Διατάσεις: Μήπως αμελείς τον πιο σημαντικό σύμμαχό σου πριν την άσκηση;

Είναι αυτή η ολιγόλεπτη συνήθεια πριν την προπόνησή σου που δεν είναι απλά ωφέλιμη αλλά κάνει πραγματικά τη διαφορά στη ρουτίνα των ασκήσεων σου.

Αυτό δεν είναι ένα ακόμη κείμενο για τα οφέλη της άσκησης. Αυτά είναι γνωστά και, μεταξύ μας, χιλιοειπωμένα. Ωστόσο επειδή η επανάληψη είναι η μητέρα της μάθησης το κατανοώ. Καμιά φορά πρέπει να δούμε ή να διαβάσουμε κάτι πολλές φορές για να το αφομοιώσουμε.

Όπως έλεγα, αυτό δεν είναι ένα ακόμα κείμενο αφιερωμένο στην άσκηση και τα θετικά της. Είναι αφιερωμένο σ’ εκείνον τον σύμμαχο της άσκησης που την κάνει διπλά αποτελεσματική, αλλά συχνά τον αμελείς.

Ναι μιλάω για τις διατάσεις.

Είναι αυτή η ολιγόλεπτη συνήθεια πριν την προπόνησή σου που δεν είναι απλά ωφέλιμη αλλά κάνει πραγματικά τη διαφορά στη ρουτίνα των ασκήσεών σου.

Πρόκειται για μία σειρά ασκήσεων που έχουν ως στόχο την αρθρική ευκαμψία και την μυϊκή ευλυγισία. Ουσιαστικά με το stretching προετοιμάζεις και “ζεσταίνεις” το σώμα σου για την προπόνηση.

Σκέψου πως οι αθλητές, που είναι ικανοί να ελέγχουν το σώμα τους σε κάθε κίνηση που κάνουν στην προπόνησή τους, αν δεν κάνουν διατάσεις μπορεί να τραυματιστούν ή ακόμα και να μην μπορούν να αποδώσουν στο 100%.

Οι διατάσεις πριν από την προπόνηση είναι λοιπόν πολύ σημαντικές. Σε βοηθούν να προετοιμαστείς για την προπόνηση, η οποία με τη σειρά της θα γίνει πιο αποτελεσματική. Όταν οι μύες σου είναι σφιγμένοι, δεν μπορούν να επεκταθούν στο μέγιστο εύρος τους, συμβάλλοντας σε πράγματα όπως τραυματισμούς και καταπονήσεις.

Ειδικά για όσους γυμνάζονται συστηματικά, οι διατάσεις βοηθούν στη μείωση της έντασης που δέχεται ο μυς κι έτσι η κίνηση γίνεται πιο ελεγχόμενη και σαφώς καλύτερη. Ακόμη ενισχύουν την κυκλοφορία του αίματος ενώ συμβάλλουν και στην αποφόρτιση του σώματος έπειτα από την άσκηση.

Το Αμερικανικό Κολέγιο Αθλητιατρικής (ACSM) προτείνει διατάσεις 2-3 φορές την εβδομάδα, διάρκειας 10-30 δευτερόλεπτων, με 3-4 σετ την κάθε διάταση.

(skai. gr / photo: unsplash)

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί