• Αρχική
  • Άρθρα
  • TYPHOON MLS NLOS: Η λύση των Ισραηλινών κατά στόχων επιφανείας σε κοντινή απόσταση (ΒΙΝΤΕΟ)

TYPHOON MLS NLOS: Η λύση των Ισραηλινών κατά στόχων επιφανείας σε κοντινή απόσταση (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο πύραυλος SPIKE NLOS αποτελεί δημιούργημα της Ισραηλινής εταιρείας Rafael για την άμυνα των πλοίων απέναντι σε απειλές πολύ χαμηλού ίχνους από σχετικά κοντινή απόσταση. Μετά τον πόλεμο του Λιβάνου όπου πλοίο του Ισραηλινού Ναυτικού χτυπήθηκε από αντιπλοϊκό πύραυλο της Χεζμπολάχ, οι Ισραηλινοί αποφάσισαν την ανάπτυξη ενός συστήματος κατά παράκτιων στόχων

Ο πύραυλος βάρους 74 κιλών, μπορεί να χτυπήσει στόχους μέχρι 25 χλμ. μακριά από το σκάφος φορέα και να ανιχνεύσει στόχους που πλέουν στη θάλασσα και έχουν χαμηλό ίχνος, όπως ταχέα οπλισμένα σκάφη. Ο πύραυλος μπορεί να χρησιμοποιηθεί και κατά κανονικών πλοίων καθώς επίσης και κατά στόχων σε ακτή.

Ο πύραυλος μπορεί να καθοδηγηθεί εύκολα χάρη στο ηλεκτροπτικό του σύστημα υπερύθρων, το οποίο δίνει άμεση εικόνα στο χρήστη με τον πύραυλο να δίνει συνεχώς εικόνα στο χειριστή, ενώ το γεγονός ότι μπορεί να επανακαθοριστεί ο στόχος του ενώ ο πύραυλος έχει εκτοξευτεί, τον καθιστά ένα όπλο φονικό σε κοντινές αποστάσεις.

Το σύστημα μπορεί να εγκατασταθεί πάνω σε μία ευρεία γκάμα σκαφών, από μικρά ταχέα σκάφη περιπολίας έως τα μεγάλα πλοία επιφανείας και έρχεται σε δύο διαμορφώσεις. Η μία είναι πύργος με 2 πυραύλους, σύστημα ελέγχου πυρός και ένα πυροβόλο των 30χιλ. και η δεύτερη διαμόρφωση είναι σε πυργίσκο με 8 πυραύλους και το ΣΕΠ. Οι κεφαλές των πυραύλων περιέχουν πολύ εκρηκτική ύλη και είναι των κατηγοριών HEAT, διασποράς θραυσμάτων,PBF.

Στο παρακάτω βίντεο δείτε το σύστημα σε δράση:

ΦΩΤΟ rafael.co.il