Οι άνδρες με παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο, συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας, αντιμετωπίζουν έκπτωση της υγείας του εγκεφάλου μια δεκαετία νωρίτερα, αλλά και πιο έντονα, από ό,τι οι γυναίκες με τους ίδιους παράγοντες.
Οι παράγοντες κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου, όπως ο διαβήτης τύπου 2, η παχυσαρκία, η υψηλή αρτηριακή πίεση και το κάπνισμα συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας, ωστόσο οι ερευνητές θέλησαν να διερευνήσουν πότε εμφανίζονται τα προβλήματα αυτά στα δύο φύλα και πότε θα μπορούσε να είναι η καλύτερη στιγμή για να παρέμβει κανείς με κατάλληλη θεραπεία για να αποτρέψει τον νευροεκφυλισμό.
Στην έρευνα μελετήθηκαν δεδομένα για 34.425 άτομα από τη βρετανική βάση δεδομένων UK Biobank. Η ηλικία τους ήταν 45-82 έτη και όλοι είχαν κάνει μαγνητική τομογραφία στον εγκέφαλο και την κοιλιά.
Η ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι τα υψηλότερα επίπεδα κοιλιακού λίπους και σπλαχνικού λιπώδους ιστού σχετίζονταν με χαμηλότερο όγκο φαιάς ουσίας του εγκεφάλου τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Ωστόσο, η επίδραση του καρδιαγγειακού κινδύνου και της παχυσαρκίας στον νευροεκφυλισμό του εγκεφάλου εμφανίστηκε μια δεκαετία νωρίτερα στους άνδρες από ό,τι στις γυναίκες, ενώ και οι επιδράσεις ήταν ισχυρότερες στους άνδρες από ό,τι στις γυναίκες. Οι άνδρες ήταν πιο επιρρεπείς στις βλαβερές επιδράσεις μεταξύ των ηλικιών 55-74 ετών, ενώ οι γυναίκες στις ηλικίες 65-74 ετών.
Αντίθετα, χαμηλότερος κίνδυνος υπήρχε στις νεότερες ηλικίες (κάτω των 55 ετών) και στις μεγαλύτερες ηλικίες (άνω των 75 ετών), αν και οι ερευνητές σημειώνουν ότι υπήρχαν σχετικά λίγοι συμμετέχοντες οποιουδήποτε φύλου σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες.
Οι επιζήμιες επιπτώσεις ήταν εξίσου εμφανείς σε όσους έφεραν ή όχι το γονίδιο υψηλού κινδύνου για Αλτσχάιμερ APOE e4.
Οι πιο ευάλωτες περιοχές του εγκεφάλου ήταν οι κροταφικοί λοβοί, που βρίσκονται στον εγκεφαλικό φλοιό και εμπλέκονται στην επεξεργασία των ακουστικών πληροφοριών, στην οπτική αντίληψη, στη συναισθηματική επεξεργασία και στη μνήμη.
Οι ερευνητές διευκρινίζουν ότι πρόκειται για μελέτη παρατήρησης, επομένως δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με την αιτία και το αποτέλεσμα. Επίσης, υπήρχαν περιορισμοί στην έρευνα, όπως ότι η UK Biobank δεν κατέγραφε συγκεκριμένους βιοδείκτες για τη νόσο Αλτσχάιμερ.
(ΑΠΕ -ΜΠΕ / Μ. Κουζινοπούλου / photo: freepik)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Συρία: Οι αρχές ανακοινώνουν απαγόρευση της κυκλοφορίας σε έξι συνοικίες του Χαλεπίου
- “Άσε μας κουκλίτσα μου”: Επεισόδιο μεταξύ Καιρίδη και Κωνσταντοπούλου στη Βουλή – Η παρέμβαση Δένδια
- Mυρίζει «μπαρούτι» στις ΗΠΑ – Φόβοι για διεθνιστικό ξεσηκωμό
- Πώς να καθαρίσετε το χαλί σας με φυσικά υλικά – Απαλλαγείτε εύκολα από τους λεκέδες που άφησαν…οι γιορτές
- Ορεστιάδα: Εν αναμονή εισροής μεγάλου όγκου υδάτων στους ποταμούς Άρδα και Έβρο
- Ξυλοδαρμός μέχρι θανάτου στην Πάτρα: Στον εισαγγελέα παρουσιάστηκε σήμερα 26χρονος κατηγορούμενος
- Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στη λεωφόρο Βασιλίσσης Αμαλίας
- Χαμός για την Βενεζουέλα: Αντέδρασε με οργή ο Τραμπ κατά Ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών
- Ιαπωνία: Νέο απίστευτο ρεκόρ σε δημοπρασία – Τα κεράσια “Sato Nishiki” σε τιμή 140 ευρώ το ένα
- Συναγερμός στην Ισπανία: Η μεσογειακή “αράχνη – βιολί” επιτίθεται σε τουρίστες









