Είναι τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα πιο ελκυστικά από τις λιγότερο επεξεργασμένες επιλογές; Να τι βρήκε μια μελέτη

Μια πρόσφατη μελέτη αμφισβήτησε την προϋπάρχουσα υπόθεση ότι τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα (UPF) είναι εγγενώς πιο ελκυστικά από τις λιγότερο επεξεργασμένες επιλογές.


Η έρευνα του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, σύμφωνα με τον The Guardian, είχε ως στόχο να διερευνήσει εάν οι θερμίδες και τα επίπεδα επεξεργασίας είναι οι κύριοι παράγοντες που επηρεάζουν την αντίληψη της γεύσης και την επιθυμία των τροφίμων.

Στη μελέτη, σύμφωνα με την έκθεση, συμμετείχαν 224 ενήλικες εθελοντές στους οποίους παρουσιάστηκαν έγχρωμες εικόνες από 24 έως 32 γνωστά τρόφιμα. Αυτά κυμαίνονταν από αβοκάντο και σταφύλια μέχρι μάφιν και παγωτό βατόμουρου και διέφεραν σε θερμίδες, επίπεδα επεξεργασίας (συμπεριλαμβανομένων των UPF) και αναλογία υδατανθράκων προς λίπος.

Στη συνέχεια ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να βαθμολογήσουν τα φαγητά ως προς την ευχάριστη γεύση, την επιθυμία για φαγητό, τη γλυκύτητα και την αλμύρα, ενώ φαντάζονταν ότι τα γεύτηκαν.

Ποια τα αποτελέσματα της μελέτης


Σε αντίθεση με τις προσδοκίες, τα αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Appetite αποκάλυψαν ότι, κατά μέσο όρο, τα UPF δεν ήταν περισσότερο αρεστά ή επιθυμητά από τα επεξεργασμένα ή μη επεξεργασμένα τρόφιμα.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα τρόφιμα με πιο έντονες γεύσεις, ιδιαίτερα που σχετίζονται με τη γλυκύτητα και την αλμύρα, ήταν γενικά πιο αγαπημένα και επιθυμητά.

Ο επικεφαλής συγγραφέας καθηγητής Peter Rogers σημείωσε: «Ενώ η υπερ-επεξεργασία δεν προέβλεψε αξιόπιστα την προτίμηση (γευστικότητα) στη μελέτη μας, η αναλογία υδατανθράκων προς λίπος των τροφίμων, η περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και η γευστική ένταση – στην πραγματικότητα, μαζί, αυτά τα τρία χαρακτηριστικά αντιστοιχούσαν περισσότερο από το ήμισυ της διακύμανσης των προτιμήσεων στα φαγητά που δοκιμάσαμε».

Τα ευρήματα σύμφωνα με τον Rogers υποδηλώνουν ότι «οι άνθρωποι είναι προγραμματισμένοι να μαθαίνουν να τους αρέσουν τα τρόφιμα με περισσότερες ίσες ποσότητες υδατανθράκων και λίπους και χαμηλότερες ποσότητες φυτικών ινών, επειδή αυτά τα τρόφιμα είναι λιγότερο χορταστικά ανά θερμίδα. Με άλλα λόγια, εκτιμούμε τις θερμίδες έναντι της πληρότητας.

Η μελέτη έρχεται καθώς αυξάνεται η ανησυχία για την αυξανόμενη κατανάλωση UPF παγκοσμίως. Σύμφωνα με την έκθεση Guardia, στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις ΗΠΑ, αυτά τα τρόφιμα αποτελούν πλέον πάνω από το ήμισυ της μέσης διατροφής.

(photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί