• Αρχική
  • Άρθρα
  • Το Αμερικανικό Ναυτικό προχωρά την ενσωμάτωση των όπλων laser στα πλοία του

Το Αμερικανικό Ναυτικό προχωρά την ενσωμάτωση των όπλων laser στα πλοία του

Η Lockheed Martin κατάφερε να σχεδιάσει, αναπτύξει και τελικά κατασκευάσει επιτυχώς το όπλο laser HELIOS ( High Energy Laser with Integrated Optical-dazzler and Surveillance )το οποίο προορίζεται αρχικά για χρήση στα πολεμικά σκάφη του Ναυτικού των ΗΠΑ.

Οι πρώτες δοκιμές στην ξηρά του συστήματος εκτελέστηκαν εντός του 2020 και το όπλο ξεπέρασε στις δοκιμές την ισχύ που είχε θέσει το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ κατά πολύ ( >>60 KW ισχύος ) ενώ δόθηκε άμεσα συμβόλαιο στη BAE Systems για την εγκατάσταση του όπλου στο πρώτο αντιτορπιλικό κλάσης Arleigh Burke έκδοσης Flight II A, USS Preble (DDG-88) στα ναυπηγεία της εταιρείας στο San Diego.

Το πρόγραμμα προχωρά και εντός του 2021 το όπλο laser HELIOS θα εγκατασταθεί στο DDG-88 με το Ναυτικό των ΗΠΑ να διευκολύνει όσο περισσότερο γίνεται την εγκατάστασή του στο σκάφος. Σκοπός είναι το σύστημα να λειτουργεί μόνο αυτόνομα αλλά και ως ενσωματωμένο όπλο στο σύστημα μάχης AEGIS των αντιτορπιλικών Arleigh Burke και για το λόγο αυτό το Ναυτικό των ΗΠΑ έδωσε το μέρος του απαραίτητου λογισμικού του συστήματος AEGIS, έτσι ώστε να ενσωματωθεί το σύστημα εντός του συστήματος μάχης.

Όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες εγκατάστασης που αφορούν, τόσο το φυσικό τμήμα του όπλου (hardware) όσο και του λογισμικού που θα το συνδέει με το AEGIS, το USN θα εκτελέσει την πρώτη δοκιμή του όπλου στη θάλασσα εντός του 2021 η οποία αναμένεται αν είναι επιτυχής εφόσον το όπλο έχει δοκιμαστεί ήδη επιτυχώς και το Ναυτικό έχει βοηθήσει αρκετά όσον αφορά την ενσωμάτωσή του στο σύστημα μάχης AEGIS.

Αν και δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία για τη δραστική εμβέλεια του όπλου, το γεγονός ότι το όπλο αυτό δεν εξαντλείται από πυρομαχικά αφού όσο το πλοίο έχει ισχύ, το HELIOS θα μπορεί να λειτουργεί, το καθιστά ένα πρωτότυπο όπλο και δείχνει το μέλλον. Επίσης, τα υψηλής ισχύος ηλεκτρο-οπτικά συστήματα που φέρει το όπλο για να εντοπίζει, παρακολουθεί και κλειδώνει τους στόχους, μπορούν να χρησιμοποιηθούν μέσω του AEGIS χωρίς να χρειαστεί η πυροδότηση του όπλου δίνοντας με αυτό τον τρόπο στο πλοίο και τους χειριστές του, τους δυνατότερους και δυνατότερους, από πλευράς ευκρίνειας ηλεκτρο-οπτικούς αισθητήρες που έχει το σκάφος αφού οι υπάρχοντες αντίστοιχοι αισθητήρες των πλοίων υστερούν δραματικά έναντι αυτών.

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.