• Αρχική
  • Άρθρα
  • Θετική εξέλιξη: Ακυρώθηκε η κατασκευή του Ιαπωνικού πυρηνικού εργοστασίου στη Σινώπη της Τουρκίας (ΒΙΝΤΕΟ)

Θετική εξέλιξη: Ακυρώθηκε η κατασκευή του Ιαπωνικού πυρηνικού εργοστασίου στη Σινώπη της Τουρκίας (ΒΙΝΤΕΟ)

Το 2013 η τουρκική κυβέρνηση είχε κλείσει συμφωνία με την ιαπωνική κυβέρνηση για την κατασκευή  ενός πυρηνικού εργοστασίου στη Σινώπη του Πόντου με κύριο κατασκευαστή τη Mitsubishi Heavy Industries.

Το πρόγραμμα θα αποτελούσε την πρώτη προσπάθεια εξαγωγής πυρηνικής τεχνολογίας της Ιαπωνίας καθώς θα κατασκευάζονταν συνολικά τέσσερις αντιδραστήρες οι οποίοι θα παρείχαν ηλεκτρική ενέργεια συνολικής ισχύος 4.480 MW δηλαδή κάθε αντιδραστήρας θα μπορούσε να αποδώσει ισχύ 1.120 MW .

Η ακύρωση του προγράμματος επήλθε μετά την ενημέρωση που έκανε η ιαπωνική εταιρεία στην τουρκική κυβέρνηση ότι με τα μέχρι τώρα δεδομένα και με την ισοτιμία της τουρκικής λίρας να είναι σε μεγάλη πτώση, το κόστος έχει διπλασιαστεί. Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος του κόστους, η αρχική συμφωνία προέβλεπε ότι το εργοστάσιο θα κόστιζε συνολικά περί τα 20 δις δολάρια. Λόγο των μεγάλων καθυστερήσεων στην κατασκευή και για να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα που προέβλεπε την ολοκλήρωση του πρώτου αντιδραστήρα  το 2023 με έναρξη κατασκευής το 2017, το κόστος ανέβαινε στο υπέρογκο ποσό των 40 δις.

Περισσότερες διαφωνίες επίσης είχαν προκύψει ανάμεσα στις δύο πλευρές για την τιμή που θα πωλούνταν το ηλεκτρικό ρεύμα που θα παρήγαγε το εργοστάσιο καθώς επίσης και για τη χρηματοδότηση του έργου που όπως μπορεί να αντιληφθεί κανείς δεν ήταν απλό ζήτημα. Τελικά το σχέδιο για την κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου ακυρώθηκε και πλέον η Τουρκία κατασκευάζει με τη ρωσική βοήθεια το εργοστάσιο στο Ακούγιου.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει δηλώσει ότι θέλει η Τουρκία να αποκτήσει πυρηνικά όπλα τα οποία θα της εξασφαλίσουν το πάνω χέρι σε όλες τις επιδιώξεις της στην περιοχή και γι αυτό φλερτάρουν έντονα για το ζήτημα αυτό με το Πακιστάν που κατέχει πυρηνικά. Η γνώμη όμως των ήδη κατόχων πυρηνικών φαίνεται να είναι μέχρι στιγμής αρνητική σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο  και σε αυτό τον τομέα η διεθνής κοινότητα έχει τον τρόπο της να επιβάλει καταστάσεις όπως με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και αναμένεται κάτι παρόμοιο να συμβεί και στην περίπτωση της Τουρκίας εκτός αν αποφασιστεί να εξοπλιστεί και η Ελλάδα με αυτά τα όπλα για να τηρηθεί το ισοζύγιο ισχύος στην περιοχή.