Το αυτόματο σύστημα που σώζει ζωές πιλότων

Είναι συχνό φαινόμενο, οι πιλότοι μαχητικών αεροσκαφών να υπόκεινται σε διάφορες καταστάσεις όπου ο οργανισμός τους καταρρέει λόγο των φυσικών πιέσεων που δέχεται το σώμα κατά τη διάρκεια της πτήσης. Αποτέλεσμα αυτών είναι ο πιλότος να χάνει τις αισθήσεις του ή να χάνει την αίσθηση προσανατολισμού κ.α. με αποτέλεσμα το αεροσκάφος να μην ελέγχεται σε τέτοιες καταστάσεις ή να μην ελέγχεται σωστά από τον πιλότο.

Η Lockheed Martin προσπάθησε να δώσει λύση στο πρόβλημα αυτό αναπτύσσοντας ένα σύστημα το οποίο θα έπαιρνε δεδομένα από διάφορες πηγές και θα αναλάμβανε εκείνο τον έλεγχο του αεροσκάφους διορθώνοντας την πορεία του.

Το σύστημα που προέκυψε ήταν το AGCAS( Automatic Ground Coalition Avoidance System) το οποίο είναι εγκατεστημένο στο λογισμικό του αεροσκάφους και συλλέγει πληροφορίες από διάφορους αισθητήρες οι οποίοι έχουν να κάνουν με τον πιλότο, δεδομένα από το πεδίο που επιχειρεί το αεροσκάφος και μερικούς μετρητές του αεροσκάφους. Με βάση την έλλειψη λήψης οδηγιών για την πορεία του αεροσκάφους από τον πιλότο, την τροχιά του αεροσκάφους και την ταχύτητα, το λογισμικό αυτό τρέχει πολύπλοκους αλγορίθμους από τους οποίους βρίσκει την καλύτερη πορεία για να σώσει το αεροσκάφος από τη συντριβή αναλαμβάνοντας τον έλεγχο του αεροσκάφους για ένα μικρό χρονικό διάστημα μέχρι να επανέλθει ο πιλότος. Ο ελιγμός που πραγματοποιεί είναι αυτό της εξισσορόπησης των φτερών και ανέβασμα στο πεδίο του ορίζοντα με ένα “τράβηγμα” των 5g. Το σύστημα λειτουργεί για όλο το χρονικό διάστημα που λειτουργούν και τα υπόλοιπα συστήματα του αεροσκάφους ανεξάρτητα από το τι κάνει ο πιλότος ή την κατάστασή του.

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα το σύστημα έχει αποτρέψει τη συντριβή 9 μαχητικών F-16 ενώ έχει σώσει τη ζωή 10 πιλότων πράγμα που καθιστά το σύστημα πετυχημένο. Το σύστημα αυτό έχει εγκατασταθεί σε πάνω από 600 μαχητικά αεροσκάφη F-16 της USAF ενώ έχει εγκατασταθεί και στα F-22 και F-35.

Το σύστημα θα συμπληρωθεί και από ένα λογισμικό το οποίο θα αποτρέπει μία εναέρια σύγκρουση μεταξύ του αεροσκάφους και άλλου αεροσκάφους ή ιπτάμενου αντικειμένου οπότε και τα δύο συστήματα θα αποτελούν ένα πλήρες προστατευτικό μέσο για αεροσκάφη και πιλότους.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •