Χαμός Αλαλούμ με τα έγγραφα εμβολιασμού εξωτερικού – Μεγάλο μπέρδεμα και με τα πιστοποιητικά νόσησης όσων νοσούν ξανά

Αλαλούμ με τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης εξωτερικού, αλαλούμ και με τα πιστοποιητικά νόσησης στην Ελλάδα και ακόμα μεγαλύτερο μπέρδεμα για τα άτομα τα οποία νοσούν ξανά από κορονοϊό.

Αρκετοί πολίτες που έχουν εμβολιαστεί πλήρως στο εξωτερικό ή έχουν νοσήσει και έχουν χαρτί από το εξωτερικό προσπαθούν για την ώρα να κάνουν την αναγνώριση των πιστοποιητικών τους στην χώρα μας στα ΚΕΠ. Ωστόσο, ακόμα και όσοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους με τρίτη δόση πρέπει να περιμένουν να ανοίξει η πλατφόρμα του Υπουργείου, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα ανοίξει μεν σύντομα αλλά δεν υπάρχει ακόμα ημερομηνία. Στα ΚΕΠ δεν μπορεί δηλαδή να γίνει η αναγνώριση του εμβολιασμού τους παρόλο που θεωρείται «πλήρης».

Το news4health.gr επικοινώνησε  με ΚΕΠ των βορείων προαστίων αναφέροντας την περίπτωση των ατόμων που έχουν κάνει τρίτη δόση στο εξωτερικό και μας επιβεβαίωσαν λακωνικά ότι δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν.  

Προσεχώς πάντως αναμένεται να ανοίξει νέα πλατφόρμα για την αναγνώριση των πιστοποιητικών εμβολιασμού ατόμων που προχώρησαν σε εμβολιασμό στο εξωτερικό, όπως επίσης για την αναγνώριση πιστοποιητικών νόσησης ατόμων που έχουν αντίστοιχο χαρτί από το εξωτερικό όπως επιβεβαιώνουν πηγές του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης στο news4health.gr.

Πότε παγώνει το πιστοποιητικό εμβολιασμού των νοσούντων;

Την ίδια ώρα το πιστοποιητικό εμβολιασμού των ατόμων, τα οποία είναι εμβολιασμένα αλλά νοσούν  θα «παγώνει» σύμφωνα με νέες πληροφορίες, καθώς μέχρι τώρα όλοι οι νοσούντες μπορούσαν να επιδεικνύουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού και να πηγαίνουν όπου θέλουν ακόμα και κατά την διάρκεια της καραντίνας τους, καθώς όπως είχαν επιβεβαιώσει ήδη από τις 15 Δεκεμβρίου 2021 πηγές του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης το πιστοποιητικό νόσησης χρειάζεται ένα μήνα να εκδοθεί και να τεθεί σε ισχύ. Μετά από την αποκάλυψη αυτή, όπως είπε χθες 6/1 ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Γεωργαντάς, το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα «ακυρώνεται» έως την έκδοση του πιστοποιητικού νόσησης του πολίτη. Υπενθυμίζεται ότι τα άτομα τα οποία έχουν κάνει δύο δόσεις στο εξωτερικό πρέπει να κλείσουν ραντεβού στα  ΚΕΠ για την τρίτη δόση ώστε να προχωρήσουν στην έκδοση του πιστοποιητικού εμβολιασμού τους. Άρα, στην πράξη δημιουργείται πρόβλημα με την αναγνώριση του εμβολιασμού τους αν δεν προχωρήσουν σε τρίτη δόση. 

Κάποιοι νοσούν…ξανά

Παράλληλα, πολλοί είναι οι πολίτες οι οποίοι νοσούν ξανά (και οι εμβολιασμένοι)  από κορονοϊό και αναρωτιούνται τι ακριβώς ισχύει με το πιστοποιητικό νόσησης και πότε εκδίδεται πάλι. Το τοπίο είναι «θολό» καθώς μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι τα πιστοποιητικά νόσησης διαρκούν ένα συγκεκριμένο διάστημα. 

Σύμφωνα με την ΚΥΑ που εκδόθηκε το πιστοποιητικό νόσησης έχει ημερομηνία λήξης. Όπως αναφέρει: «Ειδικώς, τα πιστοποιητικά νόσησης που εκδόθηκαν από τις 5.7.2021 έως και τις 31.10.2021 είτε κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR είτε κατόπιν ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού (rapid test) παραμένουν σε ισχύ έως εκατόν ογδόντα (180) ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και πάντως όχι πέραν της 31ης.1.2022.

Η ισχύς των πιστοποιητικών νόσησης που εκδόθηκαν από την 1η.11.2021 έως και τις 4.12.2021 είτε κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR είτε κατόπιν ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού COVID-19 (rapid test) διαρκεί ενενήντα (90) ημέρες.

«Εφόσον πραγματοποιηθεί επαναληπτικός εργαστηριακός έλεγχος με τη μέθοδο PCR μετά από τις ενενήντα (90) ημέρες συν μία (1) ημέρα και είναι θετικός, δεν εκδίδεται πιστοποιητικό νόσησης, τηρουμένων πάντως των επιβαλλόμενων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας» αναφέρεται χαρακτηριστικά. 

(news4health )

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί