«Κανένα από τα 18 πλοία τα οποία ήταν παρόντα στην περιοχή δεν υπέστη ζημιές και δεν αναφέρθηκε κανένας τραυματισμός», διευκρίνισε η CENTCOM μέσω X (του πρώην Twitter). Σύμφωνα με την ίδια πηγή, επρόκειτο για «την 22η απόπειρα επίθεσης των Χούθι εναντίον της διεθνούς ναυσιπλοΐας από τη 19η Οκτωβρίου».
Από το ξέσπασμα την 7η Οκτωβρίου του πολέμου Ισραήλ/Χαμάς, οι Χούθι, οι οποίοι ελέγχουν μεγάλο μέρος της Υεμένης, πολλαπλασίασαν τις επιθέσεις τους στην Ερυθρά Θάλασσα εναντίον πλοίων που θεωρούν ότι «συνδέονται με το Ισραήλ» σε ένδειξη αλληλεγγύης στους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, που πολιορκείται και βομβαρδίζεται από τον ισραηλινό στρατό.
Ο κυριότερος σύμμαχος του Ισραήλ, οι ΗΠΑ, περιπολούν σε αυτή τη στρατηγικής σημασίας για την παγκόσμια ναυσιπλοΐα θαλάσσια περιοχή μαζί με άλλες χώρες, εντός των ορίων διεθνούς συνασπισμού για την προστασία εμπορικών πλοίων από τους Χούθι, κίνημα προσκείμενο στο Ιράν.
Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν καταρριφθεί πύραυλοι και drones των Χούθι από αμερικανικά, γαλλικά και βρετανικά πολεμικά πλοία.
Η Ουάσιγκτον εξάλλου ανακοίνωσε χθες σειρά κυρώσεων που βάζουν στο στόχαστρο τη χρηματοδότηση των Χούθι, ειδικά φυσικά και νομικά πρόσωπα στην Υεμένη και στην Τουρκία που κατά την αμερικανική κυβέρνηση ενέχονται σε αυτή τη χρηματοδότηση.
Η κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν κατηγορεί το Ιράν πως βοηθά ενεργά τους υεμενίτες αντάρτες να εξαπολύουν επιθέσεις. Η Ισλαμική Δημοκρατία το αρνείται. Η Τεχεράνη διαβεβαιώνει εξάλλου πάγια ότι δεν προσφέρει στρατιωτική υποστήριξη στους Χούθι, κινήματος εντασσόμενου στον λεγόμενο «άξονα της αντίστασης», μαζί με το λιβανικό σιιτικό κίνημα Χεζμπολά και το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: pixabay)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Κυρ. Μητσοτάκης: «Όσο πιο πολύ ταλαιπωρούνται οι πολίτες, τόσο οι αγρότες χάνουν το δίκιο τους»
- Eurovision 2026: Με Μπέτυ Μαγγίρα και Κλαυδία θα αποκαλυφθούν οι 28 φιναλίστ – Δείτε πότε
- Τα λόγια του Τραμπ για την απόπειρα επίθεσης κατά της κατοικίας του Πούτιν – Η ατάκα για τους Τόμαχοκ, vid
- Επίσκεψη αρχηγού ΓΕΝ στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών
- Ουκρανικό ζήτημα: Υπάρχουν ακόμη μερικά «πολύ ακανθώδη ζητήματα», σύμφωνα με τον Τραμπ
- Λεπτομέρειες για την απόπειρα επίθεσης κατά της κατοικίας του Πούτιν έδωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας
- ΕΛΑΣ: Έλεγχοι σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στη Θεσσαλονίκη – Εντόπισαν πλήθος παραβάσεων
- «Αναλάβετε τις ευθύνες σας»! Ποιούς αφορά το μήνυμα του Γκουτέρες;
- Τραγωδία στην Κρύα Βρύση Μετεώρων: Δυο αδέλφια βρέθηκαν νεκρά στο σπίτι τους
- Ελληνικός Τουρισμός: Οι 5 βασικές τάσεις και προκλήσεις της επόμενης μέρας









