Θέλουν να κατασκευάσουν το «τανκ Φρανκενστάιν» για την Ουκρανία

Τι ακριβώς είναι...

Τα παγκόσμια μέσα ενημέρωσης τα ονόμασαν ήδη «τανκς Φράνκενστάιν»: παλιά άρματα μάχης Leopard στα οποία πρόκειται να τοποθετηθεί ένα σύγχρονο αντιαεροπορικό πυροβόλο που ονομάζεται «Skyranger». Το Skyranger είναι ένα αρθρωτό σύστημα με δικό του εντοπισμό στόχων και, ανάλογα με το πυροβόλο, με βεληνεκές από 3.000 μέτρα έως 4.000 μέτρα!

Αυτή είναι η περιγραφή του συστήματος Skyranger:

Το Skyranger συνδυάζει ανώτερη ισχύ πυρός, ενεργητικούς και παθητικούς αισθητήρες και την δυναμική που απαιτείται για την εμπλοκή των πιο απαιτητικών στόχων. (…) Ο εξαιρετικά αρθρωτός σχεδιασμός επιτρέπει προσαρμοσμένες διαμορφώσεις. Αυτά περιλαμβάνουν ραντάρ AESA και πανοραμικά συστήματα.”

Από την περιγραφή γίνεται εύκολα αντιληπτό, σχολιάζουν ειδικοί, ότι αυτό το σύστημα αναπτύχθηκε κυρίως για την άμυνα έναντι των drones. Ωστόσο, μέχρι στιγμής έχει βασιστεί σε τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού όπως το Lynx, αντί για το πυροβόλο των 120 mm που χρησιμοποιείται συνήθως. Αλλά μέχρι στιγμής μόνο σε αντίγραφα επίδειξης.

Στην έκθεση όπλων Eurosatory 2024, που πραγματοποιείται αυτή την περίοδο στο Παρίσι, θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά ένα Skyranger με πυροβόλο 35mm σε σασί Leopard 2. Ωστόσο, οι παραδόσεις στην Ουκρανία υποτίθεται ότι θα βασίζονται στο πλαίσιο του Leopard 1, από το οποίο απλά υπάρχουν πολύ περισσότερα διαθέσιμα. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς, εκατό δείγματα αυτού του τανκ, ηλικίας άνω των σαράντα ετών, έχουν ήδη παραδοθεί στην Ουκρανία από τη Γερμανία.

Το πραγματικό ενδιαφέρον για αυτό το έργο, όπως σχολιάζεται, μάλλον δεν είναι η υποστήριξη της Ουκρανίας, αλλά η δυνατότητα δοκιμής ενός συστήματος που βρίσκεται ακόμη υπό ανάπτυξη.

photo ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA-EPA

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί