7 σημάδια ότι μπορεί να χρειάζεστε περισσότερη βιταμίνη C

Λαμβάνετε αρκετή βιταμίνη C στη διατροφή σας;

Μπορεί να νομίζετε ότι τρώτε μια υγιεινή διατροφή, αλλά σύμφωνα με την Εθνική Έρευνα για την Υγεία και τη Διατροφή, μια ανασκόπηση έδειξε ότι σχεδόν το 7% των γυναικών και το 10% των ανδρών έχουν έλλειψη σε βιταμίνη C. Ποια σημάδια πρέπει να αναζητήσετε που υποδηλώνουν ότι δεν παίρνετε αρκετή βιταμίνη C;

Αρρωσταίνετε συχνά
Η βιταμίνη C είναι ένα αντιοξειδωτικό, το οποίο προστατεύει τα κύτταρα από το οξειδωτικό στρες και βοηθά το σώμα σας να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις. Αυτή η αντιοξειδωτική βιταμίνη βοηθά επίσης στην επούλωση των πληγών και υποστηρίζει την υγιή παραγωγή κολλαγόνου. Το κολλαγόνο είναι μια πρωτεΐνη που βοηθά να διατηρήσετε τις αρθρώσεις σας υγιείς και το δέρμα σας σφριγηλό και χωρίς ρυτίδες.

Εάν κολλάτε κάθε αναπνευστική λοίμωξη και ιό που εμφανίζεται, μπορεί να χρειαστείτε περισσότερη βιταμίνη C στη διατροφή σας. Επίσης, εάν δεν τρώτε φρούτα και λαχανικά, μια από τις καλύτερες πηγές βιταμίνης C, το σώμα σας μπορεί να φωνάζει για βιταμίνη C.

Δεν μπορείτε να αποθηκεύσετε βιταμίνη C, επομένως πρέπει να λαμβάνετε λίγη από τη διατροφή σας καθημερινά. Η βιταμίνη C μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε τους πιο πρόσφατους ιούς, αλλά είναι επίσης σημαντικό να αποκλείσετε άλλες αιτίες αυξημένης ευαισθησίας στη μόλυνση με αιματολογικές εξετάσεις και φυσική εξέταση.

Είστε κουρασμένοι όλη την ώρα
Ένα πιθανό σημάδι ότι χρειάζεστε περισσότερη βιταμίνη C είναι η κούραση. Εάν νιώθετε συνεχώς κουρασμένοι και δεν έχετε αλλάξει τίποτα στη διατροφή ή τον τρόπο ζωής σας πρόσφατα, μπορεί να οφείλεται στα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης C στο σώμα σας και στα πρώιμα στάδια του σκορβούτου. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές αιτίες κόπωσης. Εάν αισθάνεστε κουρασμένοι, επισκεφθείτε το γιατρό σας για εξέταση και εξέταση αίματος για να προσδιορίσετε την αιτία της κούρασής σας και εάν χρειάζεστε περισσότερη βιταμίνη C.

Τα ούλα σας αιμορραγούν
Η βιταμίνη C είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της νόσου των ούλων. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι άτομα με χαμηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C είχαν 1,16 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν αιμορραγία των ούλων. Η αιμορραγία των ούλων μπορεί επίσης να είναι σημάδι σκορβούτου, μιας ασθένειας ανεπάρκειας βιταμίνης C. Εάν έχετε αιμορραγία των ούλων, τρώτε περισσότερες τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C αλλά και επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας για να αποκλείσετε την ασθένεια των ούλων.

Μελανιάζετε εύκολα
Εάν έχετε παρατηρήσει περισσότερους μώλωπες από το συνηθισμένο, μπορεί να ευθύνεται η έλλειψη βιταμίνης C. Η βιταμίνη βοηθά στην πήξη του αίματος και διατηρεί ισχυρούς τους ιστούς του σώματος. Εάν δεν έχετε αρκετό από αυτό στο σύστημά σας, μπορεί να οδηγήσει σε εύκολο μώλωπα. Έτσι, εάν η πρόσκρουση κατά τη διάρκεια της πρωινής ρουτίνας σας αφήνει πίσω σας αυτό το τρομερό ασπρόμαυρο σημάδι, σκεφτείτε να αυξήσετε την πρόσληψη. Μπορεί να χρειαστούν μερικές εβδομάδες για να απορροφήσει το σώμα σας αρκετή βιταμίνη C από τροφές ή συμπληρώματα. Ο χαμηλός αριθμός αιμοπεταλίων είναι μια άλλη αιτία μώλωπες, οπότε κάντε έναν πλήρη έλεγχο και μια εξέταση αίματος πριν υποθέσετε ότι έχετε έλλειψη βιταμίνης C.

Αργή επούλωση πληγών
Εάν παλεύετε να επουλωθείτε από χειρουργική επέμβαση, κοψίματα ή άλλες πληγές, σκεφτείτε να προσθέσετε περισσότερη βιταμίνη C στη διατροφή σας. Μελέτες δείχνουν ότι περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς στους οποίους χορηγήθηκαν υψηλές δόσεις βιταμίνης C μετά από χειρουργική επέμβαση ανάρρωσαν πιο γρήγορα από εκείνους που δεν έπαιρναν το συμπλήρωμα.

Η βιταμίνη C βοηθά στη διατήρηση υγιούς κολλαγόνου, μιας πρωτεΐνης που διατηρεί το δέρμα λείο και ελαστικό. Χωρίς αρκετή βιταμίνη C, δεν παράγετε αρκετό νέο κολλαγόνο καθώς μεγαλώνετε — γι’ αυτό οι ηλικιωμένοι έχουν συχνά ρυτίδες στο πρόσωπο και τα χέρια τους. Έτσι, αν θέλετε νεανικό δέρμα (και ποιος όχι;), βεβαιωθείτε ότι παίρνετε πολλά φρούτα όπως ακτινίδια ή πορτοκάλια.

Πονάνε οι αρθρώσεις σας
Ο πόνος στις αρθρώσεις είναι ένα από τα πιο κοινά σημάδια ανεπάρκειας βιταμίνης C. Μπορεί να επηρεάσει οποιαδήποτε άρθρωση, αλλά είναι πιο συχνή στα γόνατα και τους γοφούς. Γιατί η ανεπάρκεια βιταμίνης C προκαλεί πόνους στις αρθρώσεις; Η βιταμίνη C βοηθά στη δημιουργία υγιούς κολλαγόνου για υποστήριξη των αρθρώσεων. Όταν δεν καταναλώνετε αρκετά, οι αρθρώσεις σας μπορεί να υποφέρουν. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν επώδυνες αρθρώσεις όταν κινείστε, δυσκαμψία, πρήξιμο και μώλωπες γύρω από τις αρθρώσεις σας και πόνους σε μύες ή τένοντες κοντά στις αρθρώσεις σας.

Εάν έχετε αυτά τα συμπτώματα, είναι σημαντικό να επισκεφτείτε έναν γιατρό γιατί μπορεί να προκαλούνται από κάτι άλλο, όπως ένας από τους περισσότερους από 100 τύπους αρθρίτιδας. Αλλά βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε αρκετή βιταμίνη C στη διατροφή σας για να διατηρήσετε τις αρθρώσεις σας υγιείς,

Δερματικές Αλλαγές
Εάν έχετε ανεπάρκεια βιταμίνης C, μπορεί να έχετε κάποιες δερματικές αλλαγές που είναι εύκολο να εντοπιστούν. Τα πιο κοινά συμπτώματα χαμηλών επιπέδων βιταμίνης C στο σώμα περιλαμβάνουν:

Κόκκινα ή αποχρωματισμένα μπαλώματα στο δέρμα σας
Μώλωπες εύκολα, ειδικά σε μέρη όπου συνήθως δεν υπάρχουν μώλωπες (όπως το εσωτερικό των αγκώνων)
Ξηρότητα και σκάσιμο των γωνιών του στόματός σας
Αυτά τα συμπτώματα συνήθως υποχωρούν όταν αυξήσετε την πρόσληψη. Αν όχι, πιθανότατα υπάρχει άλλη αιτία. Μπορείτε να πάρετε περισσότερη βιταμίνη C από τροφές όπως τα εσπεριδοειδή και τις πιπεριές ή από τα συμπληρώματα βιταμίνης C.

Συμπέρασμα
Εάν παρατηρείτε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, να γνωρίζετε ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης C μπορεί να παίξει κάποιο ρόλο. Ακόμα κι αν δεν έχετε αυτά τα σημάδια ή συμπτώματα, βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε αρκετή βιταμίνη C στη διατροφή σας τρώγοντας πολλά προϊόντα πλούσια σε βιταμίνη C.

sciencedaily. com – photo: pixabay

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί