Θετικό νέο: Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για το πρόγραμμα EPC

Στα 60 εκ. ευρώ ανέρχεται το ποσό με το οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω του προγράμματος PESCO, χρηματοδοτεί το πρόγραμμα της ευρωπαϊκής κορβέτας EPC στην οποία συμμετέχουν ως κύρια μέλη  οι Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία και Ελλάδα με την Πορτογαλία να συμμετέχει ως παρατηρητής και τη Δανία να επιθυμεί κάποια συμμετοχή στο πρόγραμμα.  

Το defencenews αναφέρει μάλιστα ότι ήδη το πρόγραμμα έχει ένα οικονομικό κόστος 5-6 δις  ευρώ καθώς Γαλλία και Ιταλία επιθυμούν να ναυπηγήσουν 6 πλοία έκαστη με βάση το σχέδιο που θα προκύψει από το πρόγραμμα και η Ισπανία άλλα 12 χωρίς να προστίθενται σε αυτά τα σκάφη που η Ελλάδα πιθανότατα θα επιλέξει να ναυπηγήσει μελλοντικά. Κάθε πλοίο του προγράμματος υπολογίζεται ότι θα έχει τιμή μεταξύ των 250-300 εκ. ευρώ  πλήρως εξοπλισμένο.  

Ήδη η Naviris, η ναυπηγική κοινοπραξία που έχει συσταθεί από ναυπηγικές εταιρείες των κύριων κρατών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, προχωρά τις διαδικασίες για την τελική σχεδίαση του σκάφους με το πρώτο πλοίο να ξεκινά να κατασκευάζεται το 2027  όπως είχε αναφερθεί και σχετικά πρόσφατα.  

Το ενδιαφέρον από τις νέες ειδήσεις για το πρόγραμμα είναι ότι ο κάθε χρήστης θα μπορεί να έχει επιλογή για την τοποθέτηση ραντάρ και Συστήματος Μάχης(CMS) της επιλογής του, σημαντική λεπτομέρεια για τους εμπλεκόμενους καθώς η κάθε χώρα θα μπορέσει να τοποθετήσει το δικό της εθνικό CMS για λόγους ομοιοτυπίας με τον υπόλοιπο στόλο που διαθέτει με τα ανάλογα οφέλη.  

Η Ελλάδα μπορεί να ναυπηγήσει 3-4 πλοία της κλάσης που θα προκύψει από το πρόγραμμα της EPC με την απόφαση γι αυτά όμως να λαμβάνεται μετά το 2026-2027 καθώς μέχρι το 2027-2028, τα κονδύλια για πλοία θα είναι δεσμευμένα στην αποπληρωμή των νέων φρεγατών [email protected] και των κορβετών που θεωρείται ότι θα κλειστούν συμπληρωματικά για την ανανέωση του στόλου.  

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.