• Αρχική
  • Άρθρα
  • Τα Η.Α.Ε. θα είναι δυνατό να αγοράσουν 18 MQ-9B UAVs από τις Η.Π.Α.

Τα Η.Α.Ε. θα είναι δυνατό να αγοράσουν 18 MQ-9B UAVs από τις Η.Π.Α.

Μετά τη συνθήκη ειρήνης με το Ισραήλ,  ουσιαστικά άνοιξε και η αγορά όπλων των Η.Π.Α. για τα Η.Α.Ε.  που αφορά πιο εξεζητημένο αεροπορικό υλικό και τεχνολογία η οποία μέχρι πρότινος, δεν ήταν διαθέσιμη για το πλούσιο Αραβικό κράτος.

Η Αλλαγή στο καθεστώς πώλησης των όπλων αυτών στα Η.Α.Ε. άλλαξε και επίσημα από τη στιγμή που η DSCA (Defense Security Cooperation Agency) δημοσίευσε και επίσημα την έγκριση για πώληση καίριου στρατιωτικού εξοπλισμού προς το αραβικό κράτος. Με βάση μία τέτοια δημοσίευση, οι Η.Π.Α. δίνουν στα Η.Α.Ε. το πράσινο φως για να αγοράσουν συνολικά 18 UAVs τύπου MQ-9B Reaper τα οποία θα λάβει η Αεροπορία των Εμιράτων.

Αυτό που προκαλεί εντύπωση δεν είναι το γεγονός ότι  αποδεσμεύονται τα MQ-9 για τα Η.Α.Ε. αλλά το πλήθος όπλων και συστημάτων που αποδεσμεύονται μαζί με τα εν λόγο UAVs.  Ένα υπερπλήρες πακέτο από αισθητήρες και όπλα ακόμα και για ανθυποβρυχιακή χρήση των UAV μαζί με πολλά είδη όπλων τα οποία είναι πιστοποιημένα για χρήση από τα εν λόγω αεροχήματα.

Λόγο των πάρα πολλών συστημάτων που αποδεσμεύονται, μαζί με εκπαίδευση, συντήρηση κτλ, το κόστος για τα  18 MQ-9B και όλο το πακέτο, αγγίζει τα 3 δις δολάρια για τα Εμιράτα. Τα Η.Α.Ε. εννοείται ότι δε δεσμεύονται να αγοράσουν όλα όσα γράφει η DSCA αλλά δείχνει το τι δύναται να αγοράσουν τα Εμιράτα ως προς το συγκεκριμένο οπλικό σύστημα και πιο θα είναι το μέγιστο κόστος.

Για να προχωρήσει η DSCA σε αυτή την ανακοίνωση φαίνεται ότι οι Η.Π.Α. έχουν καταλήξει στο τι είναι διατεθειμένοι να πωλήσουν στα Η.Α.Ε. και ότι έχουν ξεπεράσει το ζήτημα της ασφάλειας του Ισραήλ και των ερωτημάτων που είχαν τεθεί περί της πρωτοκαθεδρίας του στην αεροπορική κυριαρχία στη Μέση Ανατολή.

Αναμένουμε από τα Η.Α.Ε. την τελική δική τους απόφαση για το τι προτίθενται τελικά να αγοράσουν από τις Η.Π.Α. για το πρόγραμμα των MQ-9B καθώς η εξέλιξη αυτή θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.