• Αρχική
  • Άρθρα
  • Το Ιράν έχει τον πρώτο λόγο στην υποστήριξη και ανεφοδιασμό των Παλαιστινίων

Το Ιράν έχει τον πρώτο λόγο στην υποστήριξη και ανεφοδιασμό των Παλαιστινίων

Η Λωρίδα της Γάζας είναι μία κυριολεκτικά, λωρίδα γής και μάλιστα πυκνοκατοικημένης η οποία έχει αποκλειστεί από το υπόλοιπο Ισραήλ, τα σύνορα με την Αίγυπτο έχουν σφραγιστεί από το 2013 και έπειτα ενώ από τη θάλασσα ο ανεφοδιασμός είναι δυσκολότερος.

Παρ’ όλα αυτά, όπλα, εκτοξευτές, ρουκέτες και λοιπό πολεμικό υλικό καταφέρνει να βρεί το δρόμο του εντός της πολύπαθης περιοχής όπου και συναρμολογούνται τα συστήματα που καταφθάνουν σε κομμάτια, από μέλη της Χαμάς εκπαιδευμένα κατάλληλα γι αυτό το σκοπό.

Η χώρα που προμηθεύει τα υλικά αυτά στη Χαμάς και φυσικά είναι διατεθειμένη να το κάνει όσο η Χαμάς εχθρεύεται το Ισραήλ, δεν είναι άλλη από το Ιράν. Οι Ιρανοί έχουν αποκτήσει φαίνεται μία πολύ καλή ικανότητα να περνούν αυτά που θέλουν εντός της Γάζας έχοντας ήδη πολύ εμπειρία. Αυτή δεν προέρχεται μόνο από τη Γάζα η οποία είναι και το δυσκολότερο να ανεφοδιαστεί λόγω του ισραηλινού ελέγχου σε ξηρά, αέρα και θάλασσα, αλλά και από τη μεταφορά όπλων και εξοπλισμού στο Λίβανο, τη Συρία, την Υεμένη και το Ιράκ, κάτω από τη μύτη ακόμα και των Αμερικανών.

Αν και οι Ισραηλινοί  έχουν προβεί σε προληπτικά χτυπήματα τόσο στη Συρία όσο και στο Λίβανο κατά αποθηκών τέτοιων όπλων, θεωρείται ότι το Ιράν έχει περάσει χιλιάδες πυραύλους προς τη Χεζμπολάχ και τη Χαμάς  ή έχει μεταφέρει υλικά τους σε αυτές τις οργανώσεις.  Τις 2 τελευταίες μέρες η Χαμάς έχει εξαπολύσει άνω των 650 ρουκετών προς το Ισραήλ και είναι σίγουρο ότι διαθέτει ακόμα πολλές . Και μόνο η σκέψη ότι διαθέτει ίσως μερικές χιλιάδες ρουκέτες  η Χαμάς που είναι εγκλωβισμένη στη Γάζα, μόνο να φανταστεί μπορεί κανείς τι θα διαθέτει η Χεζμπολάχ η οποία συχνά καυχιέται για τον αριθμό των πυραύλων διαφόρων ειδών στο οπλοστάσιό της.

Το Ιράν φυσικά τρίβει τα χέρια του με την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας και το Ισραήλ αφού προκαλεί προβλήματα στον  υπ’ αριθμόν 1 εχθρό του, πολύ μακριά από το δικό του έδαφος ενώ καταφέρνει αν περνάει και τα όπλα του με τους πλέον απίθανους τρόπους πιθανότατα. Το χαρτί που έχει το Ιράν, αυτό της χρησιμοποίησης της Χεζμπολάχ και των χιλιάδων πυραύλων της είναι και η απόδειξη ότι το Ιράν μπορεί αν πλήξει εμμέσως το Ισραήλ.

Τα παραπάνω αποτελούν γροθιά και για την Τουρκία την οποία το Ιράν παραγκωνίζει ουσιαστικά από το ζήτημα της υποστήριξης των Παλαιστινίων από την Τουρκία με αποτέλεσμα να πιέζεται η Τουρκία να δώσει στους Παλαιστίνιους έμπρακτη στήριξη και όχι απλά να τους εκμεταλλευτεί πολιτικά, όπως συνηθίζει άλλωστε ο νεο-σουλτάνος να κάνει, από το 2012 και έπειτα. Το Ιράν αυτή τη φορά ποντάρει έχει την άνεση να περιμένει υπομονετικά είτε για να τραβήξει το σχοινί με την καλύτερη δυνατή ευκαιρία που θα παρουσιαστεί, είτε να σταματήσει τη στήριξή του στη Χαμάς για να κερδίσει ανταλλάγματα από τις ΗΠΑ σε δικά του ζητήματα και δυστυχώς το Ισραήλ έχει συγκεκριμένες κινήσεις μόνο που μπορεί να κάνει για τον περιορισμό της Χαμάς χωρίς να χρειαστεί να προβεί σε μαζικές πολεμικές επιχειρήσεις, όχι μόνο στη Γάζα αλλά και αλλού.