• Αρχική
  • Άρθρα
  • Τα «μαζεύουν» οι Τούρκοι μετά τον σάλο που προκλήθηκε για τις υποτιθέμενες σοβαρές ζημιές της Φ/Γ “ΛΗΜΝΟΣ”

Τα «μαζεύουν» οι Τούρκοι μετά τον σάλο που προκλήθηκε για τις υποτιθέμενες σοβαρές ζημιές της Φ/Γ “ΛΗΜΝΟΣ”

«Οποιαδήποτε επίθεση σε ένα τουρκικό πλοίο που ασχολείται με την έρευνες κατά μήκος της υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο θα έχει ακριβό αντίτιμο»,

δήλωσε χθες ο Τούρκος Πρόεδρος και σήμερα η Hürriyet γράφει ότι προχθές μια τουρκική φρεγάτα απέτρεψε ελληνικό πολεμικό πλοίο που κινήθηκε εναντίον του «Oruç Reis».

Σύμφωνα με τη μετάφραση του ΚΥΠΕ, το δημοσίευμα σημειώνει την αναφορά χθες στην επετειακή επαρχιακή συγκέντρωση του ΑΚΡ για τα 19χρονα από την ίδρυσή του στην Άγκυρα, όπου ο Τούρκος Πρόεδρος είπε: «Είπαμε και προηγουμένως, ήρεμα μην επιτεθείτε στο «Oruç Reis» μας. Εάν το κάνετε θα πληρώσετε ψηλό τίμημα. Σήμερα έλαβαν την πρώτη τους απάντηση».

Ο Τούρκος Πρόεδρος όμως δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες, ούτε εξήγησε τι εννοούσε ότι έλεγε «έλαβαν την πρώτη τους απάντηση».

Η Hürriyet που αναφέρεται σε «παρασκήνιο» και πως προχθές ενώ το «Oruç Reis» εκτελούσε την εργασία του σε καθορισμένη περιοχή, η ελληνική φρεγάτα Λήμνος κινήθηκε εναντίον του τουρκικού σεισμογραφικού με αποτέλεσμα η τουρκική φρεγάτα Κεμάλ Ρέις που συνόδευε το «Oruç Reis» να κινηθεί προς την κατεύθυνση της ελληνικής φρεγάτας.

Μπροστά στους απότομους ελιγμούς του «Kemal Reis», προστίθεται στο δημοσίευμα, η ελληνική φρεγάτα «Λήμνος» αναγκάστηκε να φύγει. Καθώς η ελληνική φρεγάτα έφευγε μεταξύ δύο τουρκικών πλοίων, προστίθεται στο τουρκικό δημοσίευμα, υπήρξε μια επακούμβηση μικρής κλίμακας. Η «Λήμνος», αναφέρεται, πήγε αμέσως μετά για επιδιόρθωση.

Η φρεγάτα «Kemal Reis», αναφέρει η Hürriyet, που δεν υπέστη καμιά ζημιά, συνέχισε το καθήκον της, ενώ η «Λήμνος» μετά τη διόρθωση της μικρής ζημιάς επέστρεψε χθες και πάλι στην περιοχή και συμμετείχε στην κοινή άσκηση Ελλάδας – Γαλλίας.

Το αφήγημα της Hürriyet για τα συμβάντα μεταξύ των «Λήμνος» και «Kemal Reis» διαφέρει κατά πολύ από τα διάφορα που γράφονταν για μέρες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κυρίως από ανώνυμους τουρκικούς λογαριασμούς και που μιλούσαν για σοβαρές ζημιές στο «Λήμνος», μέχρι και για τραυματισμό του προσωπικού του. Με άλλα λόγια, η Hürriyet δείχνει να «μαζεύει» κάπως τα όσα γράφτηκαν στους τουρκικούς λογιαρσμούς και να αποστασιοποιείται. Αξίζει να σημειωθεί πως πολλές τέτοιες ανώνυμες αναρτήσεις με συγκεχυμένες πληροφορίες έχουν διαγραφεί.

Εξ’ άλλου, τα τουρκικά fake news για αδρανοποίηση της «Λήμνου» είχαν εξουδετερωθεί αυτόματα όταν έγινε γνωστό πως η φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού δέσποζε μάχιμη στην κοινή άσκηση Ελλάδας-Γαλλίας χθες, 13 Αυγούστου 2020.

(Sigmalive – φωτο:screenshot)