• Αρχική
  • Άρθρα
  • Τα χαρακτηριστικά του εξοπλισμού επιβίωσης που πρέπει να προσέξω (1ο μέρος-ΒΙΝΤΕΟ)

Τα χαρακτηριστικά του εξοπλισμού επιβίωσης που πρέπει να προσέξω (1ο μέρος-ΒΙΝΤΕΟ)

survivor pexels
για ν’ αγοράσω τον κατάλληλο

Σ’ αυτή τη σειρά από βίντεο θα δούμε συγκρίσεις των χαρακτηριστικών διαφόρων εξοπλισμών επιβίωσης. Πάμε στο 1o βίντεο της σειράς.

Οι χρονικές σημάνσεις θα σας βοηθήσουν να εντοπίσετε τον εξοπλισμό στο βίντεο ή να πάτε σε κάποιο συγκεκριμένο που θέλετε να δείτε.

00:40 Military Grade VS πιστοποιημένα Mil Spec ή Military Standard

Ο όρος ‘’Military grade’’ είναι απλά ένας όρος μάρκετινγκ, που δείχνει ότι το αντικείμενο είναι στιβαρό. Ωστόσο, ένα τέτοιο προϊόν δεν φέρει καμία πιστοποίηση.

Αντίθετα, οι όροι ‘’Mil Spec’’ ή ‘’Military standard’’ απαιτούν συγκεκριμένη διαδικασία πιστοποίησης. Ο όρος ‘’Military standard’’ δεν σημαίνει ότι κάτι δεν είναι δυνατόν να καταστραφεί αλλά ότι πληρεί τις ελάχιστες προϋποθέσεις για να χρησιμοποιηθεί σε επιχειρήσεις. Πρόκειται απλά για ικανοποιητικό εξοπλισμό, για μια επιχείρηση στην χαμηλότερη τιμή που είναι διαθέσιμη στον στρατό. Ωστόσο, δεν σημαίνει ότι είναι και ο καλύτερος που υπάρχει. Σημαίνει λοιπόν αποδεκτός, ώστε να πάρει την πιστοποίηση.

01:32Practical VSTactical

Εξοπλισμός με τον τίτλο ‘’Tactical’’ ονομάζεται ο εξοπλισμός που είναι σχεδιασμένος κατάλληλα για μια στρατιωτική αποστολή ή σκοπό. Κάποια χαρακτηριστικά του είναι χρήσιμα και σε άλλες συνθήκες, όπως το καμουφλάζ, η εύκολη πρόσβαση στα αντικείμενα, τα αρθρωτά μέρη και η ικανότητα αυτό-έκπτυξης. Συνήθως βέβαια, είναι βαρύτερος (οπότε θα πρέπει να υπολογίσετε αν αξίζει αυτό το έξτρα βάρος) και πιο ογκώδης (οπότε δίνει στόχο σε επίδοξους ληστές) αλλά πλεονεκτεί ως προς το ότι έχει φτιαχτεί ώστε να ‘ναι ανθεκτικός.

Υπάρχουν είδη που συνδυάζουν βέβαια το πρακτικό με το στρατιωτικό.

03:03 Lightweight VSHeavyDuty

Συνήθως αυτό που θέλουμε είναι, ο εξοπλισμός να είναι ελαφρύς, φτηνός και ανθεκτικός. Επειδή είναι πολύ σπάνιο ο εξοπλισμός που θα επιλέξουμε να πληρεί και τα 3 χαρακτηριστικά, τουλάχιστον ας έχει τα 2 απ’ τα 3. Κάτι που είναι ελαφρύ, αν θέλουμε να είναι ταυτόχρονα και ανθεκτικό, συνήθως θα ‘ναι ακριβό. Αντίθετα, τα περισσότερα είδη ‘’military standard’’ εξοπλισμού, που είναι οικονομικά και έχουν σχεδιαστεί, ώστε να ‘ναι ανθεκτικά, δεν είναι ταυτόχρονα και ελαφριά. Πρέπει να υπολογίσετε πολύ προσεκτικά το βάρος του σακιδίου ανάλογα με τη φυσική σας κατάσταση, τον απαραίτητο εξοπλισμό και τις συνθήκες στο μέρος που πάτε.

04:00IngressProtection Ratings(προστασία από έκθεση σε υγρά και στερεά)

Κάθε προϊόν έχει 2 νούμερα που αντιστοιχούν στη στεγανοποίηση όσον αφορά τα στερεά (το 1ο) και τα υγρά (το 2ο). Η ύπαρξη αριθμού IP δείχνει ότι πέρασε από έλεγχο, ενώ όσο μεγαλύτερο το νούμερο (από 1 έως 6 για στερεά και από 1 έως 8 για υγρά), τόσο μεγαλύτερη η στεγανοποίηση.

05:00Watercleaning gear(εξοπλισμός για δημιουργία πόσιμου νερού)

Υπάρχουν 4 τρόποι για να παραχθεί πόσιμο νερό:

1) καθαρισμός με χημικά

2) φιλτράρισμα

3) απολύμανση με υπεριώδες φως

4) βρασμός.

Τα φίλτρα πρέπει να γνωρίζουμε ότι μπορεί να βουλώσουν, γι’ αυτό και δεν συνιστώνται για φιλτράρισμα θολού νερού, αν δεν περάσει πρώτα από ένα προ-φιλτράρισμα, όπως μέσα από πανί.

Τα χημικά είναι μεν βολικά, αλλά κάποια στιγμή θα εξαντληθεί η ποσότητα που θα κουβαλάτε και επίσης μπορεί να αφήνουν μια δυσάρεστη γεύση στο στόμα.

Στην εξοχή συνήθως αρκεί ένα φίλτρο που καθαρίζει βακτήρια, ενώ για αστικό περιβάλλον χρειάζεται ένα φίλτρο που να καθαρίζει και ιούς.

Οι ιοί συνήθως σκοτώνονται εύκολα με βρασμό ή υπεριώδες φως, ενώ κάποια φίλτρα πρόσφατα ισχυρίζονται ότι καθαρίζουν και ιούς.

06:38Cordage(σκοινιά)

Η κύρια επιλογή για τους περισσότερους είναι το 550 paracord. Υπάρχει επίσης το paracord με ίνες τιτανίου. Στη συσκευασία θα πρέπει να αναγράφεται ότι υπερβαίνει την τύπου 3 στρατιωτική προδιαγραφή. Αν δεν βλέπετε να αναγράφεται MIL-C-5040H, ενδεχομένως να μην είναι πιστοποιημένο.

Επίσης, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε την διαφορά μεταξύ στατικής και δυναμικής ισχύος. Τα περισσότερα μη-ορειβατικά σκοινιά μετριούνται ως προς την στατική τους ισχύ. Αυτό σημαίνει ότι το paracord αντέχει να σηκώσει 550 pounds (=250 κιλά), αλλά αν δεν υπάρχει κίνηση ή αναπήδηση ή δυναμική ισχύς πάνω του. Αν ενεργούν αυτές οι δυνάμεις πάνω του, τότε χάνει το 70% της ισχύος του και άρα μπορεί να σηκώσει μόνο 75 κιλά… Αυτό οφείλεται στο ότι έχει εκ κατασκευής πολύ μικρή ελαστικότητα. Άρα το paracord δεν είναι κατάλληλο για ορειβασία. Θεωρητικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πολλαπλές χορδές του μαζί, ώστε να αυξήσουμε την αντοχή τάσης του, αλλά αν το βάρος δεν είναι ισοκατανεμημένο, τότε κάποιες μπορεί να σπάσουν. Παράλληλα, δεν είναι τόσο ανθεκτικό στην τριβή, όσο τα ορειβατικά σκοινιά.

08:04Carabiners (γάντζοι)

Αν κουβαλάμε γάντζους μαζί μας, χρειαζόμαστε και έναν που να αντέχει να κρατήσει το βάρος μας. Η δύναμη ενός γάντζου μετριέται σε kilonewtons. 1 kilonewton =225 λίβρες =102 κιλά. Οι γάντζοι είναι επίσης χρήσιμοι στο να ασφαλίζουμε εξοπλισμό πάνω στο σακίδιο και στη δημιουργία καταφυγίων. Είναι 2 τύπων: αυτοί που κλειδώνουν κι αυτοί που δεν κλειδώνουν. Οι 1οι είναι συνήθως πιο ισχυροί, ενώ οι 2οι είναι ευκολότεροι στην χρήση σε κατάσταση ανάγκης.

08:52Optics(κιάλια)

Εδώ πρέπει να προσέξουμε το οπτικό πεδίο που παρέχουν. Κάθε κιάλι φέρει στη συσκευασία 2 νούμερα. Το 1ο αντιστοιχεί στη μεγέθυνση (=πόσο μακριά σ’ αφήνει να δεις) ενώ το 2ο αντιστοιχεί στο εύρος του οπτικού πεδίου. Όσο μικρότερο το 2ο νούμερο, τόσο πιο απίθανο θα είναι να δεις ένα ευρύ πεδίο μακριά μπροστά σου και πολύ πιθανά θα χρειαστεί τρίποδας, γιατί θα ‘ναι δύσκολο να μείνει σταθερό το χέρι αρκετή ώρα, ώστε να σκανάρεις όλο το επιθυμητό πεδίο. Συνήθως όσο μεγαλύτερο το 1ο νούμερο, τόσο μικρότερο θα είναι το 2ο. Επομένως, πρέπει να βρείτε μια καλή ισορροπία. Σε πολύ μεγάλη μεγέθυνση, αυτό που συνήθως συμβαίνει, είναι ότι το οπτικό πεδίο γίνεται τόσο μικρό, που χωρίς εξαιρετικά σταθερό χέρι γίνεται πολύ δύσκολο, όχι μόνο να εστιάσεις, αλλά και να κρατήσεις το κιάλι αρκετά σταθερό, ώστε απλά να δεις τι γίνεται.

Αν θέλετε να ανέβετε επίπεδο, τότε επιλέγετε κάποιο κιάλι με περισσότερα ενσωματωμένα χαρακτηριστικά όπως αποστασιόμετρο, ταχύμετρο και νυχτερινή όραση. Το επίπεδο νυχτερινής όρασης 0 χρησιμοποιεί το υπέρυθρο και το φως του περιβάλλοντος για να παράξει την εικόνα στο σκοτάδι. Αν θέλετε ν’ ανέβετε κι άλλο, τότε καταφεύγετε στην πραγματική νυχτερινή όραση ή στην θερμική όραση. Η θερμική όραση μετράει το θερμικό στίγμα. Ενώ το καμουφλάζ είναι συνήθως αποτελεσματικό απέναντι στην νυχτερινή όραση, 9 στις 10 φορές δεν θα είναι αρκετά καλό ώστε να προφυλάξει από τον εντοπισμό με θερμική όραση. Τεχνικά, χρησιμοποιώντας μια κουβέρτα αντανάκλασης θερμότητας (θερμοκουβέρτα) θα μπορείς ενδεχομένως, να καλύψεις το θερμικό σου στίγμα τουλάχιστον για λίγο, αλλά δεν θα καταφέρει να καλύψει ολοκληρωτικά του θερμικό σου στίγμα.

11:13Multitools (Πολυεργαλεία)

Καλό είναι να περιλαμβάνει τανάλια, κατσαβίδι, μαχαιράκι, πριονάκι. Θέλουμε να ‘ναι ισορροπημένο ως προς το βάρος και ανθεκτικό. Για λόγους ασφαλείας είναι σημαντικό να έχει κλείδωμα του κάθε εργαλείου. Να το έχετε πάντα πάνω σας.

12:16 Firestarting (άναμμα φωτιάς)

Υπάρχουν 3 κύριες μέθοδοι ανάμματος φωτιάς.

1)αναπτήρας

2)σπίρτα

3)σπινθηριστές.

Βεβαίως στον ΔΟΕ βουνού του Δ. Λιακόπουλου, αναφέρονται κι άλλες μέθοδοι, όπως ο μεγεθυντικός φακός, η φωτιά από τριβή και ο πυρόλιθος με μέταλλο.

Οι σπινθηριστές είναι οι πιο αξιόπιστοι και διαρκούν περισσότερο. Σε περίπτωση που διαθέτετε μπάρα μαγνησίου, μπορείτε να ξύσετε λίγο μαγνήσιο πρώτα και ν’ ανάψετε ευκολότερα φωτιά.

Όσον αφορά τα σπίρτα υπάρχει μεγάλη ποικιλία απ’ τα αδιάβροχα, στα θυέλλης, τα γιγαντιαία κτλ

Ο ευκολότερος τρόπος ανάμματος φωτιάς, φυσικά είναι ο αναπτήρας (γιατί όλοι έχουμε συνηθίσει αυτόν τον τρόπο). Το μειονέκτημα είναι ότι προοδευτικά υπάρχει διαρροή καυσίμου, μπορεί να σπάσουν, αν βραχούν δεν ανάβουν (σε αντίθεση με τα σπίρτα θυέλλης) και δεσμεύουν (με εξαίρεση τους zippo) το ένα χέρι για να παραμείνουν αναμμένοι. Ένας αναπτήρας για barbecue δίνει απόσταση απ’ το προσάναμμα. Νεότερη γενιά αναπτήρων είναι οι ηλεκτρικοί αναπτήρες που λειτουργούν χωρίς καύσιμο αλλά με ανανεώσιμη πηγή ενέργειας (ένα ηλιακό πάνελ). Είναι πρακτικά ανεξάντλητο το ‘’καύσιμό’’ τους αλλά απαιτούν το ηλιακό πάνελ και βεβαίως δεν θα λειτουργούν μετά το φλας, όπως και καθετί ηλεκτρικό. Αν ένας τέτοιος αναπτήρας χαλάσει, τότε θα χρειαστείτε εναλλακτικό τρόπο ανάμματος φωτιάς τόσο πριν όσο και μετά το φλας.

Το sos kit περιλαμβάνει αρκετά απ’ αυτά. Εσείς το ‘χετε;

Ασκληπιός

photo pexels

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.