Το USN κατηγορεί ναύτη για τη φωτιά στο USS Bonhomme Richard

Πέρισυ, μεγάλη φωτιά ξέσπασε στο ελικοπτεροφόρο πλοίο κλάσης Wasp USS Bonhomme Richard όσο αυτό βρισκόταν ελλιμενισμένο στην προβλήτα των ναυπηγείων της BAE Systems όπου εκτελούνταν οι εργασίες αναβάθμισής του ώστε να μπορέσει να φιλοξενήσει τα μαχητικά αεροσκάφη 5ης γενιάς F-35 B που είναι της κάθετης από/προς-γείωσης με το κόστος αυτής να ανέρχεται σε 211 εκ. δολάρια.

Στο πλοίο είχαν ολοκληρωθεί στο 95% οι εργασίες όταν ξέσπασε η φωτιά στο χώρο οχημάτων, ακολούθησε έκρηξη από εύφλεκτα υλικά και η φωτιά απλώθηκε ανεξέλεγκτα στο πλοίο. Επί 4 ημέρες η φωτιά έκαιγε καταστρέφοντας πλήθος εξοπλισμού, μηχανημάτων ενώ το κυρίως κατάστρωμα έλιωσε σε αρκετά σημεία και το κομοδέσιο με τη γέφυρα του πλοίου κάηκαν ολοσχερώς. Το USN  μετά την πυρκαϊά εξέτασε το πλοίο και κατέληξε στο ότι δεν άξιζε να επισκευαστεί αφού θα απαιτούσε τα χρήματα που απαιτούνται για τη ναυπήγηση νέου πλοίου οπότε και οδηγήθηκε για διάλυση έναντι 30 εκ. δολαρίων.

Κατά την έρευνα του USN για τα αίτια του δυστυχήματος, η αρμόδια υπηρεσία κατέληξε ότι ένας εκ των 84 ναυτών που βρίσκονταν στο πλοίο εκείνο το βράδυ  ευθύνεται για το ξέσπασμα της φωτιάς και το Ναυτικό θα κινηθεί εναντίον του νομικά. Η ταυτότητα του εν λόγω στρατιωτικού δεν έγινε γνωστή για λόγους προστασίας αλλά και μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα για τα αίτια και να επισημοποιηθεί.