• Αρχική
  • Άρθρα
  • «Το Oruc Reis στο βυθό του Καστελόριζου» – Οι Ένοπλες Δυνάμεις και τα ΕΞΙ ναυτικά μίλια (vid)

«Το Oruc Reis στο βυθό του Καστελόριζου» – Οι Ένοπλες Δυνάμεις και τα ΕΞΙ ναυτικά μίλια (vid)

polemos
Ξεκάθαρα τα πράγματα

Όπως είδαμε το πρωί, την προκλητική γραμμή της Άγκυρας φαίνεται πως τηρούν κατά γράμμα όλες οι φιλοκυβερνητικές εφημερίδες της Τουρκίας, με τη Yeni Safak να συντηρεί και σήμερα το κλίμα έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και να κάνει λόγο για ανανέωση της Navtex του Οruc Reis μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου.

Η εφημερίδα του Ερντογάν ισχυρίζεται πως το ερευνητικό σκάφος θα συνεχίσει το ταξίδι του και θα κατευθυνθεί βορειότερα, φτάνοντας στα όρια των ελληνικών χωρικών υδάτων -δηλαδή στα έξι μίλια από την Ρόδο και το Καστελόριζο.

Αναλυτές και στρατιωτικοί είναι ξεκάθαροι: Σε μία τέτοια περίπτωση, η Ελλάδα πρέπει να δράσει όπως η οποιαδήποτε χώρα που σέβεται την εθνική της κυριαρχία και το Oruc Reis πρέπει να σταλεί στον βυθό του Αιγαίο, προκειμένου να γίνει «κοραλλιογενής ύφαλος».

Αν το Oruc Reis φθάσει στα 6 ή κοντά στα έξι ναυτικά μίλια, από το Καστελόριζο , την Ρόδο ή οποιοδήποτε άλλο μέρος της ελληνικής νησιωτικής χώρας, τότε οι επιλογές θα είναι πολύ συρρικνωμένες. Η διπλωματία θα περάσει σε δεύτερη μοίρα.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις θα είναι ήσυχες, όταν οι Τούρκοι πλέουν πέραν των 12 νμ, καθώς μιλάμε για διεθνή ύδατα, στα οποία η Ελλάδα δεν θα μπορέσει ποτέ να αποκτήσει εθνική κυριαρχία. Ήσυχες βέβαια θα είναι οι δυνάμεις μας, σε περίπτωση που δεν διεξάγονται έρευνες. Γιατί αν διεξαχθούν έρευνες, πρόκειται για παραβίαση της δυνητικής ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Μέχρι στιγμής έχει γίνει μόνο απόπειρα ερευνών.

Λαμβάνοντας υπόψη την εφημερίδα, οι Τούρκοι δεν αποκλείεται να προκαλέσουν στον χώρο μεταξύ 6-12 ναυτικών μιλίων, όπου η Ελλάδα δεν έχει ασκήσει ακόμα το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών μας υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, άρα θεωρείται ακόμα διεθνή ύδατα. Ωστόσο, αν η Τουρκία φτάσει στα 6 ναυτικά μίλια, τότε η Ελλάδα δεν έχει άλλη επιλογή.

Όλα φυσικά είναι επικοινωνιακά κόλπα, καθώς ο Ερντογάν φοβάται ανοιχτή σύγκρουση με την Ελλάδα. Ο σκοπός του είναι να παρουσιάσει το Καστελόριζο απομονωμένο από την Ελλάδα, υποστηρίζοντας πως δεν μπορεί ένα μικρό νησί μακριά από την κυρίως επικράτεια να έχει 40.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα υφαλοκρηπίδα. Ωστόσο, κανείς δεν ξέρει μέχρι που θα φτάσουν τα πράγματα.

Παράλληλα με την YENI SAFAK, η τουρκική εφημερίδα Sozcu αναφέρει πως η Ελλάδα αυξάνει την ένταση στέλνοντας 540 στρατιώτες στα ελληνικά νησιά -Κω, Λέρο, Σύμη, Καστελόριζο, Χίο και Μυτιλήνη.

Μάλιστα, υποστηρίζει πως η Ελλάδα δεν έχει δικαίωμα να το κάνει αυτό.

Κι όλα αυτά, λίγα μόλις 24ωρα από το προηγούμενο δημοσίευμα της ίδια εφημερίδας που έκανε λόγο για έρευνες εντοπισμού πετρελαϊκών κοιτασμάτων εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, νοτιοανατολικά της Κρήτης, εντός του υποτιθέμενου τουρκολιβυκού μνημονίου.

Το θερμόμετρο ανεβαίνει…