• Αρχική
  • Άρθρα
  • «Βόμβα» έριξε ο Τραμπ – ΕΚΤΑΚΤΗ συνεδρίαση του ΝΑΤΟ, τι απαντά η Ρωσία (ΒΙΝΤΕΟ)

«Βόμβα» έριξε ο Τραμπ – ΕΚΤΑΚΤΗ συνεδρίαση του ΝΑΤΟ, τι απαντά η Ρωσία (ΒΙΝΤΕΟ)

«Σπάει» η μία παγκόσμια συμφωνία μετά την άλλη φέρνοντας πιο κοντά τον πόλεμο...

Οι πρεσβευτές των χωρών μελών του ΝΑΤΟ θα συνεδριάσουν σήμερα, Παρασκευή, εκτάκτως, μετά από ανακοίνωση των ΗΠΑ για αποχώρηση από την συνθήκη Open Skies (Ανοικτοί Ουρανοί), σύμφωνα με διπλωματική πηγή, κατηγορώντας την Μόσχα για επανειλημμένες παραβιάσεις των όρων της συνθήκης.

«Η συνεδρίαση συγκλήθηκε για την Παρασκευή το απόγευμα» για να αναλυθούν οι συνέπειες της απόφασης που ανακοίνωσε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συνθήκη αναμένεται να «τεθεί σε ισχύ σε έξι μήνες», ανέφερε διπλωματική πηγή.

Τι προβλέπει η Συνθήκη Ανοιχτών Ουρανών

Η Συνθήκη Ανοιχτών Ουρανών, η οποία τέθηκε σε ισχύ το 2002, ορίζει ένα πρόγραμμα πτήσεων αεροπλάνων χωρίς όπλα σε ολόκληρη την επικράτεια των κρατών που είναι μέλη της συμφωνίας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να αποσυρθούν από την συνθήκη Open Skies (Ανοικτοί Ουρανοί) την οποία έχουν συνυπογράψει 35 χώρες.

Η συνθήκη έχει σχεδιαστεί, υποτίθεται, για να ενισχύσει την αμοιβαία κατανόηση και εμπιστοσύνη δίνοντας σε όλους τους συμμετέχοντες, ανεξάρτητα από το μέγεθος, έναν άμεσο ρόλο στη συλλογή πληροφοριών σχετικά με τις στρατιωτικές δυνάμεις και τις δραστηριότητες που τους αφορούν. Στην πραγματικότητα όμως δημιουργήθηκε για να ελέγχει τα εξοπλιστικά προγράμματα όλου του πλανήτη.

Σε περίπτωση που αυτή η Συνθήκη διαλυθεί, τότε τα πράγματα οδεύουν περισσότερο προς την παγκόσμια σύγκρουση.

ΡΩΣΙΑ

Αν αποχωρήσουν οι ΗΠΑ, αυτό σημαίνει πως κάτι θέλει να ετοιμάσει ο Ντόναλντ Τραμπ.

Θυμίζουμε πως προσφάτως ανακοίνωσε την κατασκευή ενός «σούπερ ντούπερ πυραύλου» (ΕΔΩ). Άλλωστε και η Ρωσία, πολλάκις έχει «ξεγελάσει» τις… παγκόσμιες αρχές, βάζοντας «φουσκωτά» μέσα εξοπλισμού σε διάφορα σημεία, προκειμένου να αποκρύψει τον πραγματικό αριθμό τον εξοπλισμών της. Με άλλα λόγια, η Μόσχα κατηγορείται πως δεν συμμετέχει στην πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας.

Στο Κρεμλίνο, ωστόσο, κρατούν τα προσχήματα.

«Εάν οι ΗΠΑ αποχωρήσουν από τη Συνθήκη, θα πλήξουν μια μάλλον εύθραυστη ισορροπία συμφερόντων των μελών της. Ως αποτέλεσμα, δεν θα υποφέρει μόνο η Συνθήκη Ανοιχτών Ουρανών, αλλά και το ευρωπαϊκό πλαίσιο ασφάλειας στο σύνολό του», αναφέρει το ρωσικό ΥΠΕΞ.

Ακόμα, το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών διευκρινίζει ότι η χώρα είναι έτοιμη να προσπαθήσει να επαναφέρει την Συνθήκη μέσω διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι τέτοιες συνομιλίες θα πρέπει, επίσης, να διευθετήσουν και τις ανησυχίες της Ρωσίας για την Ουάσινγκτον. 

ΗΠΑ

Η Συνθήκη Ανοικτών Ουρανών – η οποία επιτρέπει να επαληθεύονται στρατιωτικές κινήσεις κι η εφαρμογή των μέτρων περιορισμού των εξοπλισμών των 35 χωρών που την έχουν υπογράψει – είναι η τρίτη διεθνής συνθήκη από την οποία αποσύρει τις ΗΠΑ ο Τραμπ, μετά το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ, η διεθνής συμφωνία για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας του Ιράν), που αποκήρυξε το 2018, και τη συνθήκη INF για τους πυραύλους μέσου βεληνεκούς, που η Ουάσινγκτον εγκατέλειψε το 2019.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Η Γερμανία καλεί τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής να «αναθεωρήσουν» την απόφασή τους να αποχωρήσουν από τη διεθνή συνθήκη Open Skies (των «Ανοικτών Ουρανών»), τόνισε χθες Πέμπτη σε δελτίο Τύπου ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, ζητώντας παράλληλα από τη Ρωσία να συνεχίσει να την τηρεί πλήρως.

«Μαζί με τους εταίρους μας, θα καταβάλλουμε προσπάθεια προκειμένου η αμερικανική κυβέρνηση να αναθεωρήσει την απόφασή της», επισήμανε ο Μάας, προσθέτοντας πως η Γαλλία, η Πολωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν «επανειλημμένα» εξηγήσει στην Ουάσινγκτον ότι «οι δυσκολίες στην εφαρμογή της συνθήκης από μέρους της Ρωσίας τα τελευταία χρόνια» δεν μπορούν «να δικαιολογήσουν» την αποχώρηση από αυτή.

«Λυπάμαι βαθιά για αυτή την αναγγελία Τραμπ», τόνισε ο Μάας, κρίνοντας πως η αυτή διεθνής συμφωνία «συμβάλλει στην ασφάλεια και στην ειρήνη σε σχεδόν ολόκληρο το βόρειο ημισφαίριο» και θα «αποδυναμωνόταν» σε περίπτωση που πράγματι καταγραφόταν αμερικανική αποχώρηση από αυτήν.

Προέτρεψε ταυτόχρονα τη Ρωσία να «επανέλθει στην πλήρη εφαρμογή» της συνθήκης.

«Θα συνεχίσουμε να τηρούμε τη συνθήκη και θα κάνουμε τα πάντα για να παραμείνει» σε ισχύ, πρόσθεσε, εξηγώντας ότι βρίσκεται σε επαφή με ευρωπαίους ομολόγους του ώστε «να συντονιστούμε στενά».

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗΣ ΗΠΑ

Αξιωματούχοι της διοίκησης του Τραμπ, σύμφωνα με τα όσα είπαν σε μέσα ενημέρωσης, σχετικά με το σκεπτικό πίσω από την κίνηση των ΗΠΑ, ανέφεραν ως αφορμή αποχώρησης τις περιοριστικές πτήσεις της Ρωσίας πάνω από την Μόσχα, την δημοκρατία της Τσετσενίας, καθώς και κοντά στην Αμπχαζία και τη Νότια Οσετία..

Απαντώντας στον εν λόγω ισχυρισμό, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας υποστήριξε ότι ενώ έχει πράγματι απαγορεύσει τις πτήσεις παρατήρησης εντός 10 χιλιομέτρων από τα σύνορα των δύο δημοκρατιών του Καυκάσου, το έκανε αφού η Γεωργία -η οποία είναι επίσης συμβαλλόμενο μέρος της Συνθήκης- αρνήθηκε να τηρήσει τις υποχρεώσεις της και αρνήθηκε ρωσικές αποστολές αναγνώρισης πάνω από το έδαφός της.

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΙΤΙΑ

Η Εθνική Δεξιά, η οποία στηρίζει τόσο τον Πούτιν όσο και τον Τραμπ θέλει να πυρπολήσει ακόμα μία Συμφωνία, η οποία κινείται στο πλαίσιο της παγκόσμιας συνεννόησης με τελικό στόχο την εγκαθίδρυση διεθνούς αριστερόστροφης κυβέρνησης (Νέα Τάξη, ΟΗΕ, ΝΑΤΟ, Ευρωπαϊκή Ένωση, Γερμανία, Βαθύ Κράτος ΗΠΑ κ.α.). Όσο οι διεθνιστές του πλανήτη δεν λαμβάνουν υπόψη τις πολιτικές της Δεξιάς και προωθούν μόνο τις πολιτικές της παγκοσμιοποίησης, τόσο ο Πούτιν και κυρίως ο Τραμπ θα «σπάνε» την μία παγκόσμια συμφωνία μετά την άλλη, με πρόφαση την παραδοσιακή αντιπαράθεση Ρώσων και Αμερικανών.