Χωρίς το εμβόλιο της AstraZeneca οι δεύτερες δόσεις όσων είναι κάτω από τα 60 έτη

Με το εμβόλιο της Pfizer/BionTech είτε με το εμβόλιο της Moderna μπορούν να προχωρήσουν στη δεύτερη δόση όσοι πολίτες κάτω των 60 ετών είχαν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου της ΑstraZeneca,

όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι αρμόδιες γερμανικές αρχές.

Η σύσταση της Μόνιμης Επιτροπής Εμβολιασμών στη Γερμανία (Stiko) δίνει λύση σε εκατομμύρια Γερμανούς κάτω των 60 ετών που είχαν ήδη κάνει το βρετανοσουηδικό εμβόλιο, όπως μεταδίδει το protothema.gr.

Μετά τη αναστολή της χορήγησης του στην ηλικιακή αυτή κατηγορία, ύστερα από την καταγραφή σπάνιων περιστατικών θρομβώσεων σε νεαρά κυρίως άτομα, ορισμένα εκ των οποίων απέβησαν θανατηφόρα, περίμεναν την απόφαση των αρμοδίων για το τι θα γίνει με την δεύτερη δόση.

Για όσους έχουν ήδη εμβολιαστεί με το ενέσιμο σκεύασμα της AstraZeneca, θα μπορούν να κάνουν τη δεύτερη δόση είτε με το εμβόλιο της Pfizer είτε με της Μoderna, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της επιτροπής «Stiko», Τόμας Μέρτενς, σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Spiegel.

Στη Γερμανία, το εμβόλιο της AstraZeneca χορηγείται σε όσους και όσες έχουν συμπληρώσει το 60ό έτος της ηλικίας τους.

Σύμφωνα με το γερμανικό Ινστιτούτο «Paul Ehrlich», αρμόδιο για τα εμβόλια στην Γερμανία, έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα 31 περιπτώσεις σπάνιας θρόμβωσης, έπειτα από εμβολιασμό με το ενέσιμα σκεύασμα της AstraZeneca.

Εννέα από τα περιστατικά κατέληξαν, ενώ με εξαίρεση δύο περιπτώσεις, όλα αφορούν γυναίκες ηλικίας μεταξύ 20 και 63 ετών. Οι δύο άνδρες ήταν 36 και 57 ετών.

«Το εμβόλιο της εταιρείας Astrazeneca συνιστάται μόνο για άτομα άνω των 60 ετών», ήταν η σύσταση της Μόνιμης Επιτροπής Εμβολιασμών στη Γερμανία που ανακοινώθηκε την Τρίτη.

Την ίδια ώρα, γερμανικά ΜΜΕ αποκαλύπτουν ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ έμαθε για την ανάγκη περαιτέρω προσαρμογών σε ότι αφορά το εμβόλιο της Astrazeneca την προηγούμενη Παρασκευή – τέσσερις ημέρες πριν από την επίσημη απόφαση να χορηγείται μόνο σε άτομα άνω των 60 ετών.

«…Η Καγκελάριος ζήτησε τη γνώμη των εμπειρογνωμόνων του Συμβουλίου Δεοντολογίας και της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών «Leopoldina προτού ληφθεί η απόφαση αναστολής της χορήγησής τους σε άτομα κάτω των 60 ετών», δήλωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης στην ιστοσελίδα του γερμανικού δικτύου «ZDFheute».

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί