Αιωρείται στις τουαλέτες των νοσοκομείων ο κορωνοϊός λένε οι Κινέζοι!

Ο νέος κορωνοϊός μπορεί να εξαπλωθεί μέσω του αέρα και υπάρχουν επιπρόσθετες ενδείξεις γι’ αυτό, όπως προκύπτει από κινεζική μελέτη σε δύο νοσοκομεία της Ουχάν, στα οποία εντοπίστηκε το γενετικό υλικό (RNA) του ιού σε μικροσκοπικά αερομεταφερόμενα σταγονίδια, ιδίως μέσα στις τουαλέτες. Οι επιστήμονες δεν μπορούν πάντως να είναι βέβαιοι κατά πόσο αυτό όντως σημαίνει […]

Ο νέος κορωνοϊός μπορεί να εξαπλωθεί μέσω του αέρα και υπάρχουν επιπρόσθετες ενδείξεις γι’ αυτό, όπως προκύπτει από κινεζική μελέτη σε δύο νοσοκομεία της Ουχάν,

στα οποία εντοπίστηκε το γενετικό υλικό (RNA) του ιού σε μικροσκοπικά αερομεταφερόμενα σταγονίδια, ιδίως μέσα στις τουαλέτες.

Οι επιστήμονες δεν μπορούν πάντως να είναι βέβαιοι κατά πόσο αυτό όντως σημαίνει ότι ο κορωνοϊός μεταδίδεται αερογενώς.

Οι ερευνητές, οι οποίοι έκαναν τη δημοσίευση στο περιοδικό «Nature», συνέλεξαν δείγματα το Φεβρουάριο και το Μάρτιο από το Νοσοκομείο Ρενμίν του Πανεπιστημίου της Ουχάν που ανέλαβε σοβαρά περιστατικά COVID-19 και από ένα νοσοκομείο που στήθηκε πρόχειρα για ασθενείς με ήπια συμπτώματα. Πήραν επίσης δείγματα από τον αέρα έξω από πολυκατοικίες, σούπερ μάρκετ και καταστήματα της κινεζικής πόλης, που ήταν το επίκεντρο της πανδημίας.

Ελάχιστα ίχνη του κορωνοϊού βρέθηκαν στον αέρα στους χώρους απομόνωσης ή στα καλά αεριζόμενα δωμάτια των ασθενών στα δύο νοσοκομεία.

Όμως αυξημένες συγκεντρώσεις του RNA του ιού ανιχνεύθηκαν στις τουαλέτες που δεν αερίζονταν, καθώς επίσης στους χώρους όπου το υγειονομικό προσωπικό άλλαζε τις προστατευτικές στολές του, κάτι που επιβεβαιώνει ότι τα σωματίδια του ιού που έχουν επικαθίσει στα ρούχα, είναι δυνατό μετά να εκτιναχθούν στον αέρα. Καθόλου πάντως σωματίδια του ιού δεν βρέθηκαν αφότου είχε γίνει καλή απολύμανση στους συγκεκριμένους χώρους αυτούς των νοσοκομείων.

Από την άλλη, δεν ανιχνεύθηκε ο ιός στα περισσότερα άλλα μέρη της πόλης, με εξαίρεση κάπως αυξημένα επίπεδα στις πολυσύχναστες περιοχές έξω από τα νοσοκομεία και τα καταστήματα μεταδίδει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σύμφωνα με μια εκτίμηση, χρειάζονται περίπου 15 λεπτά ώστε ένα άτομο να εισπνεύσει ένα σωματίδιο του κορωνοϊού, πράγμα το οποίο -στο μέτρο που ισχύει- δείχνει ότι όσο περισσότερο μένει κάποιος στον ίδιο χώρο, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος μόλυνσης. Αν κάποιος φοράει μάσκα, μειώνεται η πιθανότητα μόλυνσης, καθώς αυτή θα μπλοκάρει τα περισσότερα σωματίδια του ιού.

Οι Κινέζοι ερευνητές τονίζουν ότι «ο καλός αερισμός των δωματίων, οι ανοικτοί χώροι, η αποφυγή του πλήθους, η απολύμανση των προστατευτικών στολών και των τουαλετών μπορούν να περιορίσουν αποτελεσματικά τη συγκέντρωση του SARS-CoV-2». Αφήνουν πάντως ανοικτό προς διερεύνηση το κατά πόσο η παρουσία του κορωνοϊού στον αέρα μεταφράζεται στο ότι μεταδίδεται κιόλας με αυτό τον τρόπο.

Προηγούμενες έρευνες έχουν παράσχει ενδείξεις πως ο κορωνοϊός μπορεί να εκκρίνεται με την απλή ομιλία και αναπνοή, χωρίς να χρειάζεται κάποιος φορέας να βήχει ή να φταρνίζεται. Τα σωματίδια του ιού μπορούν να μείνουν για ένα διάστημα στον αέρα (σύμφωνα με μια εκτίμηση τουλάχιστον για δύο ώρες) και να εισπνευσθούν από διερχόμενους.

Μέχρι στιγμής ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει υποβαθμίσει την πιθανότητα αερογενούς μετάδοσης, επιμένοντας ότι ο κορωνοϊός μεταδίδεται κυρίως με μεγαλύτερα σταγονίδια από το βήχα ή το φτάρνισμα (τα οποία λόγω βαρύτητας μένουν πολύ λιγότερο στον αέρα) ή μέσω αγγίγματος μολυσμένων επιφανειών.

Ακόμη πάντως και αν κερδίσει έδαφος η άποψη ότι ο κορωνοϊός πράγματι αιωρείται για περισσότερη ώρα μέσα σε μικρότερα σταγονίδια, οι επιστήμονες δεν είναι ακόμη σίγουροι κατά πόσο μπορεί να μολύνει τους διερχόμενους.

newsbeast.gr / photo unsplash

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί