Ζελένσκι: Έφτασε στην Ελβετία για τη σύνοδο κορυφής για την ειρήνη στην Ουκρανία

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε σήμερα την άφιξή του στην Ελβετία,

παραμονή της μεγάλης διάσκεψης για την ειρήνη στη χώρα του, στην οποία αναμένεται να συμμετάσχουν δεκάδες αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων.

Το Κίεβο ελπίζει ότι σε αυτή τη “Διάσκεψη υψηλού επίπεδου για την ειρήνηθα κερδίσει ευρεία διεθνή υποστήριξη υπέρ του σχεδίου του για τον τερματισμό του πολέμου, ο οποίος ξέσπασε μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

“Θα έχουμε δύο ημέρες εντατικής δουλειάς με χώρες από όλες τις περιοχές του κόσμου, με διαφορετικά κράτη τα οποία ωστόσο ενώνονται από τον κοινό στόχο να φέρουν την Ουκρανία πιο κοντά σε μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη”, εξήγησε ο Ουκρανός πρόεδρος σε ανάρτησή του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Χ.

Οι εκπρόσωποι 92 χωρών και 8 οργανισμών πρόκειται να συμμετάσχουν σε αυτή τη σύνοδο κορυφής το Σάββατο και Κυριακή, στο πολυτελές ξενοδοχειακό συγκρότημα του Μπούργκενστοκ.

Συνολικά, περίπου εκατό αντιπροσωπείες αναμένεται να συμμετάσχουν, εκ των οποίων 57 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων από όλες τις περιοχές του κόσμου, ανακοίνωσαν σήμερα το βράδυ οι ελβετικές αρχές.

Ο Ουκρανός πρόεδρος πραγματοποιεί διπλωματική περιοδεία αστραπή τις τελευταίες εβδομάδες για να προσελκύσει τη διεθνή κοινότητα, πέραν των δυτικών συμμάχων του, και να αυξήσει την πίεση επί της Ρωσίας.

Την Τετάρτη ήταν στη Σαουδική Αραβία, μετά τις επισκέψεις του στο Κατάρ, στις Φιλιππίνες και στη Σιγκαπούρη στις αρχές του μήνα.

Κατά τη διάρκεια αυτής της συνόδου κορυφής, από την οποία έχει αποκλειστεί η Ρωσία και στην οποία η Κίνα δεν θα συμμετάσχει, οι ηγέτες δεν θα αρχίσουν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, αλλά θα επιχειρήσουν ένα “πρώτο βήμα” για να χαράξουν τον δρόμο προς την ειρήνη στην Ουκρανία, εξήγησαν επανειλημμένα οι ελβετικές αρχές.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έθεσε σήμερα ως προϋπόθεση για την έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών την de facto συνθηκολόγηση της Ουκρανίας, με τον Ουκρανό ομόλογό του να απορρίπτει αμέσως ένα “τελεσίγραφο” όπως το χαρακτήρισε λέγοντας ότι “Αυτά τα έκανε ο Χίτλερ”.

Ο Πούτιν ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο του 2022 την προσάρτηση των τεσσάρων περιοχών της ανατολικής και της νότιας Ουκρανίας, επιπλέον της προσάρτησης της Κριμαίας το 2014.

Το Κίεβο απαιτεί από τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της από το έδαφός του, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, στο πλαίσιο οποιασδήποτε ειρηνευτικής συμφωνίας.

Οι δύο πλευρές δεν έχουν πραγματοποιήσει απευθείας συνομιλίες ήδη από τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου.

Ο Πούτιν κατήγγειλε σήμερα ένα “τέχνασμα με στόχο να εκτρέψει την προσοχή όλων” από τις πραγματικές ευθύνες της Ουκρανίας και της Δύσης για τη σύγκρουση.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εκπροσωπηθούν από την αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις, η οποία θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Ουκρανίας και θα εκφωνήσει ομιλία ενώπιον των παγκόσμιων ηγετών.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: freepik)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί