• Αρχική
  • Άρθρα
  • Ποιό είναι το νέο μεγαλεπήβολο σχέδιο της DARPA για τις Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ;

Ποιό είναι το νέο μεγαλεπήβολο σχέδιο της DARPA για τις Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ;

Η περίφημη Υπηρεσία Προηγμένων Αμυντικών Ερευνητικών Προγραμμάτων του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ (DARPA) φαίνεται πως «κάνει την έκπληξη»,

καθώς αποκαλύφθηκε ότι αναζητά πληροφορίες για την ανάπτυξη τεχνολογιών που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην κατασκευή νέων υδροπλάνων αλλά και εκρανοπλάνων, για τα οποία φημίζονταν οι Σοβιετικοί την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου.

Το αίτημα της Υπηρεσίας του Πενταγώνου των ΗΠΑ αφορά πληροφορίες για αυτού του είδους των οχημάτων, τα οποία βασίζονται αποκλειστικά στην αρχή της επίδρασης του εδάφους (ground effect) και πετούν πάνω από οποιαδήποτε επίπεδη επιφάνεια, ενώ το ύψος πτήσης τους πάνω από το έδαφος εξαρτάται από το μέγεθος του οχήματος.

Το Γραφείο Τακτικής Τεχνολογίας της Υπηρεσίας Προηγμένων Αμυντικών Ερευνητικών Προγραμμάτων του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ (DARPA) επιβεβαίωσαν ότι ο αμερικανικός στρατός θέλει ένα μέσο το οποίο θα είναι πολύ πιο γρήγορο από πλοία και θα μπορεί να φέρει πολύ μεγαλύτερο ωφέλιμο φορτίο από τα αεροσκάφη κάθετης απογείωσης – προσγείωσης (Vertical Takeoff and Landing – VTOL) και έτσι στρέφονται στα εκρανοπλάνα.

Τα πλενεκτήματα και οι αποστολές τους

Σύμφωνα με το αίτημα της DARPΑ, τα εκρανοπλάνα θα είναι σε θέση να επιτύχουν αυξημένη αεροδυναμική απόδοση και να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά πολλούς λειτουργικούς περιορισμούς, συγκριτικά με τις παραδοσιακά εναέρια μέσα αλλά και τις κύριες μονάδες επιφανείας. Επίσης, τα εκρανοπλάνα θα έχουν την ικανότητα μεταφοράς πολλών αμφιβίων οχημάτων, θα μπορούν να πραγματοποιούν μεγάλες πτήσεις κοντά στην επιφάνεια του νερού, γεγονός που θα τους επιτρέπει να μην γίνονται αντιληπτά από τα εχθρικά ραντάρ.

Τέλος, η DARPA στο αίτημά της, ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη εκρανοπλάνων που θα έχουν συγκεκριμένη διαμόρφωση, ώστε να είναι κατάλληλα για την εκτέλεση επιχειρήσεων και αποστολών όπως:

  • Expeditionary Advanced Base Operations (EABO);
  • Distributed Maritime Operations (DMO);
  • Distributed logistics and logistics under threat operations;
  • Combat Search and Rescue (CSAR), on-site triage, mass casualty rescue;
  • Amphibious operations;
  • Unmanned vehicle operations;
  • Low payload, long duration arctic patrol flights.

(Onalert)

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.