• Αρχική
  • Άρθρα
  • Αξιωματούχος του ΕΜΑ «αδειάζει» τους ειδικούς: «Αποφύγετε την χορήγηση του AstraZeneca ΚΑΙ στις ηλικίες άνω των 60»

Αξιωματούχος του ΕΜΑ «αδειάζει» τους ειδικούς: «Αποφύγετε την χορήγηση του AstraZeneca ΚΑΙ στις ηλικίες άνω των 60»

Η Ελλάδα ακάθεκτη συνεχίζει να εμβολιάζει με το συγκεκριμένο παρασκεύασμα άτομα όλων των ηλικιών.

«Οι χώρες θα πρέπει επίσης να αποφύγουν τη χορήγηση του εμβολίου της Astrazeneca κατά του κορωνοϊού και σε άτομα άνω των 60 ετών», δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο επικεφαλής της ειδικής ομάδας COVID-19 της ρυθμιστικής αρχής φαρμάκων της ΕΕ, εν μέσω φόβων για τις σπάνιες θρομβώσεις και ενώ όλο και περισσότερα εμβόλια γίνονται διαθέσιμα.

«Στο πλαίσιο της πανδημίας, η θέση μας ήταν και είναι ότι τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων για όλες τις ηλικιακές ομάδες», υπογράμμισε ο επικεφαλής της ειδικής ομάδας COVID-19 Μάρκο Καβαλέρι στην ιταλική εφημερίδα La Stampa.

Ωστόσο, καθώς ο αριθμός των περιστατικών COVID-19 μειώνεται και λαμβάνοντας υπόψη ότι ο νεότερος πληθυσμός είναι λιγότερο εκτεθειμένος σε κινδύνους που σχετίζονται με την COVID-19, ο Καβαλέρι είπε ότι «θα ήταν καλύτερο να χρησιμοποιηθούν εμβόλια COVID-19 τεχνολογίας mRNA, όπως αυτά της Moderna και των Pfizer-BioNTech».

Απαντώντας στην κρίσιμη ερώτηση για το αν οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να οδηγηθούν σε παύση χορήγησης του AZ και σε μεγαλύτερες ηλικίες, ο ίδιος ήταν σαφής:

«Ναι, και πολλές χώρες, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, το εξετάζουν υπό το φως της μεγαλύτερης διαθεσιμότητας εμβολίων mRNA».

Θυμίζουμε ότι η ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα σταματήσει τη χρήση του εμβολίου AstraZeneca σε άτομα ηλικίας κάτω των 60 ετών, στον απόηχο του αιφνίδιου θανάτου μίας 18χρονης κοπέλα μετά τον εμβολιασμό της.

Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, η Ελλάδα φυσικά ΔΕΝ είναι ανάμεσά τους, έχουν απαγορεύσει ή συστήσει να μην γίνεται χρήση του συγκεκριμένου εμβολίου σε άτομα που είναι κάτω των 55 – 60 ετών.