεπτικά συστατικά) αφαιρούνται και το άμυλο είναι το μόνο που απομένει.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ του ολικής αλέσεως, του ολικής αλέσεως και του πολύσπορου ψωμιού;
Το αλεύρι ολικής αλέσεως αποτελείται από ολόκληρο τον πυρήνα, συμπεριλαμβανομένου τόσο του πίτουρου όσο και του φύτρου, το οποίο παράγει ένα πιο πλούσιο και πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά αλεύρι για ψωμί, ζυμαρικά και αρτοσκευάσματα.


Οφέλη για την υγεία του ψωμιού ολικής αλέσεως
Ενώ το ψωμί ολικής αλέσεως μπορεί να μην έχει την ίδια διατροφική αξία μιας υπερτροφής , εξακολουθεί να προσφέρει πολλά υγιεινά οφέλη εάν το φάτε—ειδικά αν αντικαταστήσετε πιο εκλεπτυσμένα ψημένα προϊόντα με αυτές τις επιλογές ολικής αλέσεως.


Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ένα ψωμί ολικής αλέσεως θα πρόσφερε άφθονες φυτικές ίνες. Γενικά, μια φέτα άσπρο ψωμί παρέχει λιγότερο από ένα γραμμάριο φυτικών ινών, ενώ θα βρείτε ψωμί σταρένιο με έως και τέσσερα γραμμάρια φυτικών ινών σε κάθε φέτα. (Αυτό θα σας φέρει πολύ πιο κοντά στον στόχο των 25 έως 30 γραμμαρίων φυτικών ινών για την καθημερινή σας διατροφή.)


Το ψωμί σίτου έχει περισσότερα από ορισμένα θρεπτικά συστατικά
Το αλεύρι ολικής αλέσεως διαθέτει θρεπτικά συστατικά που δεν θα βρείτε στα ραφιναρισμένα λευκά αλεύρια—εκτός αν έχουν εμπλουτιστεί για να προσθέσετε ξανά αυτές τις βιταμίνες και τα μέταλλα. Θα δείτε υψηλότερα επίπεδα μαγνησίου, σεληνίου και φυλλικού οξέος στο ψωμί ολικής αλέσεως.

Το ψωμί σίτου έχει περισσότερη πρωτεΐνη
Το ψωμί ολικής αλέσεως περιέχει 25 τοις εκατό περισσότερη πρωτεΐνη από το άσπρο ψωμί — το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της πέψης εκτός από το να παρέχει ένα δομικό στοιχείο για τη βελτίωση της μυϊκής μάζας.

Τα δημητριακά ολικής αλέσεως μπορούν να είναι το κλειδί για μια αντιφλεγμονώδη δίαιτα
Η κατανάλωση τροφών ολικής αλέσεως μπορεί να είναι το κλειδί για τη μείωση της φλεγμονής στο σώμα. Μελέτες έχουν δείξει ότι η προσθήκη τροφών ολικής αλέσεως στη διατροφή σας μπορεί να μειώσει σημαντικά τους δείκτες φλεγμονής —ειδικά μεταξύ εκείνων με προϋπάρχουσες παθήσεις.


Το ψωμί ολικής αλέσεως περιέχει σύνθετους υδατάνθρακες που χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να επεξεργαστεί το σώμα σας και δεν έχουν ως αποτέλεσμα τις αιχμές του σακχάρου στο αίμα και τις διαταραχές που λαμβάνετε με τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες.

Το ψωμί ολικής αλέσεως μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων
Η κατανάλωση περισσότερων τροφών ολικής αλέσεως , όπως το ψωμί ολικής αλέσεως, μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά, ειδικά σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. (Μπορεί να είστε σε θέση να ευχαριστήσετε αυτές τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.)

Προσέξτε για το ψωμί σίτου εάν έχετε ορισμένες ιατρικές παθήσεις
Ενώ το ψωμί σίτου είναι αρκετά υγιεινό, αυτό σίγουρα δεν ισχύει εάν έχετε ορισμένες πεπτικές παθήσεις, όπως κοιλιοκάκη, ευαισθησία στη γλουτένη ή αλλεργίες ή σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το ψωμί ολικής αλέσεως θα μπορούσε να προκαλέσει συμπτώματα, όπως διάρροια ή δυσκοιλιότητα, κοιλιακό άλγος, φούσκωμα και αέρια.


Πώς να καταλάβετε εάν παίρνετε ψωμί ολικής αλέσεως

Θα θελήσετε να αναζητήσετε τη λέξη “ολόκληρο” στη λίστα των συστατικών (δηλαδή αλεύρι ολικής αλέσεως). Άλλο ένα εύκολο σημάδι; Αναζητήστε μια σφραγίδα ολικής αλέσεως στη συσκευασία, η οποία υποδεικνύει ότι το προϊόν περιέχει δημητριακά ολικής αλέσεως—είτε σφραγίδα 50% συν για προϊόντα που περιέχουν τουλάχιστον τη μισή μερίδα δημητριακών ολικής αλέσεως σε κάθε μερίδα, είτε σφραγίδα 100% για προϊόντα που περιέχουν μια πλήρη μερίδα δημητριακών ολικής αλέσεως.

Το καλύτερο στοίχημά σας είναι να αναζητήσετε ψωμί σίτου που να δείχνει την ποσότητα δημητριακών ολικής αλέσεως —όπως 100 τοις εκατό δημητριακών ολικής αλέσεως— έναντι εκείνων που λένε ότι απλώς ι περιέχει δημητριακά ολικής αλέσεως. Και αναζητήστε το σιτάρι ολικής αλέσεως ή τα δημητριακά ολικής αλέσεως στην κορυφή της λίστας συστατικών, όχι κάτω από το ραφιναρισμένο ή το λευκό αλεύρι.

photo: freepik

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί