Θα πάνε οι Patriot στην Σαουδική Αραβία, vid

Λόγω της πανδημίας αλλά και της αλλαγής της πολιτικής κατάστασης στις ΗΠΑ, η αποστολή μιας συστοιχίας αντιαεροπορικών πυραύλων Patriot στη Σαουδική Αραβία είχε παγώσει για κάποιο διάστημα.

Η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ υπό τον Πρόεδρο Μπάιντεν, στοχεύοντας σε μία λύση στον εμφύλιο πόλεμο της Υεμένης με σκοπό τη γενικότερη ειρήνευση στη Μέση Ανατολή, αποφάσισε προ εβδομάδων την παύση αποστολής στρατιωτικού υλικού προς το Σαουδαραβικό Βασίλειο. Οι συμβάσεις που έχουν υπογραφεί θα εκτελεστούν από πλευράς ΗΠΑ αλλά δε θα υπογραφούν νέες και αυτός θα είναι ο μοχλός πίεσης προς το Σαουδαραβικό Βασίλειο για να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όντας ο κυριότερος μέτοχος στον πόλεμο που εκτυλίσσεται στην Υεμένη .

Για να υπάρξει μία γενικότερη πίεση προς το Βασίλειο, οι ΗΠΑ επικοινώνησαν και με άλλες χώρες που προμηθεύουν πολεμικό υλικό στη Σαουδική Αραβία ώστε να παύσουν και αυτές την αποστολή υλικού με το Ηνωμένο Βασίλειο να απαντά αρνητικά σε κάτι τέτοιο, το οποίο είναι και ο Νο 2 εφοδιαστής πολεμικού υλικού του Βασιλείου.

Εξαιτίας των επιθέσεων με drones και βαλλιστικούς πυραύλους από το έδαφος της Υεμένης και όχι μόνο, κατά διαφόρων στρατηγικών εγκαταστάσεων στο έδαφος της Σαουδικής Αραβίας όπως αεροπορικές βάσεις, διυλιστήρια και πετρελαιοπηγές, η Σαουδική Αραβία είχε ζητήσει επιπλέον συστήματα Patriot για την ενίσχυση της αεράμυνάς της καθώς τα Σαουδαραβικά φαίνεται ότι λειτουργούν χειρότερα από ότι έπρεπε και τα πληρώματά τους είναι λιγότερο εκπαιδευμένα.

Παρά τις νουθεσίες των ΗΠΑ για παύση αποστολής πολεμικού υλικού σε τρίτες χώρες, προς τη Σαουδική Αραβία, η Ελλάδα θα αποστείλει τη συστοιχία τηρώντας το λόγο της απέναντι στο Σαουδαραβικό Βασίλειο με το ανάλογο αντίτιμο φυσικά. Η συμφωνία θα υπογραφεί σύντομα μεταξύ του Υπ.Εξ. της Ελλάδας κ. Δένδιας και του Υπ.Εξ. της Σαουδικής Αραβίας Πρίγκιπα Faisal bin Farhan al-Saud.