Ανησυχητική έρευνα: Ο κορονοϊός ίσως επηρεάζει την ανδρική γονιμότητα

Ομάδα Κινέζων ερευνητών, σε σχετική προδημοσίευση μελέτης, αναφέρουν πως η ανδρική γονιμότητα ενδέχεται να επηρεάζεται από τη μόλυνση του κορονοϊού (COVID-19).

Ο κορονοϊός (COVID-19) φαίνεται πως επηρεάζει την αρσενική γονιμότητα, καθώς οι επιστήμονες συνέκριναν το επίπεδο των ορμονών σε 81 ασθενείς, σε αναπαραγωγική ηλικία, και εκείνο σε 80 υγιείς άνδρες.

Σύμφωνα με τη μελέτη Κινέζων ερευνητών, που προδημοσιεύτηκε στη διαδικτυακή πλατφόρμα medRxiv, αποκαλύφθηκε ότι στους ασθενείς με COVID-19 το επίπεδο της ωχρινοτρόπου ορμόνης (LH), που διεγείρει τα κύτταρα τα οποία παράγουν ορμόνες υπεύθυνες για την παραγωγή τεστοστερόνης, ήταν σημαντικά υψηλότερο.


Ωστόσο, ο λόγος της τεστοστερόνης προς την LH, και η αναλογία της ορμόνης διέγερσης των ωοθυλακίων προς την LH, ήταν πολύ χαμηλότερα.

Η έρευνα, ακόμα, επισημαίνει το εξής:

«Η μελέτη αυτή είναι η πρώτη άμεση δοκιμή της επίδρασης του COVID-19 στις ανδρικές σεξουαλικές ορμόνες και απαιτεί μεγαλύτερη προσοχή στην αξιολόγηση της λειτουργίας της ανδρικής γονιμότητας, μεταξύ των ασθενών που ανάρρωσαν από τη μόλυνση με κορονοϊό ιδιαίτερα σε άνδρες σε αναπαραγωγική ηλικία».

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς με COVID-19 είναι άνδρες αναπαραγωγικής ηλικίας, συνεπώς, μετά την ανάρρωσή τους, θα πρέπει να υποβληθούν σε επιπρόσθετο έλεγχο της λειτουργίας της γονιμότητάς τους, συμπεριλαμβανομένου του προσδιορισμού της ποιότητας του σπέρματος.

Επιπλέον, οι ερευνητές αναγνωρίζουν ότι η μελέτη είναι επί του παρόντος περιορισμένη, καθώς ο κορονοϊός δεν έχει ανιχνευθεί στο σπέρμα των ασθενών, κάτι που θα ήταν πιο άμεση απόδειξη της βλάβης των αρσενικών γεννητικών οργάνων από αυτόν τον ιό.

Ακόμα, ένας μικρός αριθμός δειγμάτων θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στα στατιστικά στοιχεία της μελέτης. Οι επιστήμονες παραδέχονται ότι η λειτουργία της γονιμότητας θα μπορούσε να επηρεαστεί από το στρες και τη θεραπεία με κορτικοστεροειδή.

(sputniknews – φωτο:unsplash)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί