• Αρχική
  • Άρθρα
  • Άνοιγμα τουρισμού – Κορωνοϊός: Αρνητικά τα πρώτα τεστ ταξιδιωτών

Άνοιγμα τουρισμού – Κορωνοϊός: Αρνητικά τα πρώτα τεστ ταξιδιωτών

aerodromio
Ευχάριστα είναι τα νέα από τα πρώτα αποτελέσματα των τεστ για τον κορωνοϊό σε τουρίστες που έφτασαν στη χώρα μας, μετά το άνοιγμα των συνόρων.

Πιο συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα των πρώτων 250 τεστ από το αεροδρόμιο του Ηρακλείου, είναι όλα αρνητικά. Μέσα στην ημέρα αναμένεται να βγαίνουν συνεχώς αποτελέσματα από τους περίπου 6.500 δειγματοληπτικούς έλεγχους σε επιβάτες περίπου 235 διεθνών πτήσεων, που ήταν και ο απολογισμός της χθεσινής, πρώτης ημέρας για την επανεκκίνηση του τουρισμού στη χώρα.

4.000 μοριακά τεστ σε επιβάτες
Ο αλγόριθμος ανάδειξης «κόκκινων» επιβατών… τρελάθηκε. Το ειδικό λογισμικό διενέργειας μοριακών τεστ στους ταξιδιώτες ανέδειξε περισσότερα από εκείνα που είχε… προβλέψει για κάθε αεροδρόμιο. Δεν ήταν λάθος του συστήματος αλλά τα στοιχεία του QR-code κάθε επιβάτη επέβαλλαν τον στοχευμένο έλεγχό του καθώς η αρχική πρόβλεψη ήταν συνδυασμός του αριθμού των διαθέσιμων τεστ, της δυναμικότητας εξαγωγής αποτελεσμάτων των εργαστηρίων και του βαθμού επισκεψιμότητας σε κάθε είσοδο προς την Ελλάδα, και όχι της… επικινδυνότητας των επιδημιολογικών στοιχείων του τόπου διαμονής κάθε επιβάτη.

Εως αργά χθες το απόγευμα είχαν γίνει περίπου 4.000 μοριακά τεστ σε «κόκκινους» επιβάτες μόνο στα 8 από τα συνολικά 27 αεροδρόμια, όπου το ειδικό λογισμικό είχε προβλέψει 5.634. Με ενδιαφέρον τα στελέχη της κυβέρνησης, η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αναμένουν τα πρώτα αποτελέσματα των μοριακών τεστ, που θα αναδείξουν τη ροή των εισαγόμενων κρουσμάτων και το βαθμό επικινδυνότητας διασποράς.

Τα «κόκκινα» τεστ

Δείγμα των σαρωτικών και στοχευμένων ελέγχων είναι το γεγονός πως στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» 20 άτομα ανά βάρδια και όλο το 24ωρο προέβαιναν στα τεστ των επιλεγμένων επιβατών πτήσεων, αντίστοιχα 10 ανά βάρδια στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», 10 στο Ηράκλειο και από 5 έως 7 στα υπόλοιπα αεροδρόμια της χώρας.

Στον Διεθνή Αερολιμένα «Ελευθέριος Βενιζέλος» καταγράφηκαν 69 αφίξεις αεροπορικών πτήσεων, 54 στο Ηράκλειο Κρήτης και οι υπόλοιπες 67 στα άλλα αεροδρόμια της χώρας.

Στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», έως αργά χθες το μεσημέρι είχαν γίνει 1.500 μοριακά τεστ, με την πρόβλεψη να αναφέρει ότι θα ξεπερνούσαν τα 2.000 βάσει των επόμενων πτήσεων που έφθαναν, ενώ ο αλγόριθμος είχε αναδείξει τη διενέργεια 1.200.

Στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης είχαν γίνει 400 τεστ αλλά αναμένονταν πέντε ακόμη πτήσεις που ενδεχομένως θα ξεπερνούσαν τον προβλεπόμενο αριθμό των 500. Στο Ηράκλειο της Κρήτης είχαν γίνει 500 μοριακά τεστ από τα 825 που είχαν προβλεφθεί, 305 από τα 605 στη Ρόδο. Στο αεροδρόμιο της Κω είχαν γίνει 309 τεστ, αριθμός ίδιος με αυτόν που είχε προβλεφθεί αλλά αναμένονταν δύο ακόμη πτήσεις.

Στην Κέρκυρα έγιναν 260 τεστ από τα 400 που είχαν προβλεφθεί αλλά αναμένονταν δύο ακόμη πτήσεις, 66 τεστ έγιναν στη Σκιάθο υπερβαίνοντας κατά λίγο την πρόβλεψη των 60. Στη Σάμο έγιναν 36 τεστ από τα 50 που έβγαζε ο αλγόριθμος, όπως και στα 12 ακόμη περιφερειακά αεροδρόμια.

Προβλήματα

Η πρώτη μέρα ανοίγματος των αεροπορικών πτήσεων εξωτερικού σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας είχε κάποια προβλήματα αναφορικά με τη συμπλήρωση της φόρμας εντοπισμού επιβατών, που αρκετοί επιβάτες δεν είχαν συμπληρώσει και συνεπακόλουθα δεν είχαν λάβει και το απαιτούμενο QR-code. Αυτό προκάλεσε μικρές καθυστερήσεις καθώς οι επιβάτες που δεν το είχαν κάνει, το συμπλήρωναν στο αεροδρόμιο άφιξης, λάμβαναν το QR-code και ανάλογα με τον αλγόριθμο έκαναν ή όχι μοριακό τεστ.

Υπήρχαν κάποιες πτήσεις που δεν είχε συμπληρώσει τη φόρμα το 50% των επιβατών, γεγονός που καθυστέρησε επιπλέον τη διαδικασία.

Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα «επιμέλειας» των επιβατών και παράλληλου συναγερμού καταγράφηκε σε πτήση από Δανία που έφθασε στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης. Το 100% των επιβατών είχε συμπληρώσει τη φόρμα εντοπισμού και είχε και το QR-code, ο αλγόριθμος όμως ανέδειξε το 90% «κόκκινους» προκειμένου να υποβληθούν σε μοριακά τεστ.

Μόνο από Προμαχώνα

Το άνοιγμα των οδικών μετακινήσεων προς το παρόν περιορίζεται στον μεθοριακό σταθμό του Προμαχώνα, όπου θα γίνονται 1.029 τεστ σε οδηγούς ημερησίως, στο λιμάνι της Πάτρας 309 και 117 στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας.

Από τα υπόλοιπα σημεία εισόδου επιτρέπονται μόνο οι διελεύσεις για ουσιώδεις λόγους. Στα σύνορα με την Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία και την Τουρκία επιτρέπονται μόνο οι διελεύσεις επίσης για ουσιώδεις λόγους.

Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα ανοίξουν σταδιακά, με κάποιους ίσως και καθόλου, ακόμη έξι μεθοριακοί σταθμοί, για τους οποίους έχει υπολογιστεί ο αριθμός των τεστ σε «κόκκινους» ταξιδιώτες. Στους Ευζώνους 571 τεστ, 351 στη Νυμφαία, στους Κήπους Εβρου 175, 131 στην Κρυσταλλοπηγή και 122 στην Κακαβιά.

ΠΗΓΗ: Ελεύθερος Τύπος