Cardio στις σκάλες: Ανεβαίνοντας και κατεβαίνοντας ορόφους

Αν ανεβαίνοντας και κατεβαίνοντας ορόφους από τις σκάλες κουράζεστε, δεν αποτελεί έκπληξη, αφού η αναρρίχηση σκαλοπατιών είναι μια cardio άσκηση — και ένα διεθνώς αναγνωρισμένο άθλημα — που μπορεί να βελτιώσει τη φυσική σας κατάσταση.

Ευτυχώς, δεν χρειάζεται να σκαρφαλώσετε στην κορυφή ενός ουρανοξύστη για να ιδρώσετε. Οι προπονήσεις στις σκάλες μπορούν να γίνουν στο γυμναστήριο, σε ένα πάρκο ή στο σπίτι σας.

Το ανέβασμα ή η αναρρίχηση σκαλοπατιών είναι ένας τύπος κάθετης προπόνησης. Όπως υποδηλώνει το όνομα, περιλαμβάνει ανόδους (ανέβασμα ή, αν είστε πιο προχωρημένοι, τρέξιμο) σε σκαλοπάτια. Μπορεί να είναι ένα είδος καθημερινής δραστηριότητας, άσκησης ή άθλησης. Το Tower running, για παράδειγμα, είναι ένα οργανωμένο, ανταγωνιστικό άθλημα όπου οι αθλητές τρέχουν στις σκάλες ψηλών κτιρίων, όπως οι ουρανοξύστες.

Τα σκαλοπάτια μπορούν να βρίσκονται σε ένα κλιμακοστάσιο ενός κτιρίου, στην πολυκατοικία σας, έξω σε ένα πάρκο ή τοπικό στάδιο ή σε ένα γυμναστήριο σε μια μηχανή αναρρίχησης σκάλας, η οποία προσομοιώνει το ανέβασμα σκαλοπατιών.

Η άσκηση αναρρίχησης σκαλοπατιών μπορεί να είναι επίπονη, λέει στο everydayhealth.com η Alexandra Lempke, PhD, κλινική επίκουρη καθηγήτρια εφαρμοσμένης επιστήμης άσκησης και συνδιευθύντρια του Michigan Performance Research Laboratory στο Πανεπιστήμιο του Michigan School of Kinesiology. Όταν ανεβαίνετε σκάλες, ο καρδιακός ρυθμός και η αναπνοή σας θα αυξηθούν.

«Η αναρρίχηση σκαλοπατιών για άσκηση στοχεύει το καρδιαγγειακό και το αναπνευστικό σύστημα», λέει η Δρ Lempke. Χρειάζεται πολλή δουλειά για να μετακινήσετε τη μάζα του σώματός σας κάθετα ενάντια στη βαρύτητα.

Ο τρόπος που ανεβαίνετε τις σκάλες

Εξαρτάται επίσης από το πώς το κάνετε. Για παράδειγμα, εάν ανεβαίνετε χαλαρά ή κάνετε αργά τζόκινγκ στις σκάλες, αυτή η κίνηση χαμηλότερης έντασης θα είναι περισσότερο μια αερόβια άσκηση αντοχής.

Το σπριντ σε σκάλες, από την άλλη πλευρά, είναι μια αναερόβια άσκηση που στοχεύει στη μυϊκή δύναμη. Η αναερόβια άσκηση είναι όταν οι μύες χρησιμοποιούν γλυκόζη για ενέργεια αντί για οξυγόνο.

Επιπλέον, ανεβαίνοντας και κατεβαίνοντας ορόφους από τις σκάλες στρατολογεί επίσης σε μεγάλο βαθμό τους γλουτούς και τις γάμπες, τους καμπτήρες του ισχίου και τους μύες στον αστράγαλο.

Ανεβαίνοντας τις σκάλες: Συνήθεις ερωτήσεις και επαντήσεις

Είναι καλή προπόνηση το τρέξιμο στις σκάλες;

Ναι, υπάρχουν πολλά οφέλη για την υγεία από την αναρρίχηση σκάλας, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης της καρδιάς και των πνευμόνων σας και της καύσης θερμίδων.

Είναι cardio;

Ναι, η αναρρίχηση σκαλοπατιών είναι μια καρδιαγγειακή προπόνηση. Η κίνηση που απαιτείται για την κατακόρυφη ανάβαση σκάλας αυξάνει τον ρυθμό της καρδιάς και της αναπνοής, καθιστώντας την ανάβαση σκάλας καλή για το καρδιοαναπνευστικό σας σύστημα.

Πόσες σκάλες πρέπει να ανέβω για μια καλή προπόνηση;

Το πόσο καιρό, πόσο γρήγορα και πόσες σκάλες θα χρειαστεί να ανεβείτε για να κάνετε μια μέτρια ή έντονη προπόνηση εξαρτάται από το τρέχον επίπεδο φυσικής σας κατάστασης. Μια καλή προπόνηση για αρχάριους θα μπορούσε να ξεκινήσει με πέντε λεπτά, αυξάνοντας σταδιακά τον χρόνο ή την ένταση καθώς βελτιώνεται η φυσική σας κατάσταση.

Αν ανεβαίνω τις σκάλες μπορώ να χάσω βάρος;

Μια αλλαγή στα διατροφικά πρότυπα (όπως η μείωση των θερμίδων) είναι ο κύριος μοχλός απώλειας βάρους, αλλά η άσκηση υποστηρίζει αυτές τις προσπάθειες αυξάνοντας τις θερμίδες που καίτε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η ανάβαση σκάλας καίει περίπου 432 θερμίδες την ώρα. (Λόγω της έντασης, είναι απίθανο να ανεβείτε σκάλες για μια ολόκληρη ώρα.)

Το ανέβασμα σκαλοπατιών τόσο καλό όσο το περπάτημα;

Το ανέβασμα σκαλοπατιών είναι διαφορετικό από το περπάτημα. Η ανάβαση σκάλας είναι συνήθως πιο έντονη από το περπάτημα σε επίπεδο έδαφος, καθώς πρέπει να προωθήσετε το σώμα σας κάθετα ενάντια στη βαρύτητα. Και οι δύο μορφές άσκησης μπορούν να ενταχθούν σε ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα.

(healthstories. gr – everydayhealth. com / photo: pixabay)

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί